Karate ve taekwondo sporcularının anaerobik güç kapasitelerinin karşılaştırılması
Comparison of anaerobic power capacities of karate and taekwondo athletes
  1. Tez No: 789076
  2. Yazar: MURAT SAYGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜREŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, Taekwondo, Anaerobik Güç, Spor, Karate, Taekwondo, Anaerobic Strength, Sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Karate ve taekwondo sporu yapan bireylerin, anaerobik güç kapasitelerinde farklılık olup olmadığının tespit edilmesi araştırmanın ana amacı olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Karate için 31 ve taekwondo branşı için 30 gönüllü sporcu araştırmaya katılım sağlamıştır. Sporculara ait anaeronik güç kapasiteleri (optimum yük, maksimum güç, ortalama güç, minimum güç, güç düşüşü ve yorgunluk indeksi) ölçülmüştür. Ölçüm sonuçlarının, karate ve taekwondo branşına göre farklılık gösterip göstermediği, SPSS 26 programı kullanılarak Bağımsız Örneklem T-Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre; optimum yük, minimum güç, yorgunluk indeksi karate ve taekwondo spor branşlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Karate sporcularının maksimum güç, ortalama güç ve güç düşüşü ortalamalarının, taekwondo sporcularına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Karate sporcularının taekwondo sporcularına göre daha yüksek düzeyde maksimum güç, ortalama güç ve güç düşüşü ortalamalarına sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine whether there is a difference in anaerobic power capacities of individuals who do karate and taekwondo sports was determined as the main purpose of the research. Materials and Methods: Volunteer athletes each participated in the research for 31 karate and 30 taekwondo branches. The anaeronic power capacities of the athletes (optimal load, maximum power, average power, minimum power, power drop and fatigue index) were measured. Whether the measurement results differ according to karate and taekwondo branches was analyzed with the Independent Sample T-Test using the SPSS 26 program. Results: As a result of the statistical analysis of the study data, there is no statistically significant difference between life satisfaction and physical activity as a result of the physical activity scale and all its sub-dimensions, life satisfaction scale and all its sub-dimensions and parametric analysis scales. However, it is seen that there are differences between the power situations used by the athletes who do karate and taekwondo. It was analyzed that there were no differences on subjects such as gender, education level, experience period of the participants. Conclusion: It has been understood that karate athletes have higher maximum power, average power and power drop averages than taekwondo athletes.