Farelerde nos inhibitörü 7-nı (7-nitroindazol) ile indüklenen öğrenme bellek bozukluğu üzerine fosfodiesteraz inhibitörü bay 60-7550' nin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of phosphodiesterase inhibitor bay 60-7550 on learning memory impairment induced by nos inhibitor 7-ni in mice
- Tez No: 788225
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜRÜZAN YILDIZ AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Bellek, 7-NI, BAY 60-7550, Fosfodiesteraz inhibitörü, Pasif Sakınma, Modifiye Artı Labirent Test, 7-NI, Bay60-7550, Learning, Memory, Phosphodiesterase inhibitor, Passive Avoidance, Modified Plus Maze Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Beynin işlevleri olan öğrenme ve bellek sürecinin nasıl gerçekleştiği, ilaçların öğrenme ve bellek fonksiyonları üzerinde etkileri son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Yaşlanma ile ortaya çıkan bilişsel işlev kaybının yavaşlatılması veya iyileştirilmesi amacı ile geliştirilen stratejiler arasında fosfodiesteraz enzim inhibitörlerinin önemi gün geçtikçe artmakta ve PDE enziminin inhibisyonu sonucu düzeyleri artan cAMP ve cGMP'nin öğrenme bellek testlerinde olumlu sonuçları bildirilmektedir. Nitrik oksit (NO), öğrenme ve hafıza süreçlerinde kritik bir rol oynadığı öne sürülen atipik bir nörotranstmitterdir.Nitrik oksitin LTP (long term potentiation) sırasında retrograd mesajcı olarak rol oynadığı ve bu şekilde öğrenme işlemlerine katıldığı gösterilmiştir.Nitrik oksit sentaz (NOS) inhibitörü 7-Nitroindazol'ün bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz bazı etkilerinin olduğu da önceki çalışmalarda gösterilmiştir.Farklı kemirgen modellerinde, NO düzeylerini etkileyen ilaçların bilişsel fonksiyonlar üzerindeki rolünü incelemek için halen birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farelerde NOS inhibitörü, 7-nitroindazol (7-NI) ile indüklenen öğrenme bellek bozukluğu üzerinde, fosfodiesteraz tip 2 inhibitörü olan Bay 60-7550'nin etkilerini modifiye artı labirent (mEPM) test ve pasif sakınma (PA) testlerinde araştırmaktır. mEPM testi öncelikle kemirgenlerde spatial (mekânsal) belleği değerlendirmek için kullanılır. Sıçanın açık koldan kapalı kola geçiş süresi (transfer latensi) öğrenme ve belleğideğerlendirmek için olarak kullanılır. PA testi ise amigdala bağımlı emosyonel (duyusal) belleği değerlendirmek için yaygın olarak kullanılır. Çalışmamızın sonuçlarını değerlendirdiğimizde;7-NI ile oluşturduğumuz öğrenme bellek fonksiyonlarının bozulduğunu bulduk, ancak bu bozukluğun 1mg/kg ve 3 mg/kg dozlarında uyguladığımız Bay 60-7550'nin bozulan öğrenme bellek üzerinde olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisinin istatiksel olarak bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
How learning and memoryprocesses, which are functions of the brain, operate and whether drugs may affect learning and memory functions have been the focus of numerous scientific studies in recent years. Phosphodiesterase enzyme inhibitors are becoming increasingly significant among the strategies developed to slow or enhance the loss of cognitive function that emerges with aging. Increased levels of cAMP and cGMP because of inhibition of the PDE enzyme have been reported to have positive results in learning memory tests. Nitric Oxide (NO) is an atypical neurotransmitter that has been argued to play a critical role in learning and memory processes. Nitric Oxide has been proposed to function as a retrograde messenger during LTP (long-term potentiation) and thereby involved in learning processes. Nitric Oxide Synthase (NOS) inhibitor 7-Nitroindazole has been shown to have some negative effects on cognitive functions in previous studies. On the other hand, phosphodiesterase inhibitors have been reported to increase cAMP and cGMP levels, yielding positive results in learning memory tests. Many studies are still being conducted to examine the role of drugs that affect NO levels on cognitive functions in different rodent models. The aim of the present study is to investigate the effects of Bay 60-7550, a phosphodiesterase inhibitor, on NOS inhibitor, 7-nitroindazole (7-NI)-induced learning-memory impairments in rats using modified plus maze (mEPM) test and passive avoidance (PA) tests. The mEPM test is primarily used to evaluate spatial memory in rodents. The rat's transition time from open to closed arm (transfer latency) is employed as a measure of learning and memory. The PA test is widely used to evaluate amygdala-dependent emotional memory. When we analyzed the results of our study, we observed that Bay 60-7550 (1 mg/kg, 3mg/kg) which we administered at different doses on the learning memory disorder induced by 7-NI, had no statistically positive effect on the impaired learning memory.