Birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin sık görülen benign ve malign cilt lezyonları ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of family physicians working in primary care about the common benign and malign skin lesions
- Tez No: 789479
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cilt kanseri, Birinci basamak, Aile hekimliği, Malign Melanom, Malignant skin lesions, Skin cancer, Family medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Türkiye'deki Aile hekimlerinin sık görülen benign ve malign cilt lezyonlarını ne kadar tanıyabildiği ve bu lezyonlara nasıl bir yaklaşım sergilediğini göstermektir. Yöntem: Evreni tüm Türkiye'deki Aile hekimleri olan kesitsel analitik bir çalışmadır. Türkiye'nin 12 istatistiki bölgesinden tabakalı rastgele örneklemeyle seçilen illerdeki tüm aile hekimlerine e-posta yoluyla ulaşılmıştır. Anketin ilk ve ikinci bölümde genel bilgiler ve dermatolojik hasta başvuruları sorgulanırken, üçüncü bölümde önceden belirlenen lezyonlar ve olguları içeren benign/malign ayrım sorusu ve bu lezyonlara yaklaşım durumu sorgulanmıştır. Lezyon görüntüleri Yeni Zelanda menşeili Dermnet sitesinden izin alınarak kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS (24.0) programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Analizler katılım sağlayan 416 katılımcıdan uygunluğu belirlenen 401 katılımcı üzerinden yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 48,7±7,5 yıl olup, %70,1'i (n=281) erkektir, %7,5'u Uzman Aile Hekimi'dir. Malign Melanoma ait iki lezyondan ilkini katılımcıların %65,3'ü Bazal hücreli karsinoma ait ilk lezyonu %63,6'sı, ikinci lezyonu ise %79,1'i, Skuamöz hücreli karsinoma ait olan iki lezyondan ikincisini %85,8'i yanlış yanıtlamışlardır. Seboreik Keratozis'e ve Malign melanoma verilen doğru/yanlış yanıtların görev tanımına göre karşılıklı analizinde Uzman Aile Hekimlerinin çok daha yüksek oranda doğru yanıt vermiş olduğu görülmüştür. (p=0,00, p=0,00) Sonuç: Aile hekimlerinin benign lezyonlara, malign ve premalign lezyonlara kıyasla daha net bir şekilde benign/malign ayrımı yapabildikleri görülmüştür. Birinci basamakta çalışan hekimin prekanseröz lezyonları ve malign lezyonları tanıyıp, gerekli durumlarda sevk etmesi, bu hastalıkların erken tanı almasını sağlamak ve hastaların sağ kalımını arttırmak için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To show how well family physicians in Turkey can recognize common benign and malignant skin lesions and how they approach these lesions. Method: It is a cross-sectional analytical study whose population is family physicians from all over Turkey. All family physicians in the provinces selected by stratified random sampling from 12 statistical regions of Turkey were reached via e-mail. In the first and second sections of the questionnaire, general information and dermatological patient applications were questioned, while in the third section, the question of the benign/malignant distinction, including predetermined lesions and cases, and the approach to these lesions were questioned. Lesion images were used with permission from the New Zealand Dermnet website. Research data were evaluated in SPSS (24.0) program. Results: Analyzes were made on 401 participants out of 416 who participated. The mean age of the participants was 48.7±7.5 years, 70.1% (n=281) were male, 7.5% were Specialist Family Physicians. The first of the two lesions of Malignant Melanoma was 65.3% of the participants, the first lesion of basal cell carcinoma 63.6%, the second lesion 79.1%, the second of the two lesions of squamous cell carcinoma 85.8%. they answered wrong. In the mutual analysis of correct/incorrect responses to Seborrheic Keratosis and Malignant melanoma according to the job description, it was seen that Specialist Family Physicians gave correct answers at a much higher rate. (p=0.00, p=0.00) Conclusion: It has been observed that family physicians can distinguish between benign and malignant lesions more clearly compared to malignant and premalignant lesions. It is important for the physician working in the primary care to recognize precancerous and malignant lesions and refer them when necessary, to ensure early diagnosis of these diseases and to increase the survival of the patients.