Sosyal bilgiler dersinin kaynaştırma öğrencilerine öğretimi konusunda sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of primary school teachers on teaching the social studies course to included students
  1. Tez No: 860282
  2. Yazar: GİZEM GÜNDÜZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, kaynaştırma eğitimi, sınıf öğretmeni, kaynaştırma/bütünleştirme öğrencisi, social studies, Inclusive education, primary school teacher, mainstreaming/integration student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler dersinin kaynaştırma/bütünleştirme eğitimine devam eden öğrencilere öğretimi konusunda sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Van ili merkez ilçelerindeki devlet okullarında görev yapan ve kaynaştırma öğrencisi bulunan on iki sınıf öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma“Durum Çalışması”deseninde hazırlanmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgular incelendiğinde, sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretim programında belirtilen amaçların, kaynaştırma öğrencisinin ihtiyaçlarına uygun olması için konularda sadeleştirme, kazanımlarda uyarlama ve öğrenciye yönelik plan hazırlama gibi hazırlıklar yaptığı görülmektedir. Ayrıca kaynaştırma öğrencileri için öğretim yöntemlerinde ve değerlendirme süreçlerinde uyarlamalar yaptıkları görülmüştür. Sınıf öğretmenleri kaynaştırma öğrencilerine sosyal bilgiler öğretiminde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) rehberliğinde sürdürdükleri eğitim-öğretim süreçlerinde çoğunlukla anlatım, soru-cevap gibi geleneksel yöntemleri kullanmaktadır. Ders saatlerinin yetersizliği, sınıf mevcutlarının fazlalığı, sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan kazanımların ayrıntılı ve soyut konular içermesi, materyal eksikliği, öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi uygulamasıyla ilgili bilgi eksiklerinin olması gibi nedenlerle öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine yeterli zamanı ve ilgiyi ayıramadıkları ve kaynaştırma eğitimi uygulamalarının yeterli seviyede uygulanamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the opinions of primary school teachers on teaching social sciences lesson to inclusive students. This investigation was conducted in 2021-2022 Education Year with twelve primary school teachers who work in the State Schools in central disrtricts of Van and have inclusive students. The research was prepared in the“Case Study”pattern. The data of the study were collected through a semi-structured interview form. The data obtained at the end of the research was analyzed with descriptive analysis. Considering the findings of the research, it is seen that primary school teachers make preparations such as simplifying the subjects, adapting the achievements and preparing plans for the student in order to ensure that the objectives specified in the social studies course curriculum are suitable for the needs of the mainstreaming student. It was also observed that they made adaptations in their teaching methods and evaluation processes for inclusive students. Indeed, primary school teachers mostly use some traditional methods such as narration, question-answer when they carry out an Individualized Education Plan (IEP) as a guide in Social Sciences Lesson. It can be concluded that due to the lack of lesson hours and materials, classrooms having too many students, the fact that the outcomes in Social Sciences Lesson contain abstract and detailed subjects, lack of teachers' information on Inclusive Education (IE) caused primary school teachers not to allow more time and attention for inclusive students and also that Inclusive Education (IE) cannot be carried out on a sufficient level.