Anti-speciesist animal advocacy in Turkey: An ethnography of animal advocates
Türkiye'de türcülük karşıtı hayvan savunuculuğu: Hayvan savunucularının bir etnografisi
- Tez No: 789590
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİYE DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: türcülük karşıtlığı, türcülük, anti-türcülük, hayvan savunuculuğu, hayvan hakları, hayvan özgürlüğü, veganlık, anti-speciesism, speciesism, animal advocacy, animal rights, animal liberation, veganism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türcülük, insanların insan olmayan hayvanlara türlerinden ve insanın üstünlüğü inançlarından dolayı uyguladıkları yaygın bir ayrımcılıktır. Türcülüğün, ırkçılık, cinsiyetçilik, faşizm ve sağlamcılık gibi baskı ve şiddetin biçimleri olan bir önyargı olduğu kabul edilmektedir. Türkiye'deki türcülük karşıtı hayvan savunuculuğunun, hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü için mücadele etmeyi amaçladığı ve hayvan özgürlüğü için türcülüğe meydan okuduğu söylenmektedir. Bu tezin amacı, Türkiye'deki türcülük karşıtı hayvan savunuculuğunun mevcut durumunu, başarılı ve başarısız yönlerini, türcülük karşıtı hayvan savunucularının eleştirel bakış açısı ışığında incelemektir. Amacı göz önüne alındığında, bu araştırma aynı zamanda Türkiye'deki eleştirel hayvan çalışmaları literatüründeki araştırma boşluğunu doldurmaya çalışmaktadır. Araştırmanın bağlamsal ve kuramsal çerçevesini oluşturmak için kuramsal ve tarihsel metinlerin yanı sıra gazete makaleleri gibi birincil kaynakların eleştirel incelemesi yapılmıştır. Tezin en özgün bölümü etnografik araştırmadır. Etnografik alan araştırmasının verileri temelde iki yöntem kullanılarak toplanmıştır. On iki savunucu ile sözlü tarih yöntemiyle yirmi iki derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşme ve iki ay boyunca katılımcı gözlem yapılmıştır. Toplanan veriler üzerinde tematik analiz uygulanmıştır. Yapılan analizlere göre umudu diri tutabilme, hayvanlar ve insanlar için topyekûn özgürlük arayışı, veganların sayısındaki artış ve veganlığın hayvan savunucusu olmanın şartı kabul edilmesi hareketin güçlü ve başarılı yönleri olarak ifade edilmiştir. Birlikte ve hedefe yönelik hareket eksikliği, bir araya gelmede başarısızlık ve savunucuların kişilerarası ilişki sorunları ise hareketin başarısız yönleri olarak belirtilmiştir. Türcülük karşıtı hayvan savunucularının bakış açısı ışığında, türcülük karşıtı hayvan savunuculuğunun tümden başarılı veya başarısız değil, sürekli gelişen bir hareket olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Speciesism is the widespread discrimination that is practiced by humans against nonhuman animals because of their species and the belief of human superiority. Speciesism is accepted as a prejudice like racism, sexism, fascism and ableism which are forms of oppression and violence. It is claimed that the anti-speciesist animal advocacy movement in Turkey aims to struggle for animal rights and animal liberation and to challenge speciesism. The objective of this thesis is to explore the current situation, successful and unsuccessful aspects of the anti-speciesist animal advocacy in Turkey in the light of anti-speciesist animal advocates' critical perspectives. Considering its objective, this research also attempts to fill the research gap in the literature of critical animal studies in Turkey. A critical examination of theoretical and historical texts and primary sources, like newspaper articles, was held to create the contextual and theoretical framework of the research. The most original chapter of the thesis is the ethnographic research. The data of the ethnographic case study was collected by utilizing basically two methods. Twenty-two in-depth semi-structured interviews were held with twelve advocates through oral history method. Participant observations were held for two months. Thematic analysis was applied on the collected data. Based on the analyses, keeping hope alive, seeking for total liberation for animals and humans, the rise in the number of vegans, and stipulating veganism as a must to be an animal advocate were stated as the powerful and successful aspects of the movement. Lack of collective and goal-oriented action, failure of getting together, interpersonal relationship problems of the advocates were stated as the unsuccessful aspects of the movement. In the light of anti-speciesist animal advocates' perspectives, the anti-speciesist animal advocacy is not entirely successful or unsuccessful, but an ever-developing movement.