Spontan korneal perforasyonlarda patch greft uygulamaları
Patch graft surgery in patients with spontenous cornealperforation
- Tez No: 788475
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patch greft, glob bütünlüğü, spontan korneal perforasyon, kornea, Patch graft, globe integrity, spontaneous corneal perforation, cornea
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Spontan korneal perforasyon tanısı ile patch greft cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahinin sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Spontan korneal perforasyon tanısı konulan ve patch greft uygulanan 14 ile 88 yaş arası 40 hastanın 40 gözü retrospektif olarak incelendi. Hastaların preoperatif, postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ay muayene bulguları kaydedildi. Muayenede görme keskinliği, göz içi basıncı, Seidel testi, cerrahi sırasında kullanılan greft çapı, ek cerrahi ihtiyaç, keratit ve enfeksiyon gelişip gelişmediği ve fitizis bulbi varlığı incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 40 hastanın yaş ortalaması 67,03±15,99 (14-88) yıl idi. Hastaların 20'si (%50) erkek, 20'si (%50) kadın idi. Kırk hastanın 40 gözüne patch greft uygulandı. Yirmi iki hastanın (%55) sağ gözüne, 18 hastanın (%45) sol gözüne cerrahi yapıldı. Ortalama görme keskinliğinin 1,97±0,17 LogMARseviyesinden 12. ayda 1,87±0,23 LogMAR düzeyine artış gösterdiği tespit edildi (p=0,002). On iki aylık takip süresince 3 hastada (%7,5) fitizis bulbi gelişti ve bunlardan 2 hastaya (%5) evisserasyon uygulandı. Üç hastada (%7,5) bakteriyel keratit, 2 hastada endoftalmi (%5), 6 hastada (%15) herpes keratit nüksü gelişti. Beş hastaya (%12,5) bir defa 2 hastaya (%5) 2 defa patch greft revizyonu yapıldı. Sonuç: Patch greft uygulaması spontan korneal perforasyonlarda tektonik bütünlüğü korumada etkili bulundu. Görme düzeyindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the efficacy of patch graft surgery in patients with spontenous corneal perforation. Materials and Methods: Fourty eyes of 40 patients aged 14 to 88 years who were diagnosed with spontaneous corneal perforation were retrospectively analyzed. Preoperative, postoperative 1st day, 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month and 12th month examination findings of the patients were noted. Visual acuity, intraocular pressure, seidel test, graft diameter, need for additional surgery, infection, and presence of phthisis bulbi were noted. Results: The mean age of the fourty patients participating in the study was 67,03±15,99 (14-88) years. Twenty (50%) of the patients were male and 20 (50%) were female. Patch graft was performed on the right eye of 22 patients (55%), and the left eye of 18 patients (45%). The mean visual acuity was increased to 1,87±0,23 LogMAR from 1,97±0,17 LogMAR in 12th month (p=0,002). During the 12-month follow-up period, phthisis bulbi was developed in 3 patients (7,5%), and evisceration was performed in 2 patients (5%). Bacterial keratitis was seen in 3 patients (7,5%), endophthalmitis in 2 patients (5%), and herpes keratitis recurrence in 6 patients (15%). Patch graft revision was performed once in 5 patients (12,5%) and twice in 2 patients (5%). Conclusion: Patch graft surgery was found to be effective in preserving tectonic integrity of the eye in spontaneous corneal perforations. The increment in visual acuity was statistically significant.