Üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerde çiftler arası şiddet kabul düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between acceptance of couple violence level with psychological resilience in close relationships of university students
  1. Tez No: 789019
  2. Yazar: KADİR MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın ilişki, Şiddet kabul, Psikolojik sağlamlık, Close relationship, Acceptance of violence, Psychological resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerde çiftler arası şiddeti kabul düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma şiddeti kabul düzeyi ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiyi ölçmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Konya ili Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrenim gören 577 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Foshee vd. (1992) tarafından geliştirilen ve Sezer (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan Çiftler Arası Şiddeti Kabul Ölçeği ile Smith vd. (2008) tarafından geliştirilmiş olan ve Doğan (2015) tarafından Türkçeye uyarlanmış Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ele alınan sosyodemografik değişkenlere ait veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler Bağımsız Gruplar t Testi, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve Spearman Korelasyon Katsayısı Analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerde çiftler arası şiddet kabul düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasında düşük düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çiftler arası şiddeti kabul durumları cinsiyete göre incelendiğinde erkek öğrencilerin şiddet kabul düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Çiftler arası şiddeti kabul durumu yaşa göre incelendiğinde 21-23 yaş aralığında yer alan öğrencilerin, 18-20 yaş aralığında bulunan öğrencilere göre şiddet kabul düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kendisini yüksek ve düşük sosyoekonomik düzeyde algılayan öğrencilerin, orta sosyoekonomik düzeyde algılayan öğrencilere göre şiddet kabul düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Yakın ilişkilerinde şiddete maruz kalan öğrencilerin, şiddete maruz kalmayan öğrencilere göre daha yüksek şiddeti kabul düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Psikolojik sağlamlık düzeyleri, cinsiyete dayalı olarak karşılaştırıldığında kadın öğrencilerin psikolojik sağlamlıklarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Yakın ilişkilerinde şiddete maruz kalmayan öğrencilerin psikolojik sağlamlıklarının maruz kalanlara oranla psikolojik sağlamlık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the acceptance levels of couple violence and psychological resilience was examined in close relationships of university students. This study was conducted to measure the relationship between the level of acceptance of violence and psychological resilience. Correlational survey model was used in this research. The study group consisted of 577 undergraduate students from Necmettin Erbakan University in Konya.“Acceptance of Couple Violence Scale”developed by Foshee et al. (1992) and adapted Turkish by Sezer (2008) and“Short Psychological Resilience Scale”developed by Smith et al. (2008) and adapted Turkish by Doğan (2015) was used in order to collect data. The data on the sociodemographic variables discussed in the study were obtained through the“Personal Information Form”prepared by the researcher. The data obtained within the scope of the research were analyzed using the Independent Groups t-Test, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U and Spearman Correlation Coefficient Analysis. As a result of the study, it was determined that there was a low, negative and significant relationship between acceptance levels of couple violence in close relationships and psychological resilience of university students. The acceptance of violence between couples was examined by gender, the acceptance levels of male students were found to be higher. When the acceptance of violence between couples was examined according to age, it was determined that students in the 21-23 age range had higher levels of violence acceptance than students in the 18-20 age ranges. Students who perceive themselves at high and low socioeconomic levels have higher acceptance of violence than students who perceive themselves at medium level. It was determined that students who were exposed to violence in their close relationships had a higher level of acceptance of violence than students who were not exposed to violence. When the psychological resilience levels were compared based on gender, it was seen that the psychological resilience of female students was higher than that of male students. It was determined that the psychological resilience levels of the students who were not exposed to violence in their close relationships were higher than those who were exposed to it. Suggestions were made based on the results obtained from the research.