Re-understanding multidisciplinary building design processes towards the concept of sustainability: A multi-layered design approach
Bina tasarımlarında çok disiplinli proje süreçlerini sürdürülebilirlik konseptine doğru yeniden anlama: Çok katmanlı bir tasarım yaklaşımı
- Tez No: 789223
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Bina Tasarımı, Yaşam Döngüsü, Yapı Tasarım Süreçleri, Çok Katmanlı Tasarım Yaklaşımı, Sustainable Building Design, Lifecycle, Building Design Processes, Multi-layered Design Approach
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Sürdürülebilirlik, hem bir disiplin olarak işlenen mimarlık ortamında ve hem de bir pratik olarak yapı tasarım ve üretim alanında oldukça yoğun araştırılan ve tartışılan bir konu olmaktadır. Buna karşın sürdürülebilir tasarımlarla ilgili tartışmaların ana odak noktası esas olarak tasarım geliştirme sürecine ve yapı bileşenleri temelinde yapıların performanslarına odaklanmakta, ön-tasarım ve tasarım sonrası süreçler ile farklı aktörlerin süreçteki çok boyutlu katkılarını ise hariç tutmaktadır. Bu nedenle, tüm süreci ve süreç içerisinde yer alan tüm aktörleri daha geniş bir perspektiften anlamak ve değerlendirmek, daha geniş kapsamlı sürdürülebilirliğin elde edilmesini sağlayacaktır. Bu amaçlara ilave olarak, özellikle kompleks yapı tasarım projelerinde yer alan çok disiplinli ekiplerin tasarım iletişimini, iş birliğini ve iletişimlerini geliştirmek için, tasarım sürecinin kendisi de daha sürdürülebilir bir yaklaşım ile yürütülmelidir Çok disiplinli yapı tasarım geliştirme süreçlerinin ve ilgili yaşam döngülerinin sağlanabilmesi ve daha verimli olabilmesi için daha kapsamlı bir sürdürülebilirlik anlayışı gereklidir. Bu çok katmanlı sürdürülebilirlik anlayışı sadece daha geniş çaplı bir yaşam döngüsünde çok disiplinli katılımın entegrasyonu için değil, aynı zamanda sürdürülebilir yapı tasarım geliştirme ve uygulama süreçlerindeki ilave boyutların entegrasyonu için de gerekmektedir. Çok boyutlu bu yaklaşım kaçınılmaz bir şekilde farklı kullanıcıların, olası tüm farklı senaryolar için sürdürülebilir yaşam döngüsünün tamamında, kendi öncelik ve hassasiyetleri çerçevesinde çoklu data girişleri ve takipler yapabilmelerini de sağlayacak çok katmanlı bir yaklaşım sunmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Sustainability has been one of the most researched and discussed issues within the realm of architecture as a discipline and also within the building design as a practice. However, the focal point in the majority of existing studies concentrate primarily on the design development and building performances based on the components of the design, where pre-design and post-design phases as well as multidimensional contribution of different actors are excluded. Therefore, perceiving and evaluating the entire processes and all the actors involved in these processes from a broader new perspective would provide more comprehensive achievements of sustainability. In addition to these concerns, the design process itself should have been carried out in a more sustainable manner, improving the design communication, collaboration and correspondences of multidisciplinary teams in complex building design projects. A wider understanding of sustainability is required for the achievement and more effective utilization of multidisciplinary building design developments and their relevant lifecycles. Such a multi-layered understanding of sustainability is not only due to the integration of multidisciplinary contribution through a broader lifecycle, but also to the integration of additional dimensions to the sustainable building design development execution processes. This multidimensional approach would inevitably serve a multi-layered structure as enabling multiple data entries and follow-ups by various users with their individual priorities or concerns through the entire sustainable lifecycles for many different possible scenarios.