Hemşirelerin Al Nasiriya Şehrindeki Al Hussein Hastanesinde COVID 19'un Yayılması hakkında bilgi ve önleyici davranışlarının değerlendirilmesi.
Assessment the Nurses Knowledge and preventive behaviors about Spread of COVID 19 at Al Hussein Hospital in Al Nasiriya City.
  1. Tez No: 788076
  2. Yazar: SHAYMAA ODHAIB HUSSEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Assessment, COVID-19, Nurses, Knowledge, Preventive behaviors, Spread, Değerlendirme, Hemşireler, Bilgi, önleyici davranışlar, Yayılma, COVID 19
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
The COVID-19 infection has been a disease that has caused a crisis in both society and the health system due to its very high transmission rate and severe symptoms such as severe respiratory failure. Objectives: The study aims to assess the nurses' knowledge and preventive behaviors about the spread of COVID-19. Methods: A descriptive cross-sectional study has been carried out at Al Hussein Hospital in Al Nasiriya City among 150 nurses chosen by using non-probability sampling (a convienice sample). Results: The study found that 106 (70.7%) of nurses are female, 111 (74%) are between the ages of 20 and 29, 74 (49.3%) have a diploma in nursing and 112 (74.7%) have 1-5 years of experience. The mean of the clinical presentation of COVID-19 is 7.50, the transmission route is 5.36, prevention and control are 8.95, the overall knowledge about the spread of COVID-19 is 21.8, and the preventive behavior about COVID-19 is 32.74. There is a significant relationship between nurses' knowledge about the spread of COVID-19 and age, level of education, and years of service at p-values of 0.002, 0.047, and 0.020, respectively. Conclusion: The study concluded that nurses have good knowledge and preventive behavior about the spread of COVID-19. Recommendation: Educational lectures on the COVID-19 chain of infection should be given, training sessions should be held to teach nurses how to use personal protective equipment, and regular supervision of nursing staff should be evaluated on the practice of handwashing, masks, gloves and other personal protective equipment. 2023, 58 pages
Özet (Çeviri)
: COVID-19 enfeksiyonu, çok yüksek bulaşma oranı ve ciddi solunum yetmezliği gibi ciddi semptomları nedeniyle hem toplumda hem de sağlık sisteminde krizlere neden olan bir hastalık olmuştur. Amaç: Araştırma hemşirelerin COVID-19'un yayılmasına ilişkin bilgi ve önleyici davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntemler: Al Nasiriya kentindeki Al Hussein hastanesinde, olasılıksız örnekleme (kolaylıkla bulunabileni örnekleme) kullanılarak seçilen 150 hemşire arasında tanımlayıcı kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda hemşirelerin 106'sının (%70,7) kadın, hemşirelerin 111'inin (%74) (20-29) yaşında olduğu, hemşirelerin 74'ünün (%49,3) lisans düzeyinde hemşirelik diplomasına sahip olduğu ve 112'sinin (%74,7 1-5 yıl mesleki tecrübesi olduğu belirlendi. COVID-19'un klinik prezentasyon ortalaması (7.50), bulaşma yolu (5.36), önleme ve kontrol (8.95), COVID-19'un yayılması hakkında genel bilgi (21.8), COVID-19 ile ilgili önleyici davranış ortalamasıdır. (32.74). Hemşirelerin COVID-19'un yayılması hakkındaki bilgileri ile yaş, eğitim düzeyi ve hizmet yılı arasında (sırasıyla p= 0,002, 0,047 ve 0,020) anlamlı bir ilişki vardır. Sonuç: Araştırma bulguları, hemşirelerin COVID-19'un yayılması konusunda iyi bilgi ve önleyici davranışa sahip olduğu sonucuna varmıştır. Öneri: COVID-19 enfeksiyon zinciri hakkında eğitici dersler verilmeli, hemşirelere kişisel koruyucu ekipmanların nasıl kullanılacağını öğretmek için eğitim oturumları gerçekleştirilmeli ve hemşirelik personelinin düzenli olarak denetimi el yıkama, maske, eldiven ve diğer kişisel koruyucu ekipmanları kullanma uygulamaları değerlendirilmelidir. 2023, 58 sayfa