Kadın fibromiyalji hastalarında auriküler vagus sinir stimülasyonunun etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficiency of auricular vagus nerve stimulating in patients with female fibromyalgia
  1. Tez No: 789577
  2. Yazar: MUSTAFA FERİT AKKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Depresyon, Anksiyete, Fonksiyonel durum, Otonom sinir sistemi aktivitesi, Pain, Depression, Anxiety, Functional status, Autonomic nervous system activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Transkutanöz auriküler vagus sinir stimülasyonu (TAVSS) cerrahi gerektirmeyen, vagusun auriküler dalını konka ve/veya tragustan yüzey elektrotlarıyla uyaran tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı TAVSS'ın fibromiyalji sendromunda (FMS) ağrı, depresyon, anksiyete, fonksiyonellik ve limitasyonlar ve otonom fonksiyon üzerindeki etkisine bakmaktır. FMS tanılı 18-45 yaş arasında 40 kadın hasta iki gruba ayrılarak 11 seans boyunca Grup 1'e sol kulağa, Grup 2'ye bilateral kulağa TAVSS uygulandı. Vizuel Analog Skala (VAS), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Fibromiyalji etki anketi (FIQ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanıldı. Otonom sinir sistemi aktivitesi PNS ve SNS indeks ile ölçüldü. 1. gün seans öncesi, 14. gün seans sonrası ve ilk tedaviden 28-30. gün kontrol ölçümlerinde VAS, BDÖ, FIQ ve BAÖ anketlerinde gruplar arası anlamlı fark görülmemiştir(p>0,05). Sol kulak TAVSS uygulamasının bilateral uygulamaya göre istatiksel farkının olmadığı, iki grupta da ağrı, fonksiyonel durum, yorgunluk, anksiyete, depresyon gibi yakınmalarda olumlu etkiler görüldü. 1. gün seans öncesi ve sonrası, 14. gün seans öncesi ve sonrası, 28-30. gün kontrol ölçümlerinde uygulama sonrası parasempatik aktivite artarken, sempatik aktivite azaldı. Gruplar arası anlamlı fark çıkmazken iki grupta TAVSS FMS'nin klinik belirtilerinde olumlu sonuçlar vermiştir. TAVSS'ın FMS'deki etki mekanizmalarını inceleyen uzun takipli ve daha çok olgu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Transcutaneous auricular vagus nerve stimulation (TAVSS) is a non-surgical method that stimulates auricular branch of vagus with surface electrodes from concha and/or tragus. The aim of this study is to examine effect of TAVSS on pain, depression, anxiety, functionality and limitations, and autonomic function in fibromyalgia syndrome (FMS). Forty female patients aged 18-45 years with FMS were divided into two groups and TAVSS was applied to the left ear in Group 1 and bilateral ear in Group 2 for 11 sessions. Visual Analogue Scale (VAS), Beck Depression Inventory (BDI), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used. Autonomic nervous system activity was measured with PNS and SNS index. There was no significant difference between groups in the VAS, BDI, FIQ and BAI questionnaires in 1st day pre-session, 14th day post-session and 28-30th day control measurements (p>0.05). There was no statistical difference between left ear TAVSS application compared to bilateral application, and positive effects were observed in complaints such as pain, functional status, fatigue, anxiety and depression in both groups. Parasympathetic activity increased while sympathetic activity decreased in the control measurements on the 1st day before and after the session, on the 14th day before and after the session, and on the 28-30th day. While there was no significant difference between the groups, TAVSS gave positive results in the clinical symptoms of FMS in both groups. There is a need for studies with longer follow-ups and more cases that examine the mechanisms of action of TAVSS in FMS.