Ana babaların soğuk algınlığına ilişkin görüşleri: Tanı, tedavi ve önleme yaklaşımları
Opinions of parents on colds: Diagnosis,treatment and prevention approaches
  1. Tez No: 788302
  2. Yazar: MINARA RZAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: child, traditional medicine, common cold
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Anaababaların soğukalgınlığının tedavisi ve önlenmesi ile ilgili görüşlerini ve tutumlarını incelemek. Materyal ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan çalışmamızda, 01.03.2022 – 01.09.2022 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk enfeksiyon hastalıkları, çocuk sağlığı izlem ve çocuk acil polikliniklerine getirilen, komorbiditesi olmayan, 0-17 yaşındaki çocukların anababaları dahil edildi. Anket, çalışmaya girmeyi kabul eden 200 anababa ile yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Bulgular: Katılımcılarımızın çoğunu (%83) anneler oluşturmaktaydı. Anababaların çoğu (%86) soğukalgınlığının tedavisi ve önlenmesi için geleneksel ve alternatif tıp yöntemlerine başvurmaktaydı. Eğitim düzeyi yüksek olan ailelerde bu eğilim daha az olsa da onlarda da terliyken su içmenin, soğuk yiyecekler tüketmenin ve cereyanda kalmanın çocuklarda soğukalgınlığına yol açabileceği kanısı mevcuttu. Hem babaların, hem annelerin alternatif tedavi ile bilgi almak için interneti çok kullandığı saptandı. Aileler içinde ilaçların zararlı olduğunu, onun yerine alternatif tıp uygulamalarını güvenle kullanıla bileceklerini düşünenler çoktu (%54). Öte yandan doktor tavsiyesi dışına çıkmak istemeyen, öncelikle sağlık kuruluşlarına başvurma eğiliminde olan anababaların oranı da yüksekti (%32). Sonuç: Ailelerin soğukalgınlığının tedavi ve önlenmesi ile ilgili bilgileri artırılmalı, alternatif tıp ve geleneksel tıp uygulamalarının kontrolsüz şekilde kullanılmasının önüne geçilmeli, bu tür tedavilerin masum görünse de bazı hastalıklarda erken tanı ve tedavi olanağının önüne geçerek olumsuz sonuçlara neden ola bileceği anlatılmalıdır. Geleneksel ve alternatif tıp yöntemleri doğru bir şekilde, o alanda bilgi ve deneyim sahibi sağlık görevlilerine danışılarak uygulanmalıdır. Anahtar sözcükler : Çocuk, geleneksel tıp, soğukalgınlığı
Özet (Çeviri)
Material and Methods: Our prospective study included the parents of 0-17-year-old children without any comorbidities, who were brought to the pediatrics and child health, pediatric infectious diseases, social pediatrics, and pediatric emergency outpatient clinics of Kocaeli University Research and Practice Hospital between 01.03.2022 and 01.09.2022. The questionnaire was administered through face-to-face interviews with 200 parents who agreed to participate in the study. Findings: Most of our participants (83%) were mothers. Most of the parents (86%) used traditional and alternative medicine methods for the treatment and prevention of common cold. Although this tendency was less frequent among parents with a high level of education, they also have the opinion that drinking cold water, consuming cold foods and going out in the cold weather could cause common cold in children. It was determined that both fathers and mothers used the internet a lot to get information about alternative treatments. There were many (54%) families who thought that drugs were harmful and that they could safely use alternative medicine instead. On the other hand, the ratio of parents who did not want to go beyond the doctor's advice and tended to apply to health institutions first was high (32%). Conclusion: Families should be informed about the treatment and prevention of common cold, the uncontrolled use of alternative medicine and traditional medicine practices, and they should be explained that, although such treatments may seem innocent, they can lead to negative results by hampering early diagnosis and treatment in some diseases. Traditional and alternative medicine methods should be applied correctly in consultation with health professionals who have knowledge and experience in that field.