Yapı çelik konstrüksiyonun kesim işleminde riskler ve alınması gerekli olan tedbirler
The risks in the cutting process of structural steel construction and the precauti̇ons to be taken
- Tez No: 788628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik, iş sağlığı ve güvenliği, kesim, Steel, occupational health and safety, cut
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, ülkemiz ve diğer ülkeler için büyük önem arz etmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları, manevi boyutunun yanında ülke ekonomileri açısından da ciddi kayıplara yol açtığı bilinmektedir. Bunun sonucunda ülkeler; işyerinde ki çevresel etkileri de göz önünde bulundurarak işin yürütülmesi ile ilgili oluşabilecek tehlikelerden, risklerden, sağlığa zarar verebilecek durumlardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı gerçekleştirmek için iş sağlığı ve güvenliği alanında gerekli tedbirleri almak zorundadır [4]. Ayrıca işyerinde oluşabilecek tehlike, risk, iş kazaları ve meslek hastalıklarınında önüne geçilmiş olacaktır. Dünyada ve ülkemizde çelik malzemesinin kullanımıyla birlikte inşaat sektöründe faaliyette bulunan işyeri ve çalışan sayısı her geçen gün artmaktadır. Çelik malzemesi inşaat sahasına/şantiye getirilmeden önce birçok işlemden geçmektedir. Çelik konstrüksiyon işleri; soğuk çelik imalatı ve büyük oranda yüksekte çalışma gerektiren montaj aşamasını kapsamaktadır. Çalışma şartlarından dolayı, çok tehlikeli sınıfta yer alması ve iş kazalarının büyük çoğunluğunun yapı sektöründe olması da dikkatleri kendine çekmiştir. Çelik yapıların yapı sektöründeki birçok avantajının olması nedeniyle ülkemizde de çelik konstrüksiyon metoduyla inşa edilen yapılar her geçen gün artış göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde marka niteliğindeki; binalar, fabrikalar, köprüler,sanat yapıları, yollar ve tesislerin bir çoğu çelik konstrüksiyon metoduyla inşa edilmektedir. Bu nedenle, büyüyen ve hızlı gelişen sektörde iş sağlığı ve güvenliğinin denetim altında tutulması ve gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz eder [5]. Bu çalışmamda; Türkiye'de çelik konstrüksiyon sektörü, yapı çelik konstrüksiyonun kesim işleminde riskler ve bu alanda iş sağlığı ve güvenliği yönünden alınacak tedbirlere farklı bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is of great importance for our country and other countries. It is known that work accidents and occupational diseases cause serious losses in terms of national economies as well as their moral dimension. As a result, countries; Taking into account the environmental effects in the workplace, it has to take the necessary measures in the field of occupational health and safety in order to be protected from the dangers, risks and situations that may harm health and to create a better working environment. In addition, dangers, risks, work accidents and occupational diseases that may occur in the workplace will be prevented. With the use of steel material in the world and in our country, the number of workplaces and employees operating in the construction sector is increasing day by day.The steel material goes through many processes before it is brought to the construction site. Steel construction works; It covers the cold steel production and the assembly phase, which requires working at height to a large extent. It has also attracted attention that it is in the very dangerous class due to its working conditions and that the majority of work accidents are in the construction sector. Due to the fact that steel structures have many advantages in the construction sector, the structures built with the steel construction method in our country are increasing day by day. As a brand in the world and in our country; Most of the buildings, factories, bridges, art structures, roads and facilities are constructed with the steel construction method.For this reason, it is of great importance to keep occupational health and safety under control and to take the necessary measures in the growing and rapidly developing sector. In this study; It will be tried to create a different perspective on the steel construction industry in Turkey, the risks in the cutting process of structural steel construction and the measures to be taken in terms of occupational health and safety in this area.