Farklı ekstraksiyon metodlarıyla elde edilen tarhun ekstraktının Süt Sığırı TMR'lerinde in vitro gaz ve metan üretimi ile tahminlenen parametreler üzerine etkisi
Effect of tarrhoon extract obtained by different extraction methods on in vitro gas and methane production, and estimated parameters in dairy cattle TMRs
  1. Tez No: 986524
  2. Yazar: HASAN ÖZSAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, Rumen, İn vitro, Rumen, In vitro
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı ekstraksiyon yöntemleri (su, aseton, etanol, metanol) ile elde edilen tarhun (Artemisia dracunculus) ekstraktları süt sığırı rasyonlarında kullanımının in vitro gaz üretimi, metan emisyonu, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), organik madde sindirim derecesi (OMSD), toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu (NH₃-N) gibi parametreler üzerindeki etkilerini araştırmak ve süt sığırı performansı açısından potansiyel faydaları değerlendirmektedir. Yöntem: Araştırmada süt sığırlarının toplam karışım rasyonlarında (TMR) kullanılan yem hammaddelerinin kimyasal kompozisyonu analiz edilmiştir. Tarhun bitkisi dört farklı çözücü (su, aseton, etanol, metanol) kullanılarak ekstrakte edilmiş ve elde edilen özütler %1 oranında TMR'ye ilave edilmiştir. In vitro gaz üretim tekniği kullanılarak rumen fermantasyon parametreleri incelenmiştir. Kullanılan rumen sıvısı özel bir kesimhaneden temin edilen 4-6 yaş aralığında, yaklaşık 500 kg ağırlığındaki Simental ırkı 3 baş sığırdan elde edilmiştir. Mevcut çalışmada, gaz ve metan üretimi ile ME, NEL, OMSD, TUYA, NH₃-N ve NDF sindirilebilirlik değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla aseton, etanol ve metanol ekstraktı eklenen gruplarda in vitro gaz üretim değerleri ile ME, NEL ve OMS değerlerinde artış gözlenmiştir. Aseton grubunda metan üretimi azalırken, diğer gruplarda anlamlı bir etki görülmemiştir. TUYA bakımından aseton ve su gruplarında azalma, etanol grubunda ise artış kaydedilmiştir. NH₃-N değeri en yüksek etanol grubunda tespit edilmiştir. NDF sindirilebilirlik değeri en yüksek etanol grubunda (%36,01), en düşük ise aseton grubunda (%18,33) belirlenmiştir. En düşük taksimat faktörü (TF) ve mikrobiyal protein sentezlenme etkinliği (MPSE) değerleri (2,43 ve 9,33)aseton grubunda saptanmıştır (P<0.05). Sonuç: Tarhun ekstraktlarının rumen fermantasyonu ve enerji verimliliği üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ekstraktlar içerisinde aseton ekstraktının metan üretimini azaltma potansiyelinin olduğu gözlemlenmiştir. Genel olarak ekstraktların yem değerini iyileştirme potansiyeline sahip olduğu ortaya konmuştur. Ancak tarhun ekstraktlarının antimetanojenik etkisini daha net ortaya koyabilmek için daha yüksek dozların denenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, doğal bitki ekstraktlarının sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarındaki önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of tarragon (Artemisia dracunculus) extracts obtained with different extraction methods (water, acetone, ethanol, methanol) on parameters such as in vitro gas production, methane emission, metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL), degree of organic matter digestibility (OMD), total volatile fatty acids (TVFA) and ammonia nitrogen (NH₃) in dairy cattle diets and to evaluate their potential benefits in terms of dairy cattle performance. Method: In the study, the chemical composition of feed raw materials used in total mixed rations (TMR) of dairy cattle was analyzed. Tarragon plant was extracted using four different solvents (water, acetone, ethanol, methanol) and the obtained extracts were added to TMR at a rate of 1%. Rumen fermentation parameters were investigated using in vitro gas production technique, the rumen fluid used was obtained from 3 Simmental cattle of approximately 500 kg weight, between the ages of 4-6, provided from a private slaughterhouse. The investigated parameters included gas and methane production, ME, NEL, OMD, TVFA, NH₃-N and NDF digestibility values. Findings: Compared to the control group, an increase in in vitro gas production and ME, NEL and OMD values were observed in the treatment groups. While methane production decreased in the acetone group, no significant effect was observed in the other groups. In terms of TVFA, a decrease was recorded in the acetone and water groups and an increase in the ethanol group. The highest NH₃-N value was determined in the ethanol group. The highest NDF digestibility value was determined in the ethanol group (36.01%) and the lowest in the acetone group (18.33%). In the acetone group, the partition factor (PF) and microbial protein synthesis efficiency (MPSE) values were found at the lowest levels with 2.43 and 9.33, respectively (P<0.05). Results: It was determined that tarragon extracts were effective on rumen fermentation and energy efficiency. While it was observed that acetone extract had the potential to reduce methane production, it was revealed that the extracts generally had the potential to improve feed value. However, it was concluded that higher doses should be tested to more clearly demonstrate the antimethanogenic effect of tarragon extracts. This study emphasizes the importance of natural plant extracts in sustainable animal husbandry practices.