Medya okuryazarlığı bağlamında dijital oyun kültürüne bakış
A look at digital game culture in the context of media literacy
- Tez No: 788883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Eleştirel Medya Okuryazarlığı, Dijital Oyun, Media Literacy, Critical Media Literacy, Digital Game
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde her şeyin belirleyicisi konumuna gelen teknolojinin ve dolayısıyla medyanın bilinçsiz kullanımı gün geçtikçe toplumlarda önü alınamaz bir hale gelmektedir. Artık yaş sınırı olmaksızın herkesin ulaştığı enformasyonu zihnimizde oluşan bir filtreden geçirmenin hem insana hem topluma oldukça fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Medya okuryazarlığı, medya içeriklerine farklı bir perspektiften bakma imkânı sağlamaktadır. Teknolojik gelişimin en hızlı yaşandığı alanlardan biri de dijital oyunlardır. Dijital oyunlar, bireylere sanal ortamlarda bir araya gelme imkânı tanımaktadır. Bununla birlikte, bazı bireyler dijital oyun bağımlısı olabilmekte hatta gerçek hayatla sanal hayat arasındaki ayrım adeta bulanıklaşmaktadır. Bu tez çalışmasında, medya okuryazarlığı kapsamında dijital oyun oynayıcılarının medya okuryazarı olmasının onlara bir farkındalık katıp katmadığı irdelenmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada medya okuryazarlığı dersi almış 10 dijital oyuncu ve medya okuryazarlığı dersi almamış 10 dijital oyuncuyla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında; 18-24 yaş arası 20 üniversite öğrencisi ile görüşülmüştür. Medya okuryazarlığı dersi almış öğrencilerin hem medya enformasyonlarına hem de dijital oyunlara karşı eleştirel bir bakış açısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Medya okuryazarlığı dersi almayan öğrencilerin ise hem medya iletilerine hem de dijital oyunlara karşı daha az farkındalıklı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, the unconscious use of technology, which has become the determinant of everything, and therefore the media, becomes inevitable in societies day by day. It is thought that filtering the information that everyone has reached through a filter in our minds will benefit both people and society. Media literacy provides the opportunity to view media contents from a different perspective. One of the fastest areas of technological development is digital games. Digital games allow individuals to come together in virtual environments. However, some individuals may become addicted to digital games and even the distinction between real life and virtual life is blurred. In this thesis, it has been discussed whether digital game players being media literate adds awareness to them within the scope of media literacy. Qualitative research method was used in this study. Furthermore, In-depth interviews were conducted with 10 digital actors with media literacy training and 10 digital actors without media literacy training. Scope of work; 20 university students between the ages of 18-24 were interviewed. It has been determined that students who have received media literacy education have a critical perspective towards both media information and digital games. It has been shown that students who do not receive media literacy training are less conscious of both media messages and digital games.