Şizofreni hastalarında elektrokonvulsif terapinin bilişsel işlevler üzerine uzun dönem etkilerinin incelenmesi
An assessment of the LONG-TERM effects of electroconvulsive therapy on cognitive functioning in patients with schizophrenia
- Tez No: 789212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM İLNEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bilişsel Işlevler, EKT, Schizophrenia, Cognitive Functions, ECT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Şizofrenide bilişsel belirtiler erken dönemde ortaya çıkmaktadır ve çekirdek belirtilerdendir. Bu çalışmada şizofreni hastalarının bilişsel işlevleri üzerine elektrokonvülzif terapinin (EKT) uzun vadeli etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza, İstanbul S.B.Ü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniklerinde Aralık 2021-Ağustos 2022 tarihleri aralığında yatarak takip edilen, DSM-5 tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı almış, yalnızca farmakoterapi ile tedavi edilen 25 hasta, farmakoterapi + EKT ile tedavi edilen 25 hasta ve 28 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Örneklem, çalışmaya dahil edilme kriterleri ve dışlanma kriterlerine göre belirlenmiştir. Hastalar akut alevlenme döneminde ve 3 ay sonra Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Klinik Global İzlenim Ölçeği, Global Değerlendirilme Ölçeği ile klinik değerlendirmeye ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi (MoCA), İz Sürme Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi ve Stroop Testi ile bilişsel değerlendirmeye alınmıştır. BULGULAR: Akut alevlenme döneminde şizofreni hastalarının sağlıklı kontrollere göre, zayıf bilişsel performans gösterdikleri saptanmıştır. Üç aylık tedavi sonrasında, her iki hasta grubunda anlamlı derecede klinik iyileşme gözlenmiştir. MoCA total puanları tedavi sonrasında her iki grup için artmıştır. Tedavi sonrası farmakoterapi grubunda İST-A ve İST-B, farmakoterapi + EKT grubunda İST-A performansında iyileşme olmuştur. Tedavi ile WKET'te, yalnızca farmakoterapi grubunda tamamlanan kategori sayısında olumlu yönde anlamlı değişiklik olmuştur. Stroop Testi'nde farmakoterapi grubu tüm kartların süre değerlerinde ve bozucu etkide, farmakoterapi + EKT grubu stroop 1, 2, 4 ve 5 süre değerleri ve bozucu etkide olumlu yönde anlamlı değişiklik göstermişlerdir. Tedavi ile bilişsel işlevlerde oluşan değişiklikler açısından iki hasta grubu arasında farklılık saptanmamıştır. Farmakoterapi + EKT grubunda, PANNS negatif alt ölçeği puanlarındaki değişim ile İST-B süre ile WKET tamamlanan kategori sayısı, perseveratif yanıt ve perseveratif hata sayısı arasında istastistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. SONUÇ: Tedavi yöntemlerinin, uzun vadede, bilişsel işlevler üzerinde birbirine üstünlüğü olmadığı gözlemlenmiştir. Bilişsel alanlarda tedavi ile gözlenen iyileşme, belirti şiddetinin azalması ve hastaların tedaviye uyumunun artmasına bağlı olabilir. Bu alanda, daha büyük örneklem sayısına sahip, farklı ilaç grupları ve farklı EKT uygulamalarını içeren, prospektif, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In schizophrenia, cognitive symptoms emerge in the early period and are among the core symptoms. This study aimed to investigate the long-term effect of electroconvulsive therapy on the cognitive functions of schizophrenia patients. METHOD: In this study, 25 patients diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 criteria and treated with only pharmacotherapy (FT), 25 patients treated with pharmacotherapy plus electroconvulsive therapy (ECT) those who are inpatients in the psychiatry clinics of Istanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital between December 2021 and August 2022, and, 28 healthy controls were included. The sample was determined according to the inclusion and exclusion criteria. Patients were evaluated clinically with the Positive and Negative Syndrome Scale, Clinical Global Impression Scale, Global Assessment of Functioning Scale and cognitively with Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Trail Making Test, Wisconsin Card Sorting Test, and Stroop Test during the acute exacerbation period and 3 months later. RESULTS: During the acute exacerbation period, schizophrenia patients were identified to present poor cognitive performance compared to healthy controls. After three months of treatment, significant clinical improvement was observed in both patient groups. MoCA total scores increased for both groups after treatment. After treatment, TMT-A and TMT-B performance improved in the pharmacotherapy group and TMT-A performance improved in the pharmacotherapy + ECT group. With treatment, there was a significant positive change in the number of categories completed in the WCST in the pharmacotherapy group. In the Stroop Test, the pharmacotherapy group showed significant positive changes in the duration values of all cards and in the interference effect, while the pharmacotherapy + ECT group showed significant changes in the duration values of Stroop 1, 2, 4 and 5 and in the interference effect. There was no significant difference between the two patient groups in terms of changes in cognitive functions with treatment determined. In the pharmacotherapy + ECT group, there was a statistically significant positive correlation between the change in PANNS negative subscale scores and the duration of TMT-B and the number of completed categories, perseverative responses and perseverative errors in WCST. CONCLUSION: It was observed that treatment modalities are not superior to each other on cognitive functioning in the long term. The improvement in cognitive areas with treatment may be due to a decrease in symptom severity and increased patient compliance with treatment. In this field, prospective, multicenter studies with larger sample sizes, including different drug groups and different ECT modalities are needed.