Kazakistan-Rusya Federasyonu ilişkilerinde savunma ve güvenlik boyutu
Defense and security dimension in Kazakhstan-Russian Federation relations
  1. Tez No: 789764
  2. Yazar: REFİKA BOZKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Kazakistan, Güvenlik, Savunma, Kopenhag Okulu, Güvenlikleştirme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya, Orta Asya ülkelerine karşı politikasını yeniden düzenlemeye çalışmıştır. Rusya, Orta Asya bölgesindeki enerji kaynakları üzerindeki kontrolünü artırarak, askeri birliklerini bu ülkelerde görevlendirerek ve bölgesel işbirliği mekanizmaları kurarak bu coğrafyayı etki alanı içerisinde tutmak istemiştir. Orta Asya Cumhuriyetleri arasında jeopolitik ve jeostratejik konumu, etnik çeşitlilik arz eden nüfusu, sahip olduğu değerli hidrokarbon kaynakları ve köklü tarihiyle öne çıkan Kazakistan, Rusya için ayrı bir önem taşımaktadır. Rusya, Sovyetler Birliği dağılmış olsa bile Kazakistan'ı kendinden ayrı düşünememekte ve dış politikasını buna göre şekillendirmektedir. Bu iki devlet karşı karşıya kaldıkları bir takım krizler ve meydan okumalar ile mücadele ederken ittifak kurmayı da ihmal etmemişlerdir. Bununla birlikte Kazakistan'ın dış politikada bağımsız hareket etmeye, bir bölgesel merkez olmaya, Orta Asya'da işbirliği ve istikrarın kurucusu olmaya dönük çabaları olmuştur. Bu tez çalışmasında Rusya Federasyonu'nun Kazakistan politikasının siyasi, güvenlik, ekonomik gibi genel başlıkları ile Kazakistan'ın Rus azınlığı gibi özgün hususlar Kopenhag Okulunun güvenlikleştirme/güvenlik-dışılaştırma teorisi çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Soviet Union, Russia tried to regulate its policy towards the Central Asian countries. Russia wanted to keep this geography within its sphere of influence by increasing its control over the energy resources in the Central Asian region, by deploying its military units in these countries, and by establishing regional cooperation mechanisms. Standing out among the Central Asian Republics with its geopolitical and geostrategic location, ethnically diverse population, valuable hydrocarbon resources and deep-rooted history, Kazakhstan is of particular importance for Russia. Even though the Soviet Union is dissolved, Russia cannot think of Kazakhstan apart from itself and shapes its foreign policy accordingly. While these two states struggled with some crises and challenges they faced, they did not neglect to form alliances. However, Kazakhstan has made efforts to act independently in foreign policy, to be a regional centre, and to be the founder of cooperation and stability in Central Asia. In this thesis, besides some general issues such as politics, security and economy some other specific notions as the Kazakhstan's Russian minority's position in the Russian Federation's Kazakhstan policy are examined within the framework of the Copenhagen School's securitization/de-security theory. Keyword:Russian Federation, Kazakhstan, Security, Defense, Copenhagen School, Securitization