1980-2021 döneminde jandarma bölgesinde meydana gelen terör olaylarının incelenmesi: Gaziantep ili örneği
Investigation of terrorist events in the gendarme region in the period 1980-2021: The case of Gaziantep province
  1. Tez No: 789818
  2. Yazar: ABUZER DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA METE, DOÇ. DR. NESLİHAN BOLAT BOZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Gaziantep, Güneydoğu Anadolu, Güvenlik, Jandarma, Terror, Gaziantep, Southeastern Anatolia, Security, Gendarme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı Gaziantep ili Jandarma bölgesinde meydana gelen terör olaylarını incelemek ve bu özgün çalışma sonucunda elde edilen sonuçları alan yazına kazandırmaktır. Araştırmanın Gaziantep örneğinde yapılmasının sebebi: bu ilin terör eylemlerinin sıklıkla yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alması ve Türkiye'nin güvenlik stratejisi açısından önemli bir konumda bulunmasıdır. Araştırma Türkiye'de şiddetli terör eylemlerinin yaşandığı 1980-2021 yılları arası dönemi kapsamaktadır. Bu kapsamda Gaziantep Valiliği'nden ve Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığından alınan izinler doğrultusunda temin edilen ikincil veriler doküman analizi ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda Gaziantep ili Jandarma bölgesinde 1980-2021 yılları arasında toplam 492 adet terör eylemi olduğu, bu eylemlerin 21 farklı eylem şeklinde tezahür ettiği ve eylemlerin 9 farklı terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bu örgütler arasında eylem sürekliliği bakımından PKK/KCK terör örgütü; eylem yoğunluğu bakımından ise PKK/KCK terör örgütünün yanı sıra FETÖ/PDY ve DEAŞ terör örgütleri ön plana çıkmaktadır. Yapılan araştırma neticesinde Gaziantep ilinde ilk terör olayının 1980 yılında başladığı ve yaşanan terör eylemlerinin 1990 yılı sonrasında dramatik bir şekilde artış gösterdiği saptanmıştır. Terör eylemlerinin en çok yaşandığı ilçe İslâhiye ilçesi olarak belirlenmiştir. Oğuzeli ilçesi ise 2014 yılından sonra bazı terör örgütlerinin hedefi haline geldiği görülmektedir. Gaziantep ilinde yaşanan terör eylemleri kolluk kuvvetleri tarafından başarılı bir şekilde opere edildiğinden 914 şüpheli etkisiz hale getirilmiştir. Bu terör eylemleri sonucunda 41 vatandaşımız mağdur edildiği ve 8 adet kritik tesisin ise zarar gördüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the terrorist incidents that took place in the Gendarmerie region of Gaziantep and to bring the results obtained as a result of this original study to the literature. The reason why the research was conducted in the case of Gaziantep is that this province is located in the Southeastern Anatolia Region, where terrorist acts are frequently experienced, and is in an important position in terms of Turkey's security strategy. The research covers the period between 1980 and 2021, when violent terrorist acts were experienced in Turkey. In this context, secondary data obtained in line with the permissions obtained from Gaziantep Governorship and Gaziantep Chief Public Prosecutor's Office were subjected to document analysis and content analysis. As a result of the research, it was determined that there were 492 terrorist acts in total between 1980-2021 in the Gendarmerie region of Gaziantep province, these acts manifested as 21 different acts and the acts were carried out by 9 different terrorist organizations. In terms of continuity of action among these organizations, the PKK/KCK terrorist organization; In terms of intensity of action, besides the PKK/KCK terrorist organization, FETÖ/PDY and DAESH terrorist organizations come to the fore. As a result of the research, it was determined that the first terrorist incident in Gaziantep started in 1980 and the terrorist acts experienced increased dramatically after 1990. The district where terrorist acts were most common was determined as İslâhiye. Oğuzeli district, on the other hand, seems to have become the target of some terrorist organizations after 2014. Since the terrorist acts in Gaziantep were successfully operated by the law enforcement officers, 914 suspects were neutralized. As a result of these terrorist acts, it was determined that 41 of our citizens were victimized and 8 critical facilities were damaged.