Van ve yöresi bahçe bitkilerinin sulama programlarının su bütçesi yöntemiyle belirlenmesi
- Tez No: 78943
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. İSMAİL İPEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Sulama programı, su bütçesi, sulama miktarı, sulama zamanı, Irrigation schedulling, water budget, irrigation amount, irrigation time
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 51
Özet
II ÖZET Bu çalışmada Van ve Yöresi bahçe bitkilerinin optimum sayısı, toplam sulama miktarı ve sulama zamanı aylık yağış verilerine ve bitki su tüketim değerlerine bağlı olarak su-bütçe eşitliği ile hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışma, q-basıc dilinde bir bilgisayar programı geliştirilerek sunulmuştur. Bu çalışmadaki aylık yağış verileri 1996 yılma ait olmak üzere Van Meteoroloji Bölge Müdürlüğü İstasyonundan, aylık bitki su tüketim değerleri ise Blaney-Criddle metodu kullanılarak Toprak-Su Genel Müdürlüğüne bağlı çalışma enstitülerince hazırlanan uzun yıllar ortalamalarından elde edilmiştir. Böylece Van ve Yöresinde en çok yetiştirilen bahçe bitkileri örnek alınmış ve her bir bahçe bitkisi için tarla kapasitesi ve solma noktası değerleri tüm toprak bünyelerinde teker teker ele alınmıştır. Çalışma sonucunda, elde edilen sulama programı örnek bitki üzerinde verilmiştir. Sonuç olarak, bitkisel üretimi artıran bir sulama programı elde edilmiş ve bu bilgisayar programıyla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT In this study, calculation of optimum irrigation number, total irrigation amount and irrigation time of Van City's garden plants were aimed by water-budget equation which is depend on montly rain and plant water consumption data. This research is presented by using of computer program in qbasic language. Montly rain data from Van City Meteorology Head Office which belongs to 1996 years and montly plant water consumption by using Blaney-criddle Method from research institues based on Soil- Water Head Office are provided from meanings of long years. So, garden plants which are mostly grown were investigated. Field capacity, and fade point values for each garden plant were examined one by one in whole soil structures. At the end of the study provided irrigation shedule was presented in a example plant. Consequently, irrigation schedulling that increases vegetable production were obtained and this is presented by a computer program.