Temporomandibular bozukluğu (TMB) olan hastaların DKY (dış kulak yolu) ve orta kulak rezonans değerleri
External auditory canal(EAC) and middle ear resonance values of patients with temporomandibular disorder (TMD)
- Tez No: 788799
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Kulak Burun ve Boğaz, Geodesy and Photogrammetry, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dış Kulak, Orta Kulak, Rezonans Değeri, Temporomandibular Bozukluk, Temporomandibular Eklem, Outer Ear, Middle Ear, Resonance Value, Temporomandibular Disorder, Temporomandibular Joint
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmanın amacı, temporomandibular bozukluğa sahip kişilerde geniş bant timpanometri ve gerçek kulak ölçüm testi ile hastalığın orta kulak ve dış kulak rezonans frekanslarına etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 18 yaş ve üzeri, 25 kadın, 15 erkek olmak üzere toplam 40 birey (24 hasta,16 kontrol grubu) dahil edilmiştir. Kulak Burun Boğaz tarafından otoskopik muayeneleri yapılıp, Odyoloji laboratuvarımıza yönlendirilen çalışma ve kontrol grubundaki bireylerin öncelikle anamnezi alınmış, ardından odyolojik testler sırasıyla yürütülmüştür. Saf ses odyometri (125-8000 Hz hava yolu eşikleri, 250-4000 Hz aralığında kemik yolu eşikleri) ve konuşma odyometrisi, DPOAE (distortional product otoakustik emisyon) testi, akustik immitans ve orta kulak rezonans ölçümleri, dış kulak rezonans testi uygulanmıştır. Çalışma grubunun her bireyi için TMB ipsilateral ve kontralateral dış kulak ve orta kulak rezonans değerleri ile kontrol grubu dış kulak ve orta kulak rezonans değerleri 3'lü grup olarak karşılaştırılmış ve istatistik verileri belirlenmiştir. Çalışma grubu TMB ipsilateral, kontralateral ve kontrol grubunun dış ve orta kulak rezonans değerleri için üç grubun ortalama değerlerinde bir farklılık gözlemlenmemiştir. Çalışma grubu TMB ipsilaterali ve kontrol grubunun dış kulak rezonans değerleri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ancak, TMB ipsilaterali ve kontrol grubunun orta kulak rezonans değerleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of the disease on the middle ear and outer ear resonance frequencies with broadband tympanometry and real ear measurement test in people with temporomandibular disorder. A total of 40 individuals (24 patients, 16 control group), 18 years of age and older, 27 women, 13 men were included in the study. First anamnesis was taken of the individuals in the experimental and control groups, who were subjected to otoscopic examinations by Ear Nose and Throat and directed to our Audiology laboratory. Then, audiological tests were performed sequentially. Pure tone audiometry (125-8000 Hz airway thresholds, 250-4000 Hz bone conduction thresholds) and speech audiometry, DPOAE (distortional product otoacoustic emission) test, acoustic immitance and middle ear resonance measurements, outer ear resonance test were applied. In the study, the outer ear and middle ear resonance values of the ipsilateral and contralateral ear of TMD disease and the outer ear and middle ear resonance values of the control group were compared as a group of 3 for each individual of the patient group. No difference was observed in the mean values of the three groups in the ipsilateral of the temporamandibular disorder, the contralateral of the temporamandibular disorder and the outer and middle ear resonance values of the control group. It is seen that there is no difference between the mean outer ear resonance values of the contralateral and control groups in the TMD patient group. It was observed that there was a significant difference between the ipsilateral of the TMD patient group and the middle ear resonance values of the control group.