Milli takım deneyimi bulunan güreşcilerin akıldışı performans inançları ve ilişkili faktörler
Irreal performance beliefs and related factors of wrestlers with national TEAM experience
- Tez No: 789075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜREŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Milli Sporcu, Akıl dışı Performans İnançları, Wrestling, National Athlete, Irrational Performance Beliefs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırmaMilli takım deneyimi bulunan bir grup kadın ve erkek güreşçinin akıl dışı performans inançlarının ve bununla ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-37 yaş aralığında 70 kadın, 117 erkek toplam 187 milli güreşçi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak 6 soruluk demografik bilgi formu ile birlikte Turner ve Allen (2018) tarafından geliştirilen, Türkçe geçerlik-güvenirlik çalışması Urfa ve Aşçı (2018) tarafından gerçekleştirilen“Akıldışı Performans İnançları Envanteri-2”kullanılmıştır. Envanter 5'li likert tipi bir ölçektir ve 20 maddeden oluşmaktadır. Faktörlerden ve toplamdan alınan yüksek puan, yüksek akıl dışı inanç anlamına gelmektedir. Katılımcılardan elde edilen veriler Shapiro-Wilk testi sonuçlarına göre normal dağılım göstermediğinden, verilerin değerlendirilmesinde non-parametrik testler kullanılmıştır. SPSS 25.0 paket programında yer alan tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U testi ve Kruskal–Wallis testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki korelasyonun belirlenmesinde Spearman analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: 187katılımcının ortalama yaşı 24,25±4,50 yıl, kadınların 22,01±3,39 yıl, erkeklerin 25,59±4,56 yıl olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet ayrımı yapılmadan bakıldığında, katılımcıların akıl dışı inanç puan ortalaması 70,95±14,70 olarak belirlenmiştir. Erkek katılımcıların puanı 71,35±14,74 olarak, kadın katılımcıların ise 70,27±14,79 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre yapılan karşılaştırma sonucunda toplam puanda ve hiçbir alt boyutta anlamlı fark çıkmamıştır. Sonuç:Yapılan karşılaştırma test sonuçlarına göre cinsiyet, spor yaşı ve eğitim durumu değişkenlerine göre gruplar arası anlamlı fark çıkmazken sadece sportif başarı değişkeninde gruplar arası anlamlı fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the irrational performance beliefs and related factors of a group of male and female wrestlers with national team experience. Materials and Methods: A total of 187 national wrestlers, 70 women and 117 men, between the ages of 18-37 participated in the study voluntarily. In the study, the 6-question demographic information form and the“Irrational Performance Beliefs Inventory-2”developed by Turner and Allen (2018) and a Turkish validity-reliability study conducted by Urfa and Aşçı (2018a) were used as data collection tool. The inventory is a 5-point Likert-type scale and consists of 20 items. A high score from factors and total means high irrational belief. Since the data obtained from the participants did not show normal distribution according to the Shapiro-Wilk test results, non-parametric tests were used in the evaluation of the data. In addition to the descriptive statistics in the SPSS 25.0 package program the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis test used, so as to intergroup comparisons. In addition, Spearman analysis was used to determine the correlation between variables.The significance level set up 0.05. Results: The mean age of 187 participants was determined as 24.25±4.50 years, 22.01±3.39 years for women and 25.59±4.56 years for men. When viewed without gender discrimination, the irrational belief scores of the participants were determined as 70.95±14.70. The score of male participants was determined as 71.35±14.74, and the score of female participants was determined as 70.27±14.79. As a result of the comparison made according to gender, no significant difference was found in the total score and in any of the sub-dimensions. Conclusion:According to the results of the comparison test, while there was no significant difference between the groups according to the variables of gender, sports age and educationalstatus, there was a significant difference at the point of sportive achievement variable between the groups only in the“Depreciation”sub-dimension.