Marmara Bölgesi agathidinae (Hymenoptera: Braconidae) türlerinin taksonomik ve faunistik yönden araştırılması
Taxonomical and faunal studies on the species of agathidinae (Hymenoptera: Braconidae) in Marmara Region in Turkey
  1. Tez No: 78915
  2. Yazar: ÖZLEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEYARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Braconidae, Agathidinae, Fauna, Türkiye, Marmara Bölgesi, Braconidae, Agathidinae, Fauna, Turkey, Marmara region
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET 1985-1997 yıllan arasında Marmara Bölgesi' nin Agathidinae (Hymenoptera: Braconidae) türlerini saptama amacı ile yapılan bu araştırmada 54 lokaliteden 147 örnek toplanmış ve 4 cinse ait 17 tür saptanmıştır. Tribus, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, ayrıca anahtarlarda ve deskripsiyonlarda geçen ayırıcı morfolojik özelliklerle ilgili 54 orjinal şekil verilmiştir. Saptanan türlerden Agathis meridionallae Fischer, Agathis fulmeki Fischer, Microdus linguarius Nees von Esenbeck Türkiye faunası için, Agathis matvacearum Latreille, Agathis minuta Niezabitowski, Baeognatha armeniaca Telenga Marmara Bölgesi faunası için yeni kayıt niteliği taşımaktadır. Agathis syngenesiae Nees von Esenbeck, A. umbellatarum Nees von Esenbeck, A.nigra Nees von Esenbeck, A. breviseta Nees von Esenbeck, A. assimilis Kokujev, A. rttflpalpis Nees von Esenbeck, A. glabricula Thomson, A. melpomene Nixon, A. anglica Marshall, M. tumidulus Nees von Esenbeck, Disophrys caesa (Klug) daha önce Marmara Bölgesi' nde saptanan türlerdir. Agathis syngenesiae Nees von Esenbeck, A. umbellatarum Nees von Esenbeck, A.anglica Marshall Palearktik' te yaygın türlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was carried out to investigate the species in the subfamily Agathidinae occurring in Marmara region. A total of 147 population specimens which obtained from 54 sampling sites were analysed between 1985 and 1997 years, and 17 species belonging to 4 genus were determined. Diagnosis keys of the species, genera and tribus were established. A total of 54 original figures were given according to morphological characters which were associated with the keys. Three species; Agathis meridionallae Fischer, Agathis fulmeki Fischer, and Microdus linguarius Nees von Esenbeck are new records for the fauna of Turkey. The other three species; Agathis malvacearum Latreille, Agathis mimita Niezabitowski, and Baeogriatha armeniaca Telenga are the new records for Marmara region. A. syngenesiae Nees von Esenbeck, A. umbellatarum Nees von Esenbeck, A. nigra Nees von Esenbeck, A. breviseta Nees von Esenbeck, A. assimilis Kokujev, A. rufipalpis Nees von Esenbeck, A. glabricula Thompson, A. melpomene Nixon, A. anglica Marshall, M. tumidulus Nees von Esenbeck, and Disophrys caesa (Klug) have already been known in Marmara region. A. syngenesiae Nees von Esenbeck, A. umbellatarum Nees von Esenbeck, and A. anglica Marshall are common species in the Palearctic region.