Tokat ilinde 1.basamakta çalışan aile hekimlerin sık görülen dermatolojik hastalıklarla ilgili bilgi, tutum ve davranışların değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and behaviors of family physicians working in primary care in tokat province regarding common dermatological diseases
  1. Tez No: 908665
  2. Yazar: MUSTAFA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERDOĞDU CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, Dermatoloji, Aile Hekimliği, Primary care, Dermatology, Family Medicine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızın amacı, Tokat ilinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan aile hekimlerinin sık karşılaşılan dermatolojik hastalıklara yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini, Temmuz 2024 ile Ekim 2024 tarihleri arasında Tokat ilinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan ve gönüllülük esasına dayalı çevrimiçi kesitsel tanımlayıcı anket yöntemiyle verilerine ulaşılmış aile hekimleri oluşturmaktadır. Sosyodemografik özellikleri belirlemek amacıyla hazırlanan sosyodemografik veri formu, aile hekimlerinin sık karşılaşılan dermatolojik hastalıklara yönelik yaklaşımlarını inceleyen anket formu ve bilgi düzeylerini ölçmek için oluşturulan 14 görsel sorudan oluşan test formu online olarak uygulanmış ve araştırmanın veri kaynağını oluşturmuştur. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programı kullanılarak yapılmıştır. P-değerinin 0.05'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmamıza birinci basamakta görev yapan 104 aile hekimi katılmıştır. Katılımcılar arasında 70 pratisyen aile hekimi (%67,3) 14 puanlık bilgi düzeyi sorularından ortalama 9,07±1,98 puan almıştır. Sözleşmeli aile hekimi asistanı olan 20 katılımcının (%19,2) ortalama puanı 10,65±1,87, aile hekimliği uzmanı olan 14 katılımcının (%13,5) ortalama puanı ise 11,21±1,88 olarak belirlenmiştir. Çalışmamıza katılan hekimlerin %67,3'ü tıp fakültesinde verilen dermatoloji pratik eğitimini yetersiz bulduğunu ve reçete yazarken çoğunlukla destekleyici kaynaklardan faydalandığını belirtmiştir. Bu doğrultuda, tıp fakültelerinde dermatoloji pratik eğitiminin artırılması, asistanlık süresince yapılan rotasyonların daha verimli hale getirilmesi ve birinci basamakta görev yapan hekimlere sık görülen dermatolojik hastalıklarla ilgili hizmet içi eğitim verilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians working in primary health care services in Tokat province towards common dermatological diseases. The universe of the study consists of family physicians working in primary health care services in Tokat province between July 2024 and October 2024 and whose data were obtained through an online cross-sectional descriptive survey method based on volunteering. The sociodemographic data form prepared to determine sociodemographic characteristics, the survey form examining the approaches of family physicians towards common dermatological diseases and the test form consisting of 14 visual questions created to measure their knowledge levels were applied online and constituted the data source of the study. The statistical analysis of the obtained data was performed using the SPSS 22.0 program. Cases where the P-value was below 0.05 were considered statistically significant. 104 family physicians working in primary care participated in our study. Among the participants, 70 general practitioner family physicians (67.3%) received an average score of 9.07±1.98 from the 14-point knowledge level questions. The average score of 20 participants (19.2%) who were contracted family physician assistants was determined as 10.65±1.87, and the average score of 14 participants (13.5%) who were family physician specialists was determined as 11.21±1.88. 67.3% of the physicians who participated in our study stated that they found the dermatology practical training provided in medical schools insufficient and mostly used supportive resources when writing prescriptions. In this context, we believe that increasing the dermatology practical training in medical schools, making the rotations during the residency more efficient, and providing in-service training on common dermatological diseases to physicians working in primary care would be beneficial.