Kentsel donatıların tasarım kriterleri ve kullanıcı talepleriyle uyumunun değerlendirilmesi: İzmir - Konak örneği (Konak, Akdeniz, Kültür, Alsancak mahalleleri)
An analysis of compliance of urban equipments with design criteria and user demands: The case of Izmir - Konak (Konak, Akdeniz, Kültür, Alsancak districts)
- Tez No: 789778
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE GÜLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel donatılar, kentsel donatıların tasarımı, tasarım kriterleri, kullanıcı talepleri, Urban equipments, urban equipment design, design criteria, user demands
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu tez; kentsel donatıların tasarım kriterleri ve kullanıcı talepleriyle uyumunu, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Konak, Akdeniz, Kültür ve Alsancak Mahalleleri ölçeğinde incelemektedir. Çalışma; literatür incelenmesi doğrultusunda kentsel donatıların ve tasarım kriterlerinin ortaya konulması, alanda yapılan anket çalışmasından edilen verilerin analizi, mevcut kentsel donatı örneklerinin fotoğraflanması ve tespitlerin aktarılması ile sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Anket sonucunda alandaki kentsel donatıları, kullanıcıların; %38.2'si konfor ve kullanım rahatlığı, %35.3'ü malzeme uygunluğu, %44.1'i biçim, %42.6'sı renk ve doku, %47.1'i bakım durumu, %51.5'i miktar, %27.9'si kent ile uyum açısından yetersiz bulmuştur. Alandaki kentsel donatıları, kullanıcıların; %44.1'i algılanabilirlik, %41.2'si oluşabilecek kaza riski, %42.6'sı dayanıklılık bakımından yeterli olarak değerlendirmiştir. Katılımcılar, alandaki kentsel donatıların kullanıcı talepleriyle uyumunu %41.2 oranında yetersiz bulmuşlardır. Çalışma sonucunda; literatür taramasından edinilen bilgiler ve yapılan araştırmadan elde edilen veriler ışığında kentsel donatıların tasarımına dair sonuç ve öneriler getirilmiş, belirlenmiş bazı kentsel donatı türleri için tasarım önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the compliance of urban equipments in Konak, Akdeniz, Kultur and Alsancak Districts of Konak, Izmir with design criteria and user demands. The study offers an understanding of urban equipment design criteria obtained from the literature review, analysis of the data collected from the survey conducted in the research area, photographs and examination of existing urban equipments and the conclusions and suggestions regarding the subject matter. The research shows that 38.2% of the survey respondents evaluated the urban equipments as unsatisfactory in regards to comfort and convenience, 35.3% material suitability, 44.1% form, 42.6% colour and texture, 47.1% maintenance, 51.5% the amount, 27.9% products' suitability for the city. 44.1% of users are satisfied in regards to the urban equipments being easy to perceive. 41.2% of the users evaluated the urban equipments as satisfactory in terms of possible accident risk and 42.6% durability. 41.2% of the survey participants find the urban equipments unsatisfactory in regards to the products' compliance with user demands. As the outcome of the study, conclusions and suggestions about the urban equipment design were made according to the information obtained from the literature review and the data obtained from the research. Design proposals were developed for some of the urban equipment types.