İkincil konut mimarlığında cephe, kütle ve dış mekan oluşumu, (Bodrum-Antalya arası kıyı yerleşmeleri)
The facade, mass and outside formtion in the secondary house architecture, (Coastline settlement between Bodrum and Antalya)
  1. Tez No: 78862
  2. Yazar: PINAR KISA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: tatil konutu, ikincil konut, Bodrum- Antalya kıyı şeridi, plan-cephe-kütle, secondary house, vacation homes, coastline between Bodrum- Antalya, plan- facade-mass
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Türk insanının geleneksel yaşam tarzı içinde ikincil konutların özel bir yeri vardır. Endüstri devrimi sonrası,özellikle 1970'lerden sonra bu olgu ekonomik kalkınma ve kentleşmeye bağlı olarak tahmin edilenden farklı boyutlara ulaşmıştır. Bugün Türkiye'de büyük kısmı Ege ve Akdeniz kıyılarında gelişen bir çok ikincil konut yerleşmesi bulunmaktadır. Türkiye'nin turizm sektörü için büyük önemi olan Bodrum- Antalya kıyı şeridi,plansız ve yoğun ikincil konut yapılaşmalarının hızla arttığı bir bölge durumundadır. Buradaki ikincil konut yerleşmelerinin plan,cephe,kütle ve dış mekan oluşumları;bölgenin coğrafi yapısına,anonim mimari örneklerine zarar vermekte ve kıyı mekanının kamu yararına kullanımını engellemektedir. Kıyılarımızla ilgili bu tehdit edici gelişim tez kapsamındaki araştırma bölgesi içinde bulunan ikincil konutların mimari özelliklerini,seçilen örneklerin analiziyle saptamanın gerekliliğini göstermektedir.“İkincil Konut Mimarlığında Cephe,Kütle ve Dış mekan Oluşumu (Bodrum-Antalya Arası Kıyı Yerleşmeleri)”başlıklı bu çalışma yedi ana bölümden oluşmaktadır. Giriş tosmında;araştırmanın kapsamı anlatılmaktadır. Birinci bölümde;konutun tanımı ile birincil ve ikincil konut kavramları arasındaki farklılıklara değinilmektedir. İkinci bölümde;ikincil konut olgusu,tarihsel gelişimi ve türleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde;Bodrum-Antalya kıyı şeridi coğrafi ve kültürel yapısı,ikincil konutların planlama kararlarını etkileyecek verilerin saptanması amacıyla incelenmektedir. Dördüncü bölümde;bölge anonim mimari özelliklerinin ortak noktalan ve bunların ikincil konut mimarlığındaki kullanımı anlatılmaktadır. Beşinci bölümde;bölge içinden seçilen örneklerin plan,cephe,kütle ve dış mekan oluşundan elde edilen verilere göre analiz edilmektedir. Altıncı bölümde;ikincil konut örneklerinin bölge halkına ve kıyı mekanına etkileri değerlendirilmektedir. Yedinci bölüm sonuç bölümüdür. Bu bölümde,Bodrum- Antalya kıyı şeridi ikincil konut mimarisinin bugün sergilediği özellikler belirtilerek,yanlışlıkların giderilmesine yönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
İİ ABSTRACT The secondary houses have a special place in the traditional life style of Turkish people. After the industry revolution,especially after 1970's this event depending on the economic progress and urbanization reached at very different dimensions from what had been expected. Today, great part of secondary house settlements can be found in Turkey,most of which have developed along the Eagean and Mediterranean coast. Bodrum-Antalya coastline which has an important place in terms of tourism is one of the regions where unplanned and dense building have been increasing rapidly plan,facade,mass and outside formations of secondary house settlement have damaged the geographical structure of the region and traditional architectural patterns and also prevented the use of coastline for public interest. This threatening progress regarding coastlines clearly demonstrates the architectural characteristics of secondary houses in the conception of this thesis determines the necessity of analiysing chosen samples. This study is called“The facade,mass and outside formation in the secondary house architecture (Coastline settlements between Bodrum and Antalya)”and it consists of seven main chapters. In introduction chapter the content of the research is mentioned.In the first chapter,description of house and the differences between the concepts primary and secondary house are mentioned. In the second chapter,the secondary house formation, its historical development and its types are explained. In the third chapter,the geographical and cultural structure of Bodrum-Antalya coastline are investigated in the aim of datas determination whic influence the planingdecisionof secondary houses. In the fourth chapter,the common points of the tradational architectural characteristics in the region and their use in the plan of secondary house settlement are mentioned. In the fifth chapter,the plan,facade,mass and outside formations of patterns selected in the region are analysed according to data obtained. In the sixth chapter,the effects of the secondary house patterns on the people of the region and coastline are evaluated. Seventh chapter is conclusion part. In this chapter,the architectural of the secondary house of Bodrum-Antalya coastline has been demosrated by mentioning the characteristics of the region today,and proposal whic aim to correct these errors are presented.