Tarımda çalışan kadınların istihdam durumunun araştırılması Gaziantep ili örneği
Women working in agriculture investigation of employment status Gaziantep province example
- Tez No: 789821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Sosyoloji, Ziraat, Home Economics, Sociology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımda kadın istihdamı, sosyal güvenlik, Women's employment in agriculture, social security
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tarım, kırsalda yoksulların önemli bir geçim kaynağı ve dünyada çok önemli bir yere sahip olup, tarımda kadın istihdamı geçmişten günümüze tartışılan global bir konudur. Tarım sektöründeki kayıtlı istihdam durumları, kadınların sahada fiilen kapladıkları büyüklüğün tersini göstermektedir. Tarımda kadın istihdamının mevcut durumu, sorunlar, çözüm önerileri çoğu çalışmada ulusal bazda ve genel bir yapı çizilerek ele alınmıştır. Sorunların çözümüne yönelik yaklaşımların gerçekçi olarak ortaya konması için konu il ölçekli araştırmayla ele alınmış; yereldeki politikacılara daha kolay ulaşılması, mevcut sorunların çözüme kavuşturulması, tarımda kadın emeğinin görünür kılınması ve karşılığının alınması, kamuoyu oluşturulması açısından tercih edilmiştir. Çalışmada Gaziantep İline bağlı dokuz ilçede tarımda çalışan kadın çiftçilerin kayıt dışılığı neden tercih etmek zorunda olduğu ortaya konmuştur. İl ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve dokuz ilçenin Ziraat Odası yetkilileri ile görüşülerek kadınların çiftçi kayıt sistemi ve Sosyal Güvenlik Sistemine kayıt durumları ve mevcut problemler nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak ortaya konmuş ve tarımda çalışan kadınların büyük çoğunluğunun kayıtlı istihdama dahil olamadıkları belirlenmiştir. Araştırmanın paydaşları, tarımda kayıtlı istihdamın önemine değinerek, istihdamı arttıracak politikaların, günümüz koşullarına uygun kadınlar lehine bir yaklaşımla ele alınarak Sosyal Güvenlik Primlerinin Devlet tarafından karşılanmasının kayıtdışılığı önleyeceğini ve tersine göç ile kişilerin tekrar köylerine dönebileceği vurgusunu yapmıştır. Kırsal kalkınma yaklaşımının tarımsal üretim süreci ile sınırlı kalmaması, sosyal, kültürel, ekonomik refah seviyesini arttıracak entegre idare sistemlerinin uygulanmasıyla başarıya ulaşılabileceği kanısına varılmıştır. Çalışma, Gaziantep tarımında kadın emeğinin kayıt altına alınmama sebeplerini, toplumsal ve politik çerçevede ele almakta olup; yerelden ulusala iller bazında toplumsal bir sorunun çözüme kavuşmasına örnek teşkil etmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture is an important regional resource for rural families and has a very important place in the world. Women's employment in agriculture is a global problem that has been discussed from the past to the present. The type of private employment in the agricultural sector contradicts the expectations that women actually embody in the field. The current situation of women's employment in agriculture, problems and solutions are discussed on a national basis and by drawing a general structure. In order to reveal realistic approaches to the solution of problems, the subject of provincial death was handled with research; easier access to local rules, resolving existing enclosures, making women's labor visible and obtaining in agriculture were preferred by the review observers. In this study, it has been revealed why female farmers working in agriculture in nine districts of Gaziantep Province have to prefer informality. By meeting with the provincial and district Directorates of Agriculture and Forestry, Social Security Institution and the officials of the Chamber of Agriculture of nine districts, women's farmer registration system and registration house in the Social Security System and existing problems were revealed by using qualitative and quantitative research methods and it was aimed that women working in agriculture were not included in the registered employment of large employers. The stakeholders of the research emphasized the importance of registered employment in agriculture, and emphasized that policies that will increase employment are handled with an approach in favor of women in accordance with today's conditions, and that the State's coverage of Social Security Premiums will prevent informality and that people can return to their villages