İki farklı deproteinizasyon protokolünün universal adeziv sistemlerin mikro sızıntısı üzerine etkisinin mikro-bt ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of two different deproteinization protocols on microleakage of universal adhesive systems: Micro-computed tomography evaluation
- Tez No: 788373
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Deproteinizasyon, Universal Adezivler, Mikrosızıntı, Micro-BT, Deproteinization, Universal Adhesives, Microleakage, Micro-CT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı deproteinizasyon materyallerinin mikrosızıntı üzerine etkisinin mikro-BT kullanılarak değerlendirilmesidir. 60 adet yeni çekilen çürüksüz insan azı dişi toplanmış, temizlenmiş ve distile su içinde bekletilmiştir. Her diş bukkolingual yönde 3mm genişliğinde, gingival basamak sement-mine birleşiminin 1 mm altında ve aksiyal duvar duvar derinliği 2mm olan standardize sınıf II kaviteler hazırlanmıştır (120 kavite hazırlığı). Hazırlanan dişler eşit olarak 4 adeziv gruba ayrılmıştır (Clearfil Universal Bond Quick ER, Prime & Bond Universal, Clearfil SE Bond ve G2 Bond Universal). Bu gruplardan 3'ü universal adeziv biri self-etch adezivdir. Her grup deproteinizasyon materyali çeşidine göre (deproteinizasyon yapılmayan kontrol grubu, NaOCl deproteinizasyonu, HOCl deproteinizasyonu) göre 3 eşit alt gruba (n = 10) ayrılmıştır. Termal siklus uygulamasından sonra,% 50 gümüş nitrat çözeltisi izleyici olarak kullanılmıştır. Sızan AgNO3 miktarı, mikro bilgisayarlı tomografi sistemi (Bruker Skyscan 1275, Kontich, Belçika) kullanılarak ölçülmüştür. Kullanılan adezivden bağımsız olarak, kontrol grubundaki mikrosızıntı miktarı, deproteinizasyon yapılan gruplardan daha fazla gözlemlenmiştir. Prime Bond Universal kullanılmış, HOCl ve NaOCl ile deproteinize edilmiş gruplar arasında AgNO3 penetrasyonunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Prime Bond Universal dışındaki diğer adeziv gruplarda, NaOCl uygulanan örneklerdeki mikrosızıntı miktarı, HOCl ile deproteinize gruplarla karşılaştırıldığında bir artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of two different deproteinization materials on microleakage using micro-CT. Sixty freshly extracted sound human molars were collected, cleaned and stored in distilled water. Two standardized Class II box cavities, 3-millimeter-wide buccolingually, with the gingival floor 1 mm below the cementoenamel junction and the axial wall depth of 2 mm were prepared in each tooth (120 cavity preparations). The prepared teeth were divided equally into 4 adhesive groups (Clearfil Universal Bond Quick ER, Prime & Bond Universal, Clearfil SE Bond ve G2 Bond Universal). Three of these groups are universal adhesives and one is self-etch adhesive. Each group was subdivided into 3 equal subgroups (n=10) according to type of deproteinization materials (non-deproteinized control group, NaOCl deproteinization, HOCl deproteinization) After aging protocols, a 50% silver nitrate solution was used as tracer. The microleakage analysis was performed using a micro computed tomography system (Bruker Skyscan 1275, Kontich, Belgium). Regardless of the adhesive used, the amount of microleakage in the control group was higher than in the deproteinized groups.There was no statistically significant difference in AgNO3 penetration between the groups used Prime Bond Universal deproteinized with HOCl and NaOCl. There was an increase in the amount of silver nitrate penetrating in NaOCl deproteinized groups compared to HOCl deproteinized groups, except Prime Bond Universal.