Esnek kümeler ve vernam şifreleme üzerine
On soft sets and vernam cipher
- Tez No: 788921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Esnek Küme, Esnek Matris, Esnek Şifreleme, Esnek Deşifreleme, Karar Verme, AES, Kriptosistem, Soft Sets, Soft Matrix, Soft Encryption, Soft Decryption, Decision Making, AES, Cryptosystem
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tezin amacı, verilerin güvenliğini sağlamak için geliştirilen kriptosistem algoritmalarını detaylı bir şekilde inceleyip, incelenen bu algoritmalardan yola çıkarak yeni bir kriptosistem algoritması oluşturmaktır. Bu tez 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışma ile ilgili temel bilgilerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, esnek matris ve işlemleri kapsamlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı) üzerinde durulup tanımlar detaylı incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ilk olarak AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı) üzerindeki esnek kümeler polinomal olarak gösterilmiş ve bu gösterim Vernam Şifreleme Algoritması' na uyarlanmıştır. Daha sonra bu uyarlamanın karar algoritması verilip yeni bir kriptosistem önerisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the cryptosystem algorithms developed to ensure the security of data in detail and to create a new cryptosystem algorithm based on these algorithms. This thesis consists of four chapters. In the first section we talk about basic definitions that we need during the study. In the second section we study soft matrix and its operations in detail. In the third section we go through AES and its terminology. Finally in the fourth section, we show soft set in AES as a polynomial which is applied to Vernam Cipher Algorithm. Later on we make a new method for cryptosystem by distributing decision algorithm that's we applied before.