Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileri ile çalışırken alanda yaşadığı güçlükler
Inclusion of social studies teachers difficulties in the field while working with students
  1. Tez No: 789827
  2. Yazar: MEHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE LAÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyal Bilgiler, Kaynaştırma, Education, Social Studies, Inclusion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın temel amacı sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileri ile çalışırken alanda yaşadığı güçlükleri ortaya koymaktır. Eğitimde başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Bu doğrultuda alınan öğretmen görüşleri ile güçlüklerin belirlenmesi ve bu güçlüklere karşı önlem alınması noktasında paydaşların farkındalık kazanması sağlanacak böylece kaynaştırma eğitiminin daha nitelikli uygulanması için öneriler geliştirilebilecektir. Araştırmaya Gaziantep ilinin Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde görev yapmakta olan 25 sosyal bilgiler öğretmeni katılmıştır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu ölçütler 2021-2022 eğitim öğretim yılında MEB'e bağlı okullarda sosyal bilgiler öğretmeni olarak çalışıyor olmak, meslek hayatında en az bir kaynaştırma öğrencisi ile çalışmış olmak veya halihazırda çalışıyor olmak ve yapılacak araştırmaya kendi rızası ile katılmak şeklindedir. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler tümevarım tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin uygulamada güçlükler yaşadıkları, eğitim-öğretime ve değerlendirmeye ilişkin çeşitli görüşleri olduğu, ailelerle ilgili sorunlar yaşadıkları ve ailelerden beklentileri olduğu, yetersizlikten kaynaklanan durumlara yönelik görüşleri olduğu, süreçte yer alan paydaşlardan çeşitli talepleri olduğu, sosyal bilgiler öğretmenlerinin olumsuz bilgi ve tutumlarına yönelik görüşleri olduğu, kaynaştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin rolüne yönelik görüşleri olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda ulaşılan temalar ve alt temalar alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the difficulties experienced by social studies teachers in the field while working with inclusive students. One of the most important factors affecting success in education is undoubtedly teachers. In this direction, the awareness of the stakeholders will be raised at the point of identifying the difficulties and taking precautions against these difficulties with the opinions of the teachers, so that suggestions can be developed for a more qualified implementation of inclusive education. 25 social studies teachers working in Şahinbey and Şehitkamil districts of Gaziantep province participated in the research. Participants were determined by the criterion sampling method, which is one of the purposive sampling methods. These criteria are to be working as a social studies teacher in schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year, to have worked with at least one mainstreaming student in his professional life or to be currently working, and to participate in the research with his own consent. A semi-structured interview form developed by the researcher was used to collect data in the research. The obtained data were analyzed by inductive technique. As a result of the research, social studies teachers have difficulties in practice, they have various views on education and evaluation, they have problems with families and they have expectations from families, they have opinions about situations arising from inadequacy, they have various demands from stakeholders in the process, social studies teachers have negative knowledge and attitudes. It has been found that there are opinions about the role of social studies teachers in inclusion. The themes and sub-themes reached as a result of the data obtained were discussed within the framework of the literature.