Batıda islamlaşma karşıtı counterjihad hareketi ve islamlaşmayla ilgili dini terminolojiyi kullanımları
Batida islamlaşma karşiti counterjihad hareketi ve islamlaşmayla ilgili dini terminolojiyi kullanimlari
  1. Tez No: 789018
  2. Yazar: MÜCAHİT BİLAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: counterjihad, islamlaşma, medeniyet cihadı, hicret, takiyye, zimmi, Counterjihad, Islamization, stealth jihad, hijrah, taqiyya, dhimmitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Counterjihad hareketi Amerika'da gerçekleşen 11 Eylül saldırıları sonrası dönemde ortaya çıkmış Batı'da İslamlaşma karşıtı İslamofobik bir akımdır. Batı medeniyeti değerleri ile İslam değerlerinin bir birinin antitezi olduğu, bir arada bulunamayacağı savunup çatışmacı bir anlayışı benimseyen hareketin hedefi Batı ülkelerinde cari olduğunu iddia ettikleri, İslami hakimiyet kurma amaçlı İslamlaşma olgusunun durdurulmasıdır. Counterjihad grupları bu hedefe yönelik yayınlarda bulunmakta, propaganda faaliyetleri yapmaktadır. Bu yayın faaliyetlerinde gözlenilen odur ki Counterjihad retoriği İslamlaştırma/hakimiyet kurma ile ilişkilendirdikleri belirli dini kavramlar olan ''Cihad'',''Hicret'',''Takiyye'',''Zımmilik'' kavramları ve bu kavramlarla alakalı alt terimler üzerinde dönmektedir. Tezde öncelikle Counterjihad hareketinin organizasyon ve düşünce yapısı hakkında bilgiler verilecek geri kalan bölümlerde Counterjihad'ın İslamlaştırmayla irtibatlandırdığı kavramlara verdiği anlamlar incelenecek ve bu anlamlar İslam kaynakları baz alınarak değerlendirilecektir. Tezin amacı hareketin kavramlara İslamlaşma/hakimiyetle irtibatlandırarak yaptığı tanım ve açıklamalarının çoğunlukla İslam ve Müslümanlar hakkında tehdit algısı oluşturmaya yönelik bir çabanın ürünü olduğunu ve Müslüman kaynaklı bazı yorum ve uygulamaların bu algıyı pekiştirir nitelikte olduğunu göstermeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Countering Islamization of the West, the Counterjihad Movement is an Islamophobic movement emerged after the 9/11 attacks took place in America. The movement adopts an understanding which argues the values of the Western Civilization and the values of Islam are antithesis of each other, and unable to coexist together. The target of the movement is to stop the Islamization of the West which they claim to be happening. The counterjihad movement makes publications, activities of propaganda aiming at this target. According to my observation on these publications, discourse of the movement revolves around certain terms (''Jihad'', ''Hijra'', ''Taqiyya'' and ''dhimma/dhimmitude'') which they relate to Islamization/domination. The thesis first of all will give information about the structure of organization and mentality of the movement. In the rest parts, the definitions and explanations of the aforementioned terms according to Counterjihad ideologists will be evaluated based on Islamic sources. The aim of the thesis is to demonstrate that the definition and explanations of terms that Counterjihad relates to Islamization/domination are mostly product of an effort aiming to constitute threat perception about Islam/Muslims and also to show some interpretations and practices of Muslims reinforce this perception.