Assessment of the nurses' knowledge toward prevent infection with the COVİD-19 in al-hussain teaching hospital in nasiriyah city
Nasiriyah şehrindeki al-hussain eğitim hastanesinde hemşirelerin covıd-19 enfeksiyonunu önlemeye yönelik bilgilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 766823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SERDAR ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşireler, bilgi, covid-19, önleme, aşılama, nurses, knowledge, covid-19, preventation, vaccination
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş:“2019-yeni koronavirüs”ün veya“SARSCoV-2”nin ortaya çıkması ve yayılması, küresel olarak yeni bir halk sağlığı felaketi olarak görünüyor. Virüs yarasalarda başladı ve daha sonra Çin'in Wuhan şehrinde bulunan Hubei eyaletinde isimsiz bir aracı tür aracılığıyla insanlara yayıldı. (Singhal, 2020). 24 Şubat 2020'de Irak'ın Necef Eyaletinde ilkinin keşfedilmesinden sonra bölgede vakalarda büyük bir artış görüldü (Mikhael & Al-Jumaili, 2020; World Health Organization, 2020). Hemşireler, hasta bakımında ilk savunma hattı olarak hizmet ettiler. COVID-19 salgınında hemşirelerin çeşitli görev ve sorumlulukları kritik öneme sahiptir (Shu-Ching, et al.,2020). Çalışmanın amacı : 1.Hemşirelerin demografik özelliklerini saptamak. 2.Hemşirelerin COVID-19 enfeksiyonunu önlemeye yönelik bilgilerini değerlendirmek. Metodoloji :“2 Ocak 2022 - 1 Temmuz 2022”dönemi için anket maddeleri ile yaklaşımı değerlendirmek ve incelemek için tanımlayıcı kesitsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Irak'ın Nasiriyah kentindeki Al-Hussein Eğitim Hastanesi'nde yapıldı. Bir hastanenin çeşitli alanlarından 200 hemşireden oluşan uygun bir olasılık dışı örneklem seçilmiştir. Anket, veri toplama yöntemi olarak kullanılmış ve bilgi için kendi kendini yöneten bir yaklaşım kullanılmıştır. Veriler SPSS, Versiyon 20 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular : Bu çalışmanın sosyo-demografik özellikleri, çalışma örnekleminin yaşının 20 - 29 yaşları arasında yaklaşık %75 olduğunu göstermiştir. Araştırma örnekleminin yüksek bir yüzdesi, %56 hemşirelik diplomasına sahiptir. Hemşirelerin yarısı %51,5 hemşirelik işinde 1-5 yıl deneyime sahiptir. Hemşirelerin yarısı %51 COVID-19 konusunda eğitimsizdi. Bu çalışmaya katılan hemşirelerin çoğunluğunu %63'ü kadındır. Hemşirelerin yaklaşık %57'si COVID-19 virüsü ile enfeksiyonu doğrulamıştır. Bunların %58'i COVID-19 enfeksiyonunu önlemek için mevcut aşılara sahiptir. %46.07'si enfeksiyon önleme konusunda iyi bir bilgiye sahip. %38,85'i enfeksiyon önleme konusunda orta düzeyde bilgiye sahiptir. % 11.10'u COVID-19'a karşı enfeksiyon önleme konusunda kötü bilgiye sahip. Sonuç : Al-Hussein Eğitim Hastanesi'nde çalışan ve çalışmamıza katılan hemşirelerin COVID-19'un önlenmesi konusunda iyi ve yeterli bilgiye sahip olduklarını ve bunun sadece çalışmalarını, yaşamlarını ve hastalarının yaşamlarını korumaları için hazır bulunduğunu tespit ettik. Öneriler : Bulgularımıza dayanarak, aşağıdakileri öneriyoruz: 1. Seminerler ve çalıştaylar düzenlemek ve hemşireleri bunlara aktif olarak katılmaya teşvik etmek. 2. Akşam mesaileri için uzun çalışma saatlerinin azaltılması. 3. Kişisel koruyucu donanım sağlanması. 2022, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
Purpose of study: 1. To Identify the demographics charcterestics of Nurses. 2. To assess the nurses' knowledge toward prevent ınfection with the COVID-19. Method: Descriptive cross-sectional analysis was used to assess and evaluate the approach with questionnaire items, for the period of“2nd January 2022 to 1st July 2022”. The study was conducted at Al-Hussein Teaching Hospital, Nasiriyah City/ Iraq. A convenient non-probability sample of 200 nurses is selected from various areas within a hospital. The questionnaire has been used as a method for collecting data and used a self-administrated approach for knowledge. Data were analyzed through using the program of the SPSS, Version 20. Result: The socio-demographic characteristics of the present study have shown that the age of the study sample is about 75% between 20 - 29 years old. A high percentage of the study sample has a nursing diploma 56%. Half of the nurses 51.5 % have 1-5 years of experience in nursing work. Half of the nurses 51 % were untrained about COVID-19. The majority of nurses who have participated in the present study are female that consisting 63%. About 57 % of nurses have confirmed infection with the COVID-19 virus. 58 % of them have the available vaccines to prevent infection with COVID-19. 46.07 % of them have a piece of good information about infection prevention. 38.85 % of them have moderate information about infection prevention. 11.10 % of them have bad information about infection prevention towards COVID-19. Conclusion: We found that the nurses working at Al-Hussein Teaching Hospital and participating in our study had good knowledge about the prevention of COVID-19, and this is only in terms of their work and preserving their lives and the lives of their patients. 2022, 79 pages