İlkokul öğrencilerinin okuma motivasyonları ile Türkçe dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between primary school students' reading motivation and their attitudes to the Turkish lesson
- Tez No: 788449
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, tutum, okuma motivasyonu, Turkish lesson, attitude, reading motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada ilkokul öğrencilerinin okuma motivasyonu ile Türkçe dersine yönelik tutumlarını çeşitli değişkenlere göre incelenmesi ve okuma motivasyonlarının Türkçe dersine yönelik tutumlarını yordama düzeyinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi ise basit tesadüfi yöntemle belirlenen 392 ilkokul 4. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Türkçe Dersi Tutum Ölçeği”ve“Okuma Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenme sürecinde betimsel istatistikler, t-testi, pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumları cinsiyete göre, okuma sıklığına göre, anne okuma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülürken okul öncesi eğitim alma, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, baba okuma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Öğrencilerin okuma motivasyonları cinsiyet, okuma sıklığı, anne okuma sıklığı ve baba okuma sıklığı değişkenlerine göre ölçeğin tamamında ve alt boyutlarda anlamlı farklılık gösterirken okul öncesi eğitim alma durumuna göre dışsal motivasyon alt boyutu ve ölçeğin tamamında anlamlı farklılık görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin okuma motivasyonları anne eğitim durumu ve baba eğitim durumlarına göre anlamlı derecede farklılık görülmemiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumları, okuma motivasyonu ve alt boyutları arasında orta düzeyde, pozitif yönde anlamlı ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre öğrencilerin okuma motivasyonlarının Türkçe dersine yönelik tutumlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine primary school students' reading motivation and attitudes towards Turkish lesson according to various variables and to examine the level of predicting their reading motivations' attitudes towards Turkish lesson. For this purpose, the research was carried out in relational screening model. The sample of the study consists of 392 primary school 4th grade students determined by simple random method. In the research, Turkish Lesson Attitude Scale and Reading Motivation Scale were used as data collection tools. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 22 package program. In the data analysis process, descriptive statistics, ttest, pearson correlation analysis and regression analysis were used. According to the findings obtained as a result of the research While there was a significant difference in students' attitudes towards Turkish lesson according to gender, reading frequency, mother reading frequency variables, there was no significant difference according to pre-school education, mother's education level, father's education level, father's reading frequency variables. scale and sub-dimensions according to gender, reading frequency, mother's reading frequency and father's reading frequency variables, there was a significant difference in the extrinsic motivation subdimension and the whole scale according to their preschool education status. However, the students' reading motivations did not differ significantly according to their mother's education level and their father's education level. According to the results of the correlation analysis, it was found that there were moderate, positive and significant relationships between the students' attitudes towards the Turkish lesson, reading motivation and its sub-dimensions. According to the results of the regression analysis, it was seen that the reading motivation of the students was a significant predictor of their attitudes towards the Turkish lesson.