IGE aracılı yumurta alerjisi olan çocuklarda klinik presentasyonlar ve tolerans risk faktörlerinin tespiti
Determination of clinical presentations and tolerance risk factors in children with İGE-mediated EGG allergy
- Tez No: 788267
- Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET HALUK AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yumurta alerjisi, IgE aracılı besin allerjisi, serum yumurta akı spesifik IgE, tolerans, risk faktörleri, Egg allergy, IgE-mediated food allergy, serum egg white specific IgE, tolerance, risk factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Yumurta alerjisi, çocuklarda ikinci sıklıkta görülen olup besin alerjisi IgE-aracılı veya non IgE-aracılı mekanizmalarla ortaya çıkabilmektedir. Klinik olarak bu çocuklar deri bulguları, solunum sistemi semptomları, gastrointestinal sistem semptomları ve anafilaksi ile başvurabilir. Tanıda altın standart diğer besin alerjilerinde olduğu gibi besin yükleme testleridir. Ancak besin yükleme testlerindeki zorluklar ve anafilaksi riski nedeniyle yumurta alerjisi tanısında tanımlanmış kestirim yumurta akı spesifik IgE (F1) değerleri sıklıkla kullanılmaktadır. Yumurta alerjileri sıklıkla 5-6 yaş civarında tolerans gelişerek düzelir. Çalışmamızda kestrim F1 değerleri üzerinden tanı almış ve takipleri yapılmış yumurta alerjisi olan çocukların klinik bulguları taranmış ve varsa tolerans gelişimi için olası risk faktörlerinin tespiti amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Polikliniğinden, 2012-2016 yılları arasında tanı alıp en az 5 yıl takip edilen 100 hasta dahil edildi. Hastane kayıt sistemi üzerinden tanı anı ve güncel klinik ve laboratuvar veriler tarandı ve oluşturulan formlara kaydedildi. Hastaların klinik bulguları başvuru semptomlarına göre değerlendirildi. Sonra hastalar erken (5 yaş öncesi) ve geç tolerans geliştirenler (5 yaş sonrası) olarak iki gruba ayrıldı. 32 farklı klinik ve laboratuvar verisi bağımsız değişken olarak kabul edilerek tek değişkenli regresyon analizi ile tolerans gelişimi üzerine etki edebilecek risk faktörleri araştırıldı. Bulgular: Hastalarımızın %64'ü erkekti ve sezaryen doğum oranı ise %51'di. Hastaların semptom başlama yaş ortalaması 6,5 ± 5,3 ay ve güncel yaş ortalaması ise 9,2 ± 1,5 yıldı. Başvuru semptomları olarak % 49 hastada hırıltı, % 39 hastada rinit (solunum sistemi), % 45 hastada egzama, % 36 hastada ürtiker ve/veya anjioödem (deri), % 22 hastada mukuslu kaka, %18 hastada ishal, %16 hastada kusma, %2 hastada kanlı kaka (gastrointestinal sistem) ve %9 hastada anafilaksi görüldü. Hastaların güncel klinik durumlarına baktığımızda ise %57 hastada rinit, %37 hastada atopik dermatit ve %30 hastada astım bulguları vardı. Aile hikayesinde en sık alerjik hastalık olarak anne ve babada alerjik rinit vardı. Laboratuvar bulgularında tanıda %53,6 hastada eozinofili (≥ %4) ve %46,2 hastada total IgE değeri yüksekliği (≥200 IU/mL) görüldü. Tanı anı ve güncel ortanca F1 değerleri sırasıyla 7,2 (2,2-100,0 kUA/L) ve 0,4 (0-100 kUA/L) şeklindeydi. Hastaların %58'sinde erken tolerans gelişimi görüldü. Oluşturmuş olduğumuz değişkenlerden, erkek cinsiyet (OR: 2,867, % 95 GA: 1.233-6.663, p: 0.013), tanıda F1 ≥ 10 kUA/L değeri (OR: 0,196, %95 GA: 0.082-0,470, p:0,000), tanıda süt alerjisi (OR: 0.208, % 95 GA: 0.052-0.823, p:0,016), tanıda astım + atopik dermatit (OR: 0.384, % 95 GA: 0.158-0.930, p: 0,031), tanıda anafilaksi (OR: 0.179, % 95 GA: 0.035-0.909, p: 0,023), annede besin alerjisi (OR: 0.179, % 95 GA: 0.035-0.909, p: 0.033), güncel F1 yüksekliği (p: 0,004), güncel F1 + akar pozitifliği (p: 0,011), güncel DPT yumurta pozitifliği (p: 0,011), güncel çoklu besin duyarlanması (fındık, fıstık, soya, ceviz, buğday veya badem) DPT pozitifliği (OR:0,152, %95 GA: 0.030-0.757, p: 0,016) ve güncel akar dışı aeroalerjen (çim poleni karışım, ot poleni karışım, hamam böceği, ağaç poleni karışım, kedi veya köpek) DPT pozitifliği (OR:0.367, %95 GA: 0.141-0.957, p: 0,037)'nin tolerans gelişimi ile ilişkili olabileceği saptandı. Sonuç: Yumurta alerjisi olan çocuklarda yaptığımız bu çalışmada en sık başvuru semptomlarının solunum sistemine ait olduğunu gördük. Aile hikayesi ve çocukların güncel klinik durumlarında en sık tablo alerjik rinitti. Tolerans gelişimine etki açısından, kız cinsiyet 2,86 kat, tanıda F1'in ≥ 10 kUA/L olması 5,1 kat, tanıda ek süt alerjisi varlığı 4,8 kat, tanıda astım ve atopik dermatit birlikteliği 2,6 kat, tanıda anaflaksi 5,58 kat, annede besin alerjisi varlığı 5,58 kat, DPT'de güncel çoklu besin duyarlanması (fındık, fıstık, soya, ceviz, buğday veya badem) 6,57 kat ve yine DPT'de güncel akar dışı aeroalerjen (çim poleni karışım, ot poleni karışım, hamam böceği, ağaç poleni karışım, kedi veya köpek) duyarlanması 2,72 kat geç toleransa katkı veriyordu. Yine istatiksek bir odds (OR) değeri verememekle birlikte güncel kestrim üstü F1 değeri ve güncel F1 + akar duyarlanması da geç toleransa katkı veriyordu.
Özet (Çeviri)
Objective: Egg allergy is the second most common food alergy in children and may occur by IgE-mediated or non-IgE-mediated mechanisms. Clinically, these children may present with skin findings, respiratory system symptoms, gastrointestinal system symptoms and anaphylaxis. As with other food allergies, the gold standard in diagnosis is food challenge tests. However, due to the difficulties in nutritional challenge tests and the risk of anaphylaxis, the defined predictive egg white-specific IgE (F1) values are frequently used in the diagnosis of egg allergy. Egg allergy often resolves around 5-6 years of age, with tolerance developing. In our study, the clinical findings of children with egg allergy, who were diagnosed and followed-up based on the estimation F1 values, were screened and it was aimed to determine the possible risk factors for the development of tolerance, if any. Material and Method: Our study included 100 patients who were diagnosed and followed for at least 5 years between 2012 and 2016 from Istanbul Health Sciences University, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Pediatric Immunology and Allergy Polyclinic. The moment of diagnosis and current clinical and laboratory data were scanned through the hospital registry system and recorded in the created forms. The clinical findings of the patients were evaluated according to the symptoms at presentation. Then, the patients were divided into two groups as those with early (before 5 years old) and those who developed late tolerance (after 5 years). By accepting 32 different clinical and laboratory data as independent variables, risk factors that may affect the development of tolerance were investigated by univariate regression analysis. Results: 64% of our patients were male and the cesarean delivery rate was 51%. The mean age of symptom onset and current age was 6.5 ± 5.3 months and 9.2 ± 1.5 years. At the beginning, wheezing 49%, rhinitis 39%, eczema 45%, urticaria and/or angioedema 36%, stool with mucus 22%, diarrhea 18%, vomiting 16%, bloody stool 2% and anaphylaxis 9% in patients were seen. When we look at the current clinical status of the patients, 57% patients had rhinitis, 37% had atopic dermatitis and 30% had asthma symptoms. Parents had allergic rhinitis as the most common allergic disease in the family history. Laboratory findings revealed eosinophilia (≥4%) in 52% of patients and elevated total IgE value (≥200 IU/mL) in 42% of patients at diagnosis. The median F1 values at the time of diagnosis and current were 7.2 (2.2-100.0 kUA/L) and 0.4 (0-100 kUA/L), respectively. Early tolerance development was observed in 58% of the patients. Among the variables we created, male gender (OR: 2.867, 95% CI: 1.233-6.663, p: 0.013), F1 ≥ 10 kUA/L value at diagnosis (OR: 0.196, 95% CI: 0.082-0.470, p: 0.000), milk allergy at diagnosis (OR: 0.208, 95% CI: 0.052-0.823, p:0.016), asthma + atopic dermatitis at diagnosis (OR: 0.384, % 95 GA: 0.158-0.930, p: 0.031), anaphylaxis at diagnosis (OR: 0.179, % 95 GA: 0.035-0.909, p: 0.023), maternal food allergy (OR: 0.179, 95% CI: 0.035-0.909, p: 0.033), current F1 elevation (p: 0.004), current F1 + mite positivity ( p: 0.011), current SPT egg positivity (p: 0.011), current multi-nutrient sensitivity (hazelnut, peanut, soy, walnut, wheat or almond) SPT positivity (OR: 0.152, 95% CI: 0.030-0.757, p: 0.016) ) and current non-mite aeroallergen (grass pollen mixture, grass pollen mixture, cockroach, tree pollen mixture, cat or dog) SPT positivity (OR: 0.367, 95% CI: 0.141-0.957, p: 0.037) with tolerance development found to be related. Conclusion: In this study, which we conducted in children with egg allergy, we found that the most common presentation symptoms associated with respiratory system. Allergic rhinitis was the most common allergic disease in the patients. In terms of tolerance development, female gender 2.86, F1 ≥ 10 kUA/L at diagnosis 5.1, presence of additional conditions at diagnosis (milk allergy 4.8, asthma plus atopic dermatitis 2,60), presence of anaphylaxis 5,58, maternal food allergy 5.58, current poly food sensitization (nut, peanut, soy and wheat etc.) in SPT 6.57 and current non-mite aeroallergen sensitisations in SPT (grass pollen, cockroach, tree mix and cat etc.) contributed 2.27 times to late tolerance.