Kolostrumdan elde edilmiş liyofilize postbiyotiklerin sitotoksik ve apoptotik etkileri
Cytoxic and apoptotic effects of lyophylized postbiotics from colostrum
  1. Tez No: 789485
  2. Yazar: HACER AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, kolostrum, probiyotik, akış sitometri, Colorectal cancer, colostrum, probiotic, flow cytometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mikrobiyotada meydana gelen disbiyoz sonucunda ortaya çıkan önemli sağlık sorunlarından biride kanserdir. Kolorektal kanser, dünya çapında her yıl tahmini 1.000.000 yeni vaka ve gelişmiş dünyada yaklaşık %33'lük önemli bir ölüm oranı ile kanser insidansının üçüncü önde gelen nedenidir. Sığır kolostrumu (SK), antikanser etki gösterme potansiyelinden ötürü araştırmacıların gün geçtikçe ilgisini çekmeye başlamıştır. SK, güçlü antioksidan, antiinflamatuar, anti-kanser ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip bir glikoprotein olan laktoferrin açısından zengindir. Kolostrum probiyotik özellikli bakteriler açısından da fazlaca çeşitlilik içermektedir. Bu tez kapsamında; 21 gün fermente edilmiş kolostrumdan izole edilmiş laktik asit bakterilerinin, klasik ve moleküler yöntemlerle tanımlanması, otoagregasyon ve koagregasyon, biyofilm oluşturma, antibiyotik duyarlılıkları, antimikrobiyal aktivite, laktik asit üretimi, hemolitik aktiviteleri, pH, tuz, safra tuzu ve asit dirençleri belirlenmiştir. Caco-2 hücre hattı üzerinde MTT yöntemi ile sitotoksik ve Anneksin V-PI yöntemi ile de apoptotik etkileri ise liyofilize postbiyotikler kullanılarak araştırılmıştır. Biyolojik aktivite açısından öne çıkan beş tür Lacticaseibacillus rhamnosus olarak tanımlanmıştır. IC50 değerleri 8.657- 15.520 mg/mL arasında bulunmuştur. Akış sitometride yapılan çaşılmalarda ise; liyofilize postbiyotiklerin geç apoptozise neden olduğu bulunmuştur. Postbiyotiklerin, probiyotiklere kıyasla canlı mikroorganizma içermemesi, çözünebilir bakteri metabolitlerini içermesi, saklama koşulları, dayanıklılık gibi üstün özelliklere sahip olması gelecekte gıda, kozmetik ve takviyeler açısından sağlık yararına kullanılma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the important health problems that occur as a result of dysbiosis in the microbiota. Colorectal cancer is the third leading cause of cancer incidence, with an estimated 1,000,000 new cases worldwide each year and a significant death rate of approximately 33% in the developed world. Bovine colostrum (SK) has begun to attract the attention of researchers day by day due to its anticancer potential. SK is rich in lactoferrin, a glycoprotein with powerful antioxidant, anti-inflammatory, anti-cancer and anti-microbial properties. Colostrum also contains a wide variety of probiotic bacteria. Within the scope of this thesis; Identification, autoaggregation and coaggregation, biofilm formation, antibiotic susceptibility, antimicrobial activity, lactic acid production, hemolytic activities, pH, salt, bile salt and acid resistance of lactic acid bacteria isolated from colostrum fermented for 21 days were determined by classical and molecular methods. On the Caco-2 cell line, cytotoxic effects with MTT method and apoptotic effects with Annexin V-PI method were investigated using lyophilized postbiotics. Five species that stand out in terms of biological activity have been identified as Lacticaseibacillus rhamnosus. IC50 values were found to be between 8.657 and 15.520 mg/mL. In the studies performed in flow cytometry; lyophilized postbiotics have been found to cause late apoptosis. The fact that postbiotics do not contain live microorganisms compared to probiotics, contain soluble bacterial metabolites, have superior properties such as storage conditions and durability, reveals the potential to be used for health benefits in terms of food, cosmetics and supplements in the future.