Ektopik gebelerde methotreksat tedavisinin başarısını tahmin etmede tedavi öncesi beta-hcg artış hızı ve seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of pre-treatment beta-hcg increase and level to predict the success of methotrexate therapy in ectopic pregnancy
- Tez No: 788316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ARLIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, metotreksat, tedavi, tedavi başarısı, insan koryonik gonadotropini, Ectopic pregnancy, methotrexate, treatment, treatment success, human chorionic gonadotropin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ektopik Gebelerde Methotreksat Tedavisinin Başarısını Tahmin Etmede Tedavi Öncesi Beta-Hcg Artış Hızı ve Seviyesinin Değerlendirilmesi Amaç: Ektopik gebelik tanısı koyulan hastalarda metotreksat (MTX) tedavisinin başarısını öngörmede, tedavi öncesi 48 saatlik β-hCG değişiminin retrospektif olarak değerlendirilip, bu çalışmadan elde edilecek veriler ile erken dönemde kullanılabilecek başarı kiterlerini tespit etmek, bu kriterler ile maternal morbidite ve mortalitenin azalmasına katkıda bulunmak, bununla beraber hastaların tedavi uyumlarını arttırıp, tedavi ve yatış maliyetlerini olabildiğince azaltmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize Ocak 2018 - Aralık 2019 arasında, ektopik gebelik endikasyonuyla metotreksat tedavisi uygulanan hastaların dosyaları ve kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya toplam 133 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan 133 hasta 2 gruba ayrıldı. 1. grup MTX tedavi başarısız grup (n=45) ve 2. grup MTX tedavi başarılı grup (n=88) olarak belirlendi. Her iki grupta klinik ve laboratuvar parametreleri ile birlikte komplikasyonlar incelendi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. 58 (% 43,6) hastada kanama saptandı. Kanama sıklığı MTX tedavisi başarısız olan grupta, MTX tedavisi başarılı olan gruba göre daha yüksek bulundu (p=0,001). Karın ağrısı 132 (% 99,2) hastada gözlenmesine karşın, gruplar arasındaki dağılımı benzer bulundu (p=0,160). Ameliyata gidenler ile gitmeyenlerde β-hCG hızı ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,066). Hastanede yatış süresi ile β-hCG değişim değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,120). Hastanede yatış süresi ile β-hCG hızı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,120). Hastanede yatış süresi ile başvurudaki β-hCG değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,873). Hastanede yatış süresi ile 48 saat içerisndeki β-hCG değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,783). Başvurudaki β-hCG değeri arttıkça ameliyata girme ihtimalinin 2,216 kat arttığı saptandı (p0,05). Sonuç: MTX tedavsinde başarıyı öngörme açısından, 48 saatlik β-hCG değişimi ve artış hızı açısından tedavinin başarısız olduğu ve tedavinin başarılı olduğu gruplar arasında fark saptanmamıştır. β-hCG artış hızının hastanede yatış süresini de etkilemedği tespit edilmiştir. Yine, başvuruda ve 48 saat sonra bakılan β-hCG pik değerinin artmasının ameliyata girme ihtimalini arttırdığı, hastanede yatış süresini ise etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon of Pre-Treatment Beta-Hcg Increase and Level To Predıct The Success of Methotrexate Therapy in Ectopıc Pregnancy Objectives: To predict the success of methotrexate treatment in patients diagnosed with ectopic pregnancy, to evaluate the 48-hour β-hCG change before treatment retrospectively, to determine the success criteria that can be used in the early period with the data to be obtained from this study, to contribute to the reduction of maternal morbidity and mortality with these criteria. It was aimed to increase the treatment compliance of the patients and to reduce the treatment and hospitalization costs as much as possible. Materials and Methods: The files and records of the patients who were treated with a MTX with the indication of ectopic pregnancy between January 2018 and December 2019 in our clinic were reviewed retrospectively. A total of 133 patients were included in the study. 133 patients included in the study were divided into 2 groups. Group 1 was determined as MTX treatment unsuccessful group (n=45) and group 2 as MTX treatment successful group (n=88). Clinical, laboratory parameters and complications were examined. Results: Data from a total of 133 patients who met our criteria were analyzed. There was no significant difference between the descriptive findings of the patients included in the study and the groups. While the frequency of bleeding was observed in 58 (43.6%) patients; this rate was found to be higher in the MTX treatment failed compared to the MTX treatment successful (p=0.001). Although abdominal pain was observed in 132 (99.2%) patients, the distribution between the groups was similar (p=0.160). There was no statistically significant difference between the median values of the β-hCG rate in those who underwent surgery and those who did not (p=0.066). There was no statistically significant relationship between the length of hospital stay and β-hCG change values (p=0.120). There was no statistically significant relationship between the length of hospital stay and the β-hCG rate values (p=0.120). There was no statistically significant relationship between the length of hospital stay and the β-hCG values at admission (p=0.873). There was no statistically significant correlation between the length of hospital stay and β-hCG values within 48 hours (p=0.783). As the β-hCG value increases at admission, the probability of undergoing surgery increases 2.216 times (p0.05). Conclusion: In terms of predicting success in MTX treatment, there was no difference between the groups in which the treatment was unsuccessful and the treatment was successful in terms of 48-hour β-hCG change and increase rate. Again, the increase in the β-hCG peak value measured at admission and 48 hours later increases the likelihood of undergoing surgery, but does not affect the duration of hospitalization. As a result, it was concluded in this study that the first 48-hour β-hCG change at the beginning of the treatment was not effective in predicting the success of methotrexate treatment used in medical treatment. In this sense, prospective studies with larger numbers of patients are needed.