Premenstrual sendrom olgularda luteal dönem ile foliküler dönem elektroensefalografi alfa dalga gücünün ve asimetrisinin karşılaştırılması
Comparison of luteal period and follicular period electroencefalography alpha wave power and asymmetry in patients with premenstrual syndrome
- Tez No: 789705
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YETKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alfa Gücü, Alfa Asimetrisi, Premestruel, Alpha Power, Alpha Asymmetry, Premenstrual Syndrome(PMS)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Premenstrüel sendrom (PMS), menstrüasyondan öncesi anksiyete ve depresif bulguların ortaya çıktığı, dikkat, bellek, öğrenme gibi bilişsel fonksiyonların etkilendiği menstrüasyonla birlikte bulguların kaybolduğu klinik bir tablodur. PMS klinik belirtilerinin luteal evrede östrojen seviyesinin azalması ve progesteron seviyesinin yükselmesiyle oluşan hormonal dalgalanmanın beyindeki GABA reseptörleri üzerindeki etkileşimi neticesinde oluştuğu düşünülmektedir. EEG alfa salınımları (8-13 Hz), yukarıdan aşağıya inhibitör kontrol süreçlerini yansıtır. EEG alfa gücü azalması, prefrontal korteks tarafından görevle ilgili olmayan bilgileri engelleyememe ile bağlantılı bir işlev bozukluğunu yansıtabilir. PMS kadınlarda yapılan çalışmalarda sağ frontal alfa asimetrisi gösterdiği bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, PMS olgularında luteal dönem ve foliküler dönem EEG alfa gücü ve alfa asimetri skoru değerlerinde farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 kadın alınmıştır. Katılımcılara Edinburgh El Envanteri Testi, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-1 ve STAI-2), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) görüşmeci tarafından uygulanmıştır. Katılımcılar dış seslerden izole edilmiş bir odada rahat bir sandalyede otururken 5 dakika gözler kapalı ve 5 dakika gözler açık olarak luteal dönem ve foliküler dönemde EEG kaydı yapılmıştır. Kaydedilen EEG verileri MATLAB 2021b programına aktarılmıştır. Her kanalın alfa gücü değerleri Welch tekniği kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: Gözler kapalı durumda ve gözler açık durumda luteal dönem ile foliküler dönem arasında EEG alfa gücü değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştur. Gözler kapalı ve gözler açık durumda Luteal dönem ve foliküler dönem arasında alfa asimetri skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştur. Luteal dönem ve foliküler dönemde gözler kapalı EEG alfa gücü değerleri ile klinik test puanları arasındaki ilişki bulunmamıştır. Luteal dönem ve foliküler dönemde gözler açık EEG alfa gücü değerleri ile klinik test puanları arasındaki ilişki bulunmamıştır. xi Sonuç: Bu çalışmada PMS hastalarında luteal dönem ve foliküler dönem arasında EEG alfa gücü değerleri ve alfa asimetri skorları bakımından farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Premenstrual syndrome (PMS) is a clinical condition in which anxiety and depressive symptoms appear before menstruation, and cognitive functions such as attention, memory, and learning are affected and the symptoms disappear with menstruation. It is thought that the clinical symptoms of PMS occur as a result of the hormonal fluctuation caused by the decrease in the estrogen level and the increase in the progesterone level in the luteal phase, affecting the GABA receptors in the brain. EEG alpha oscillations (8-13 Hz) reflect top-down inhibitory control processes. EEG alpha power reduction may reflect a dysfunction by the prefrontal cortex associated with an inability to block non-task-related information. It has been found to show right frontal alpha asymmetry in clinical studies in PMS patients. The aim of this study is to investigate whether there is a difference in EEG alpha power and alpha asymmetry score values between the luteal and follicular periods in PMS patients. Materials and Methods: 20 women were included in the study. Edinburgh Hand Inventory Test, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), State-Trait Anxiety Inventory (STAI-1 and STAI-2), Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA) were administered to the participants by the interviewer. EEG was recorded during the luteal and follicular periods for 5 minutes with eyes closed and 5 minutes with eyes open while the participants were sitting in a comfortable chair in a room isolated from external sounds. The recorded EEG data were transferred to the MATLAB 2021b program. The alpha power values of each channel were calculated using the Welch technique. Results: There was no statistically significant difference in EEG alpha power values between the luteal period and the follicular period in the eyes closed and eyes open conditions. There was no statistically significant difference in alpha asymmetry scores between the luteal period and the follicular period in the eyes closed and eyes open conditions. No correlation was found between closed eyes EEG alpha power values and clinical test scores in the luteal and follicular periods. No correlation was found between the eyes open EEG alpha power values and clinical test scores in the luteal and follicular periods. xiii Conclusion: In this study, there was no difference in EEG alpha power values and alpha asymmetry scores between the luteal and follicular periods in PMS patients.