Whipple cerrahisi sırasında diabetes mellitus varlığının kan şekeri değişimi üzerine etkisinin incelenmesi
Impact of preceding diabetes mellitus on the changes of blood glucose level during whipple surgery
  1. Tez No: 789872
  2. Yazar: SEMİHA ÇAĞATAY GÖKDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALMILA GÜLSÜN PAMUK, DOÇ. DR. FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Whipple, kan şekeri, Tip 3c DM, Whipple, blood glucose, Type 3c DM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
DM tanısı olan ve olmayan hastalarda pankreas manipülasyonu ve rezeksiyon sırasında ve sonrasında gelişen kan şekeri değişikliklerinin belirlenmesi amaçlanarak 1 Ocak 2016 – 1 Mart 2021 tarihleri arasında Whipple cerrahisi geçirmiş, ›18 yaş, ASA I-III, intra-operatif en az 4 kan şekeri değeri ölçülerek kayıt altına alınmış, 86 hastanın dosyası retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar diabetes mellitus tanısı olan (n=32 (%37.2)) ve olmayan (n=54 (%62.8)) olmak üzere iki grup halinde incelenmiştir. Farklı ölçüm zamanlarına ait kan şekerlerinin gösterdiği değişiklikler tüm hastalarda incelendiğinde, operasyon öncesinde ölçülen kan şekerinin (1. ölçüm); 2., 3., ve 4. ölçümlere göre anlamlı şekilde düşük olduğu, 2. ve 3. ölçümler arasında fark olmadığı, 4. ölçümün de 1., 2., ve 3.ölçümlere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu gözlenmiştir. DM tanısı olmayan hastaların kan şekeri ölçümlerinde ameliyat ilerledikçe görülen değişimler, DM tanısı olan hastalara göre anlamlı farklılık göstermiştir (p=0.012). Kan şekeri ölçüm değerleri üzerinde, DM tanısı varlığının tek başına etkisi anlamlı bulunmamıştır (p= 0.139). Kan şekeri ölçüm değeri ≥180 mg/dl eşik değerini aştığında, DM tanısı olan hastalarda insülin uygulaması istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuştur (p= 0.01). Gözlenmiş olan bu intraoperatif kan şekeri artışının prospektif çalışmalarla da doğrulanarak sonrasındaki Tip 3 DM gelişimi için erken bir uyarıcı olup olmayacağının araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aiming to detect any differences preceding diabetes may make on the changes of blood glucose levels during pancreas manipulation and resection, we retrospectively studied files of 86 patients who had Whipple surgery between Jan 1st 2016 and Mar 1st 2021. All patients were > 18 years of age, ASA I-III and had at least 4 blood glucose levels studied during surgery. The patients were divided into two groups, with diabetes mellitus (n-32 (37.2%)) and without (n=54 (62.8%)) diabetes mellitus. When the changes in blood sugars of different measurement times were examined in all patients, it was observed that the blood sugar measured before the operation (1st measurement); was significantly lower than the 2nd, 3rd, and 4th measurements, there was no difference between the 2nd and 3rd measurements, and the 4th measurement was significantly higher than the 1st, 2nd, and 3rd measurements. Blood glucose changes during the operation were much more apparent in patients without DM (P=0.012), The effect of DM diagnosis alone on blood glucose measurement values was not found significant (p = 0.139). Insulin administration was found to be statistically significantly higher in patients with DM when the blood glucose measurement value exceeded the threshold of ≥180 mg/dl (p = 0.01). The observed intraoperative blood glucose increase should be confirmed by prospective studies and it should be investigated whether it will be an early stimulus for the subsequent development of Type 3 DM.