Flushing rasyonlarında korunmuş protein ve yağ içeren kaynakların kullanımının etkileri
Effets of the usage of protected protein and fat sources in the flushing rations of ewes
- Tez No: 78872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. YAMAN YURTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Megapro, flushing, canlı ağırlık, kondüsyon puanı, kan parametreleri, DKDK, Megapro, flushing, live weight, body condition score, blood parameter, litter size
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
VII ÖZET Bu çalışmada, Megapro® kullanımının koyunlarda canlı ağırlık, kondüsyon puanı, bazı kan parametreleri ve döl verimi üzerindeki etkileri aşım dönemi süresince incelenmiştir. Yirmidokuz Türkgeldi koyunu (2yaşlı) 3 deneme grubuna dağıtılarak (KO; kontrol, Kİ; %7.40 Megapro®, K2; %14.8 Megapro®) altı hafta süre ile hazırlanan kesif yem karmaları ile grup bazında yenilenmişlerdir. Gruplara ait kesif yem karmalarının enerji ve protein içeriklerindeki farklılıklar (KO: 2400.66 kcal ME/kg; 123.6g HP/kg; Kİ: 2534.95 kcal ME/kg, 129.5g HP/kg; K2: 2667.76 kcal ME/kg, 135.7g HP/kg) nedeni ile, deneme gruplarında NRC (1985) tarafından önerilen günlük enerji ve protein tüketimlerinin eşdeğer düzeyde sağlanabilmesi için günlük yem sunum miktarları gruplarda değişiklik göstermiştir. Tüm hayvanların günde 2 saat süre ile otlatıldığı çalışmada kesif yem karmaları iki ayrı öğünde verilmiştir. Hayvanlara ilişkin canlı ağırlık ve kondüsyon puanı tespitleri 3 'er haftalık aralarla gerçekleştirilmiş, aynı dönemlerde her gruptan 9'ar baş koyundan alınan kan örnekleri glikoz, üre, kolesterol, trigliserid, HDLc, LDLc, VLDLc tespitleri için analize tabi tutulmuştur.VIII Çalışma başlangıcı, koç katımı başlangıcı ve çalışma sonu itibari ile ortalama canlı ağırlık, kondüsyon puanı değerleri KO, Kİ ve K2 grupları için sırası ile 42.10±1.977 kg, 42.20Ü.738 kg, 42.90±1.686 kg; 51.41±1.547, 50.80±2.174 kg, 51.64il.836 kg; 53.30Ü.448 kg, 54.17±2.610 kg, 53.48il.802 kg; 2.06i0.095, 2.00i0.102, 2.13i0.094; 2.45i0.050, 2.33i0.117, 2.66i0.102; 2.50i0.052, 2.75i0.125 ve 2.94i0.108 olarak bulunmuştur. Canlı ağırlık ortalamaları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz (P>0.05) bulunurken, 2. ve 3. kontrol dönemleri itibari ile kondüsyon puanlan arasındaki farklılıkların ise istatistiki olarak önem taşıdığı tespit edilmiştir (PO.05). Kuzulama sonuçlarına göre gruplarda doğuran koyun basma doğan kuzu sayısı (DKDK) değerleri KO grubu için 1.30i0.152; Kİ grubu için 1.28i0.184; K2 grubu için 1.42i0.534 olarak gerçekleşmiş bu özellik bakımından gruplar arasında gözlenen farklılığın istatistiki anlamda önem taşımadığı saptanmıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of the Usage of Protected Protein and Fat Sources in the Flushing Rations of Ewes In this study, effects of the usage of Megapro® on the live weight, body condition score, some blood parameters and reproductive performance of ewes were investigated during the mating season. Twentyeight Turkgeldi ewes (2 years old) were divided in to three trial groups (KO; control, Kl; 7.40% Megapro®, K2; 14.8% Megapro®) and fed with trial concantrates based on different groups for a period 6 weeks. Because of some differences between the trial concentrates between the trial concentrates in terms of their energy and crude protein contents (KO: 2400.66 kcal ME/kg, 123.6g CP/kg; Kl: 2534.95 kcal ME/kg, 129.5 g CP/kg; K2: 2667.76 kcal ME/kg, 135.7 g CP/kg), each group of animals were fed in different daily intake levels during the trial period to achieve the equal energy and crude protein intake levels according to NRC (1985) reccomendations. All animals were grazed for two hours per day and the concantrate was given twice a day. Any foods remaining in througs was weighted and removed before the morning feeding. Live weights and body condition scores of the animals were recorded every 3 weeks interval, at the same timeVI blood plasma were sampled from 9 ewes in each trial groups and analyzed to the glucose, urea, cholesterol, triglicerid, HDLc, LDLc, VLDLc determinations. Average live weight, body condition score values at the begining of the study; at the mating and at the end of study were found as 42. 10± 1.977 kg, 42.20il.738 kg, 42.90±1.686 kg; 51.4U1.547, 50.80±2.174 kg, 51.64±1.836 kg; 53.30±1.448 kg, 54.17i2.610 kg, 53.48il.802 kg; 2.06i0.095, 2.00i0.102, 2.13i0.094; 2.45i0.050, 2.33i0.117, 2.66i0.102; 2.50i0.052, 2.75i0.125 and 2.94i0.108 for the group of K0, Kl and K2 respectively. There were no significant differences (P>0.05) with respect to live weights, but some differences in body condition scores at second and third control period were found to be statistically important (P0.05).