İkinci trimesterde üç boyutlu ultrason ile bakılan plasenta, fetal karaciğer, kesitsel duktus venozus hacimlerinin gestasyonel diyabetes mellitus ve maternal - fetal sonuçları öngörmedeki yeri
The role of placenta, fetal liver, sectional ductus venosus volumes in the prediction of gestational diabetes mellitus and maternal-fetal results in the second trimester
  1. Tez No: 788745
  2. Yazar: GÜLBAHAR KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Plasenta Hacmi, Fetal Karaciğer Hacmi, Duktus Venozus Hacmi, VOCAL, 3D Sonografi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: İkinci trimesterde GDM tanısı alan ve normal glisemik indekslere sahip gebelerin plasenta, fetal karaciğer ve ductus venozus hacimlerini ölçerek, maternal/fetal sonuçlarla ilişkilendirmeyi ve kötü obstetrik sonuçları öngörmedeki başarılarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 24-29 hafta arasındaki Gestasyonel Diyabetes Mellitus tanısı konmuş 46 gebe ve normal glisemik indekse sahip 93 gebe çalışmaya dahil edildi. Gebeler; yaş, gebelik haftası, fetal biyometri, plasenta hacimleri, fetal karaciğer hacimleri ve ductus venozus hacimleri bakımından karşılaştırıldı. Plasenta, fetal karaciğer ve ductus venozus hacimlerini hesaplamak için öncelikle 2D ultrasonda 3 ortogonal bölüm analizleri yapıldı, kayıt edilen görüntüler çıkarılabilir diske alınarak VOCAL (Bilgisayar Destekli Sanal Organ Analizi / Virtual Organ Computer-Aided Analysis) görüntüleme yazılımı ile rotasyonel tekniği kullanılarak hesaplandı. Bulgular: GDM ve kontrol grupları arasında yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, gravida, parite, abortus, önceki doğum şekli, gebelik haftası, sigara kullanımı ve eğitim durumu açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Buna ek olarak plasenta yeri, tahmini fetal ağırlık ve duktus venozus hacmi bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Plasenta hacmi GDM grubunda 437,57± 66,11 cm3 ve kontrol grubunda 396,76 ± 75,89 cm3 idi. Fetal karaciğer hacmi ise GDM grubunda 37 ± 7,69 cm3 ve kontrol grubunda 33,11 ± 6,18 cm3idi. GDM ve kontrol grupları arasında plasenta hacmi ve fetal karaciğer hacmi açısından istatistiksel anlamlı fark mevcuttu (her ikisi için de p=0,002). GDM ve kontrol grupları arasında doğum haftası, doğum ağırlığı, fetal cinsiyet, doğum şekli, maternal ve neonatal kompozit sonuçlar, düşük doğum ağırlığı, makrozomi, YDYBÜ gerekliliği, Apgar skorları, RDS, fetal kayıp, intrauterin gelişme kısıtlılığı, preterm doğum, omuz distosisi ve atoni açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: 2. trimester ultrason taraması sırasındaki plasenta hacmi, fetal karaciğer hacmi ölçümleri obstetrik popülasyonda GDM'nin öngörülmesi için bir araç olarak kullanılabilir. Sınırlı gebelik haftalarında yapılan OGTT ile GDM taraması her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca mid-trimester ultrason taraması tüm gebeliklerde yapılır. Bu sebeple plasenta hacmi, fetal karaciğer hacmi ölçümü GDM teşhisi için alternatif bir yöntem olabilir. 2. trimesterde GDM'nin öngörülebilmesi için, 3D sonografi ve VOCAL teknolojisinin riskli gebelerde kullanımı ve maliyet etkinlik oranları daha fazla araştırılmalıdır. Daha net şeyler söyleyebilmek için daha fazla hasta ile multicenter randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We measured the placenta, fetal liver and ductus venosus volumes of pregnant women with GDM diagnosis and normal glycemic indices in the second trimester. We aimed to correlate measurements with maternal/fetal outcomes and evaluate their success in predicting poor obstetric outcomes. Materials and Methods: Among the patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic, 46 pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus between 24-29 weeks of age and 93 pregnant women with normal glycemic index were included in the study. The pregnant women were compared in terms of age, gestational week, fetal biometry, placental volumes, fetal liver volumes and ductus venosus volumes. To calculate the placenta, fetal liver and ductus venosus volumes, 3 orthogonal cross-section analyzes were first performed on 2D ultrasound. Recorded images were taken to removable disk and calculated using rotational technique with VOCAL imaging software. Results: There was no statistically significant difference between GDM and control groups in terms of age, height, weight, body mass index, gravida, parity, abortion, previous delivery type, gestational week, smoking and educational status. In addition, no statistically significant difference was found in terms of placental location, estimated fetal weight and ductus venosus volume. Placental volume was 437,57±66,11 cm3 in the GDM group and 396,76±75,89 cm3 in the control group. Fetal liver volume was 37 ± 7,69 cm3 in the GDM group and 33,11 ± 6,18 cm3 in the control group. There was a statistically significant difference between the GDM and control groups in terms of placental volume and fetal liver volume (p=0,002 for both). There was no statistically significant difference between GDM and control groups in terms of week of birth, birth weight, fetal gender, mode of delivery, maternal and neonatal composite results, low birth weight, macrosomia, NICU requirement, Apgar scores, RDS, fetal loss, intrauterine growth restriction, preterm birth, shoulder dystocia and There was no statistically significant difference in terms of atony.