Çamdağ demir cevherinin selektif flokülasyon -flotasyon yöntemiyle zenginleştirilmesi
- Tez No: 78982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÇUHADAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flokülasyon, Flotasyon, Toz Cevher
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ÇAMDAĞ DEMİR CEVHERİNİN SELEKTİF FLOKÜLASYON- FLOTASYON YÖNTEMİYLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Latife KAFALI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Dilek ÇUHADAROĞLU Ağustos 1998, 87 Sayfa Cevher hazırlama işlemlerinde, bazen cevherin % 30'unun şlam olarak atıldığı durumlar görülmüştür. Özellikle düşük değerdeki dissemine cevherlerin kırma- öğütme işlemleri sırasında, çok miktarda şlam oluşur. Tane iriliğinin azalmasıyla uygulanan klasik yöntemlerin randımanı da azalmakta ve çok küçük boyuttaki cevher mineralleri şlam olarak atılmaktadır (Tefek 1987). Bunun yanında hızla gelişen ve buna paralel olarak hammadde ihtiyacı büyük oranlarda artan ülkemizde, mevcut yüksek tenörlü demir cevherlerinin tükenmesi, düşük tenörlü demir cevherlerinin değerlendirilmesini gerektirmektedir. İnce taneli demir oksitlerin nişasta ile selektif flokülasyonu ve atılacak silisli şlamdan ayrılması ince demir kayıplarım giderici etkili bir yoldur (Colombo and Frommer 1976 ). Toz boyuttaki (-30 Mikron) cevherlerin kazanılmasında yeni bir yöntem olan selektif flokülasyon- flotasyon tezin araştırma konusudur. mÖZET (devam ediyor) Deneysel çalışmalarda Çamdağ demir cevheri kullanılmış ve deneyler iki aşamada gerçekleştirilmiştir. I. grup deneylerde selektif flokülasyon için optimum koşulların saptanmasına çalışılmıştır. Flokülant cinsi ve miktarı, tane boyutu, pH, dağıtma hızı ve süresi, flokülasyon hızı ve süresi gibi koşulların flokülasyon üzerine etkileri incelenmiştir. Flokülasyon kabından çöktürme hunisine alınan pülpe farklı çöktürme süreleri verilerek elde edilen flokların tenor ve verim grafikleri çizilmiştir. İdeal koşullarda floküle edilen, demir minerallerinden oluşan ön konsantre II. grup deneylerini oluşturan ters ve düz flotasyon işlemine tabi tutulmuştur. Ters flotasyon deneylerinde çeşitli reaktifler kullanılarak floklarla birlikte bulunan gang mineralleri yüzdürülmeye çalışılmış, demirli mineraller flotasyon batanında toplanmıştır. Kollektör cinsi ve miktarı, pH, dağıtıcı cinsi ve miktarı ve kıvamlandırma süresi gibi koşullar değerlendirilerek, uygun koşullarda elde edilen konsantrenin tenor ve randıman grafikleri çizilmiştir. Selektif flok-ters flotasyon optimum deney koşullarında %46.60 Fe içerikli deney numunesinden %55.30 randımanla %53.70 Fe içerikli konsantre elde edilmiştir. İdeal flokülasyon koşullarında elde edilen demirli mineral flokları, daha sonra düz flotasyon deneylerine tabi tutulmuştur. Bu defa demirli mineraller yüzdürülüp, demir dışı gang mineralleri flotasyon batanında toplanmıştır. Düz flotasyon için kollektör cinsi ve miktarı, pH ve kıvamlandırma süresi gibi koşulların düz flotasyona etkileri incelenmiştir. Selektif flok-düz flotasyon optimum deney koşullarında %46.60 Fe içerikli deney numunesinden %55 randımanla %54.80 Fe içerikli konsantre elde edilmiştir. Flotasyon deneyleri için belirlenen optimum koşullarda flotasyon kademeli yapılmıştır. Dolayısıyla konsantrenin ikinci kez temizlenip %Fe içeriğinin arttırılmasına ve çöktürme hunisinde gang mineralleri ile birlikte süspansiyon halinde bulunan demir mierallerinin kazanılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis SELECTIVE FLOCCULATION - FLOTATION OF ÇAMDA? MINE IRON OXIDES Latife KAFALI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist Prof. Dr. Dilek ÇUHADARO?LU August 1998, 87 pages Some 30 % of fine material can be refused as slurry in mineral processing. Especially, production of fine material in size reduction procedures of low assay ores is more common. This heavily ground material mostly results in losses and reduced recovery when conventional processing methods used (Tefek, 1987). As in other developing countries, increased demand for iron ore for growing economy of Turkey, has been forcing use of low assay iron deposits (Colombo and Frommer, 1976). Benficiation of fine size (-30 micron) iron oxides by relatively new method, selective floe - flotation is aimed in this study.ABSTRACT (continued) Two stage experimental study was carried out by using Çamdağ iron ore. In the first group of tests, optimal conditions were determined for selective flocculation. Flocculant type and amount, feed size, pH, dispersing time and stirrer speed and flocculation time were examined in the first group of tests. Pulp from each test was taken to settling funnel to investigate the settling time effect on the grade and recovery of the settled material (flocs). Preconcentrates, which was obtained as the settled material, produced in optimal flocculation conditions were used as feed for normal and reverse flotation tests, the second group of tests. In the reverse flotation tests, the gang minerals which were encountered in the interstices of the floes during flocculation tests were floated in order to improve the grade of these floes by rendering them to the sink material. The type and amount of promoter and dispersant, pH and conditioning time were some parameters used to evaluate flotation tests. As in flocculation tests, recovery and grade of iron floes were criterias to assess flotation tests parameters. The same experimental parameters and criterias were used to evaluate direct flotation tests. In the optimum conditions of selective flocculation - reverse flotation tests, the iron ore with %46.60 Fe content was enriched up to %53.70 Fe with %55.30 recovery. Whereas, selective flocculation - direct flotation tests, the iron ore with %46.60 Fe content was enriched up to %54.80 Fe with %55 recovery. In the final tests, stage flotation were conducted on optimal conditions of reverse and normal flotation tests. Rougher iron concentrate refloated to increase iron grade and overflow material of settling funnel was refloated to reduce iron losses. Key Words :Flocculation, Flotation, Fine Particles. Science Code : 607.02.03 VI