Spor bilimleri fakültelerinde eğitim gören grekoromen ve serbest stil güreşçilerinde sakatlığın beslenme ile ilişkisi
The relationship of nutrition with disability in grekoromen and freestyle wrestlers educated at the faculties of physical education and sports
  1. Tez No: 811515
  2. Yazar: MURAT EMİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: spor bilimleri, güreş, sakatlık, beslenme, physical education, wrestler, disability, nutrition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Spor Bilimleri Fakültelerinde eğitim gören grekoromen ve serbest stil güreşçilerinde sakatlığın beslenme ile ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma gurubundan verilerin elde edilmesi maksadıyla araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formunun yanı sıra“Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği”ve“Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Sistemi”Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan "Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği''ne verilen yanıtların tutarlılığı Cronbach alpha (α) ile incelenmiştir. Tüm boyutlarda elde edilen puanlar, yanıtlarına araştırmada kullanılabileceğini ortaya koymuştur (α=.739). Normal dağılım gösterdiği belirlenen veriler için Bağımsız Gruplar T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde Microsoft Excell ve IBM SPSS programları kullanılmıştır. Çalışmaya 94 kadın 128 erkek toplam 222 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların beslenme tutum puanlarına göre en yüksek puan ortalaması BHD boyutunda elde edilirken, en düşük puan ortalamasına sahip boyut ise BYD'dur. Katılımcıların beslenme tutumlarının cinsiyete göre BHD boyutunda erkek katılımcıların lehine, diğer boyutlarda ise kadın katılımcılar lehine farklılaştığı tespit edilmiştir. Beslenme tutumlarının yaş değişkenine göre BYD, OBA, KBA, SBİT boyutlarında farklılaşmadığı görülmektedir. BHB boyutunda ise 24-26 yaş ile 27 üzeri yaş grupları arasında, 27 yaş grubu lehine farklılaştığı tespit edilmiştir. Beslenme tutumlarının millilik değişkenine göre hiçbir boyutta farklılaşmadığı görülmektedir. Beslenme özellikleri ve sakatlık davranışlarının ilişkisel analizi sonucunda pozitif yönlü ancak düşük düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the relationship between disability and nutrition in Greco-Roman and freestyle wrestlers who are trained in Sports Sciences Faculties. In addition to the personal information form created by the researcher in order to obtain data from the research group, the“Attitude Scale towards Healthy Eating”and the“Extended Nordic Musculoskeletal System”Questionnaire were used. The consistency of the answers given to the“Attitude Scale towards Healthy Eating”used in the study was examined with Cronbach alpha (α). The scores obtained in all dimensions revealed that their answers could be used in research (α=.739-924). Independent groups t-test and one-way analysis of variance were performed for the data determined to be normally distributed. Microsoft Excel and IBM SPSS programs were used in the analysis of the data. A total of 222 volunteers, 94 women and 128 men, participated in the study. According to the participants' nutritional attitude scores, the highest average score was obtained in the BHD dimension, while the dimension with the lowest average score was BYD. It was determined that the nutritional attitudes of the participants differed according to gender in favor of male participants in the BHD dimension and in favor of female participants in other dimensions. It is seen that nutritional attitudes do not differ according to the age variable in the dimensions of BYD, IPA, KBA, and SBIT. In the BHB dimension, it was determined that there was a difference between the 24-26 and 27+ age groups in favor of the 27+ age group. It is seen that nutritional attitudes do not differ in any dimension according to the nationality variable. As a result of the relational analysis of nutritional characteristics and disability behaviors, it was determined that there was a positive but low-level relationship.