Geri Dön

Sinema ve fotoğraf ilişkisi: Abbas Kiyarüstemi'nin 'Kirazın Tadı' ve 'Rüzgâr Bizi Sürükleyecek' filmlerinin özelinde sinemada fotoğrafın görsel gösterge olarak anlamlandırılması

Photography-cinema relationship: The interpretation of photography in cinema as visual indicator through Abbas Kiarostami's films 'The Taste of Cherry' and ' The Wind Will Drag Us' .

  1. Tez No: 788890
  2. Yazar: NÖYFEL TAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE YAYLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Sinema, Sanat, Göstergebilim, Auteur, Sinematografi, İran Sineması, Abbas Kiyarüstemi, Photography, Cinema, Art, Semiotics, Auteur, Cinematography, İranian Cinema, Abbas Kiarostami
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146

Özet

Sinema Ve Fotoğraf İlişkisi: Abbas Kiyarüstemi'nin“Kirazın Tadı”Ve“Rüzgâr Bizi Sürükleyecek”Filmlerinin Özelinde Sinemada Fotoğrafın Görsel Gösterge Olarak Anlamlandırılması Bu çalışmada; fotoğrafın sinema ile ilişkisi ele alınarak, yönetmen sinemasından hareketle fotoğrafın sinemaya etkisini örnek filmler üzerinden göstermek amaçlanmaktadır. Sinemanın icadına temel oluşturan fotoğraf ve sinema hem pratik hem estetik bağlamda birbirlerine yakındırlar ve fotoğrafçıların sinema ile de ilgilendikleri, hatta zaman içerisinde fotoğrafı, terk edip sinemaya geçtikleri bilinen bir durumdur. Fotoğraf ve sinemanın benzer kökene sahip bir teknolojiye dayalı bir geçmişleri vardır. Görsellik üzerine temellenen fotoğraf ve sinema sanatları benzerlikleri ve farklılıkları barındırır. Çeşitli teknik konularda benzerliklere sahiptirler. Başta ışık, kadraj, renk, çerçeve gibi konular benzerlik gösterir. Fakat fotoğrafın durağan görüntü, sinemanın ise hareketli görüntüden oluşması nedeniyle farklılıklar da söz konusudur. Tezin birinci bölümün ilk kısmında, fotoğraf olgusu, fotoğrafın kısa tarihi ve sanatla olan ilişkisi anlatılmıştır. Birinci bölümün ikinci kısmında, etimolojik olarak sinema, sinemanın doğuşu, gelişimi ve diğer sanat dallarıyla olan ilişkisi ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünün ilk kısmında fotoğraf ve sinema ilişkisi irdelenirken, devamında fotoğraf ve sinema ilişkisini yapıtlarıyla ortaya koyan Abbas Kiyarüstemi, Akira Kurosava, Alfred Hitckcock, Andrey Tarkovski, Nuri Bilge Ceylan, Stanley Kubrick gibi yönetmenler hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci kısmında sinematografinin tanımı ve unsurları ele alınmış ve sinemada“auteur”kavramı açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümünde göstergebilim ve sinema ilişkisi, kavramsal temelleri ve örnek filmlerin analiziyle ele alınmıştır. Önce göstergebilimin tarihsel geçmişi ve göstergebilim ile ilgili yaklaşımında bulunan bilim insanları hakkında bilgiler verilmiş ve sinema ile göstergebilim ilişkisi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise İran sinema tarihi genel hatlarıyla aktarılırken, filmlerinde fotoğrafa olan yaklaşımı ile dikkat çeken İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin sinemasının fotoğraf sanatı ile yakınlığı ele alınmıştır. Fotoğraf-sinema bağıntısının göstergebilimsel çözümlemesinin konusunu oluşturan Abbas Kiyarüstemi'nin“Kirazın Tadı”ve“Rüzgâr Bizi Sürükleyecek”filmleri ise yine bu bölümde görsel göstergeler bağlamında çözümlenmiş ve sonuç olarak Kiyarüstemi'nin sinemasında fotoğrafın yeri ortaya konmuştur.

Özet (Çeviri)

Photography-Cinema Relationship: The interpretation of photography in cinema as visual indicator through Abbas Kiarostami's films“The Taste of Cherry”and“ The Wind Will Drag Us”. In this study, the effect of photography on cinema and its relation to cinema has been tried to shown through films. Photography -which enabled the invention of cinema- and cinema are close to each other, both aesthetically and practically. It is a known fact that photographers have interest in cinema and some have left photography then switched to cinema. Photography and cinema are two arts that come from similar root with same technologies. Photography and cinema which are based on visuality, have both similarities and differences. They are similar to each other in technical ways especially about light, frame, color etc. Differences such as photography being immobile picture and cinema being motion picture are also in question. In the first section of the fisrt part of the thesis; fact of photography, brief history of photography and its relation with art has been dicussed. In the second section of the first part, cinema in etimological aspect, the birth of cinema and its development, its relation with other arts has been dicussed. In the first section of part two, relation of potography and cinema has been discussed. In the following section some directors who have photography background were mentioned in the frame of photography and cinema relation. Some information have been given about, Abbas Kiarostami, Akira Kurosawa, Alfred Hitchcock, Andrey Tarkovski, Nuri Bilge Ceylan and Stanley Kubrick. In the second section of the second part of the thesis; defintion of cinematography and its facts, concept of auter were explained. In the third part of the thesis relation of cinema with semiology was discussed based on conceptual bases and analysis of mentionded films. First, the history of semiology and the scientist who studied semiology were mentioned. In the fourth part Iranian Cinema was discussed briefly. The closeness of photography and Iranian director Abbas Kiarostami's cinema (known for his approach to photography in his films) was alos discussed. After that, Abbas Kiarostami's“The Taste of Cherry”and“The Wind Will Drag Us”films were analyzed in the context of visual indicators by using semiological method. Finally the reflection of photograpy in Kiarostami's cinema, has been discussed.

Benzer Tezler

  1. Abbas Kiarostami örneğinde minimalizm

    The minimalizm in the sample of Abbas Kiarostami

    SERDAR KICIKLAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Sahne ve Görüntü SanatlarıBeykent Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OĞUZ MAKAL

  2. Fotoğraf ve sinema ilişkisinin Nuri Bilge Ceylan sineması bağlamında analizi

    Analysis of the relationship between photography and cinema within the context of Nuri Bilge Ceylan

    KAAN KÖSE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Aydın Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    PROF. SEFA ÇELİKSAP

  3. Magnum Fotoğraf Ajansı ve sinema ilişkisi: Amerika ve Avrupa sineması örnekleri üzerinden incelemeler

    The relationship between Magnum Photos and cinema: Examinations on the examples of American and European cinema

    TURHAN AY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    GazetecilikEge Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEM GÜZELOĞLU

  4. Türk grafik tasarımında resim ve fotoğraf ilişkisi

    The relationship between picture and photo in turkish graphic design

    FİLİZ KARAMAN NACAROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Güzel Sanatlarİstanbul Arel Üniversitesi

    Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ

  5. Farklı manipülasyon tekniklerinin fotoğrafa katkıları

    Contribution of different manipulation techniques to photography

    YUSUF KARABULUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Güzel Sanatlarİstanbul Gelişim Üniversitesi

    İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSMET ÇAVUŞOĞLU