Triyaj alanında çalışan hemşirelerin yaşadığı sorunlar ve altta yatan nedenler: Bir durum çalışması
Problems and underlying causes of nurses working in the field of triage: A case study
- Tez No: 788210
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KARAZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: triyaj, triyaj hemşiresi, triyajda yaşanan sorunlar, triage, triage nurse, problems in triage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, acil servis triyaj alanında çalışan hemşirelerin yaşadığı sorunları ve sorunların altta yatan nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırma, nitel desende oluşturulup, açıklayıcı durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisinde görevli hemşireler oluşturmuştur. Araştırma örneklemi, nitel araştırma amaçlı örneklem yöntemlerinden, ölçüt örneklem ile belirlenmiştir. Araştırma 9 kadın 7 erkek olmak üzere toplam 16 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 4 katılımcıdan oluşan bir adet odak grup görüşmesi yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile, tematik analiz ve metaforlar aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcı görüşlerinden elde edilen verilerin içerik analizi sonucunda“yükümlülük”,“bilgi ve deneyim”,“yaşanan sorunlar”,“yaşanan sorunların nedenleri”,“günlük yaşama etkileri”ve“sorunların çözüm önerileri”olmak üzere toplam 5 ana tema ve 34 alt temaya ulaşılmıştır. Ayrıca metaforlar ve odak grup görüşmesine ait veriler incelenmiştir. Sonuç: Araştırma, acil servis triyaj alanında çalışan hemşirelerin yaşadığı sorunlar ve sorunların altta yatan nedenlerine yönelik görüşleri ortaya koymuştur. Ek olarak, hemşirelerin triyaja yönelik görüşleri, triyaj beceri ve yeterliklerine ilişkin algıları, triyaj alanında çalışmanın günlük yaşamlarına etkileri ve yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüşleri hakkında da bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this research is to reveal the problems experienced by nurses working in the emergency department triage area and the underlying causes of the problems. Method: The research was created in a qualitative design and was carried out using a holistic single case design, one of the explanatory case study designs. The universe of the research was composed of nurses working in the Adult Emergency Service of Akdeniz University Hospital. The research sample was determined by criterion sampling, one of the sampling methods for qualitative research. In-depth interviews were conducted with a total of 16 participants, 9 women and 7 men. In addition, a focus group discussion was held with 4 participants. The data obtained were evaluated with content analysis, thematic analysis and metaphors. Results: As a result of the content analysis of the data obtained from the opinions of the participants, a total of 5 main themes and 34 sub-themes, namely“obligation”,“knowledge and experience”,“experienced problems”,“reasons of the problems experienced”,“effects on daily life”and“problem solutions”has been reached. In addition, metaphors and data from the focus group interview were examined. Conclusion: The research revealed the problems experienced by nurses working in the emergency department triage area and their views on the underlying causes of the problems. In addition, it gives information about the views of nurses on triage, their perceptions of triage skills and competencies, the effects of working in the field of triage on their daily lives and their views on solving the problems experienced.