Kadın sporcularda nordik hamstring egzersizinin sprint koşusu ve kuvvet-hız profili üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nordic hamstring exercise on sprint run and strength-speed profile in women athletes
  1. Tez No: 788078
  2. Yazar: YUSUF ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÇETİN ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: nordik hamstring egzersizi, sprint, kuvvet-hız profili, Egzersiz, Hız, Kadınlar, Koşu, Spor, Sporcular, nordic hamstring exercise, sprint, force-velocity profile, Exercise, Speed, Women, Running, Sports, Sportsmen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporcu Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nordik hamstring egzersizi (NHE) yüksek eksantrik kuvvet gereksinimi ve hamstring kaslarında ortaya çıkardığı adaptasyonlarla yaralanma önleme ve yüksek performans için antrenman programlarında kullanılan bir egzersiz modelidir. Literatürdeki çalışmaların çoğu futbol sporuyla ilgilenen erkekler üzerinde yapılmıştır. Bu projenin amacı 6 haftalık NHE protokolünün kadın sporcularda sprint performanslarını artırıp artırmayacağını, kuvvet-hız (F-V) profilini iyileştirip iyileştirmeyeceğini göstermektir. Yöntem: Çalışmamıza Türkiye Kadınlar Hentbol Liginde profesyonel olarak mücadele eden 9 kadın sporcu (Kontrol:4, Egzersiz:5) katılmıştır. Sporcuların 30m sprint koşu ölçümleri alınmıştır. 30m sprint 5m aralıklara bölünmüş ve baştan sona video kaydına alınmıştır. Ardından 6 haftalık NHE girişimi deney grubuyla uygulanmıştır. Girişim sonrası son ölçümler alınmıştır. Sprintin 0-5m ve 5-10m aralığında Kinovea programı ile kalça diz ve take off açılarına tamamında ise MySprint programıyla F-V profiline bakılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan egzersiz grubunda girişim öncesi ve sonrası karşılaştırmalarında sprint parametrelerinden kalça açısı ve adım uzunluğu parametrelerinde anlamlı fark ortaya çıkmıştır(p<0.05). Araştırmaya katılan girişim grubu sporcularının öncesi ve sonrası ölçümleri karşılaştırıldığında F0 (N), F0 (N/Kg), DRF, FV ve RF 10m koşu parametrelerinde anlamlı fark ortaya çıkmıştır(p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı sonuç gözlenmemiştir(p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak NHE ani hızlanma gerektiren saha içi sporlarda performansı artırmaya yardımcı olmak ve F-V profilini iyileştirmek için yardımcı bir egzersiz modalitesi olarak antrenman programlarına eklenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nordic hamstring exercise (NHE) is an exercise model used in training programs for injury prevention and high performance with its high eccentric strength requirement and adaptations in hamstring muscles. Most of the studies in the literature have been done on men who are interested in football. The aim of this project is to show whether the 6-week NHE protocol can improve sprint performance and improve the strength-velocity (F-V) profile in female athletes. Method: 9 female athletes (Control: 4, Exercise: 5) who competed professionally in the Turkish Women's Handball League participated in our study. 30m sprint running measurements of the athletes were taken. The 30m sprint was divided into 5m intervals and videotaped from start to finish. Then, the 6-week NHE intervention was applied with the experimental group. The last measurements were taken after the intervention. In the 0-5m and 5-10m range of the sprint, the Kinovea program and the hip, knee and take-off angles were examined with the MySprint program, and the F-V profile was examined. Results: In the exercise group participating in the study, there was a significant difference in the sprint parameters of the hip angle and stride length parameters in the comparisons before and after the intervention (p<0.05). When the before and after measurements of the intervention group athletes participating in the study were compared, there was a significant difference in the F0 (N), F0 (N/Kg), DRF, FV and RF 10m running parameters (p<0.05). No significant results were observed in the comparisons between groups (p>0.05). Conclusion: As a result, NHE can be added to training programs as an auxiliary exercise modality to help improve performance and F-V profile in field sports that require rapid acceleration.