Süt sığırı rasyonlarında kullanılan bazı hammaddelerde karbonhidrat fraksiyonlarının tanımlanması
A Study about on the carbohydrate fractions in the feed stufs for dairy cows
  1. Tez No: 78894
  2. Yazar: YUSUF KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. YAMAN YURTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır silajı, pancar posası, bira posası, domates posası, razmol, buğday kepeği, ham besin maddeleri, NDF, ADF, ADL, NFC. V, Corn silage, beet pulp, wet brewers grains, tomato pulp, razmol, wheat bran, crude nutrients, NDF, ADF, ADL, NFC
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
VI ÖZET Bu çalışma, süt sığın rasyonlarının hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan bazı yem hammaddelerinin yapısında yer alan karbonhidrat sınıflarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarak, mısır silajı, pancar posası, bira posası, domates posası, razmol ve buğday kepeği örneklerinde kuru madde, ham protein, ham sellüloz, ham yağ, ham kül, NDF, ADF, ADL analizleri yürütülmüştür. Örneklerin nitrojensiz öz maddeler, sellüloz, hemisellüloz, NFC değerleri ilgili parametreler yardımıyla hesaplanmıştır. Doğal yemde bulunan kuru madde, ham protein, ham sellüloz, ham yağ, ham kül, nitrojensiz öz maddeler, sellüloz, hemisellüloz, ADF, NDF ve ADL içerikleri sırasıyla; mısır silajı için; %21.95, %1.66, %5.72, %0.61, %1.47, %12.49, %6.51, %5.19, %7.25, %12.43, %0.74, %5.78, pancar posası için; %1 1.84, %1.15, %2.51, %0.10, %0.49, %7.59, %11.84, %2.70, %2.51, %3.26, %5.77, %0.56, %4.33, yaş bira posası için; %21.94, %4.95, %4.26, %1.66, %0.86, %10.21, %13.88, %8.67, %6.16, %14.44, %1.56, %0.03 domates posası için; %22.08, %4.65, %7.87, %3.18, %0.97, %5.41, %8.53, %4.43, %10.64, %13.01, %2.11, %2.73 razmol için; %87.62, %14.03, %8.39, %4.11, %4.88, %56.21, %8.40, %24.38, %10.71, %35.09, %2.31, %2.95 buğday kepeği için; %88.44, %13.59, %10.65, %3.64, %5.43, %55.13, %10.57, %30.03, %14.16, %40.09, %3.59, %2.57 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A STUDY ABOUT ON THE DESCRIPTION OF THE CARBOHYDRATE FRACTIONS IN THE FEED STUFFS FOR DAIRY COWS This study was conducted to determine the carbohydrate fraction contents of some feed stuffs which are widely used in the dairy cow rations. For this purpose; dry matter, crude protein, crude fiber, ether-extracts, crude ash, NDF, ADF, ADL analyses were carried on the corn silage, beet pulp, wet brewers grains, tomato pulp, wheat bran and razmol samples. Nitrogen free extracts, cellulose, heinicellulose and NFC values of the samples were calculated by difference using related parameters. Dry matter, crude protein, crude fiber, ether-extracts, crude ash, nitrogen free extacts, cellulose, hemicellulose, ADF, NDF, ADL and NFC contents in the dry matter were found as 21.95%, 1.66%, 5.72%, 0.61%, 1.47%, 12.49%, 6.51%, 5.19%, 7.25%, 12.43%, 0.74%, 5.78%, for the corn silage; 11.84%, 1.15%, 2.51%, 0.10%, 0.49%, 7.59%, 11.84%, 2.70%, 2.51%, 3.26%, 5.77%, 0.56%, 4.33% for the beet pulp; 21.94%, 4.95%, 4.26%, 1.66%, 0.86%, 10.21%, 13.88%, 8.67%, 6.16%, 14.44%, 1.56%, 0.03% for the wet brewers grains; 22.08%, 4.65%, 7.87%, 3.18%, 0.97%, 5.41%, 8.53%, 4.43%, 10.64%, 13.01%, 2.11%, 2.73% for the tomato pulp; 87.62%, 14.03%, 8.39%, 4.11%, 4.88%, 56.21%, 8.40%, 24.38%, 10.71%, 35.09%, 2.31%, 2.95% for the razmol; 88.44%, 13.59%, 10.65%, 3.64%, 5.43%, 55.13%, 10.57%, 30.03%, 14.16%, 40.09%, 3.59%, 2.57% for the wheat bran samples respectively.