Kalp kapak replasmanı yapılan hastalarda sessiz infektifendokarditin araştırılması
Investigation of silent infective endocarditis in patientsundergoing heart valve replacement
  1. Tez No: 1017794
  2. Yazar: ŞÜKRÜ VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ŞİMŞEK YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfektif endokardit, sessiz endokardit, kalp kapak replasmanı, Coxiella burnetii, Bartonella spp, Tropheryma whipplei, zoonoz, Infective endocarditis, silent endocarditis, heart valve replacement, Coxiella burnetii, Bartonella spp, Tropheryma whipplei, zoonosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
KALP KAPAK REPLASMANI YAPILAN HASTALARDA SESSİZ İNFEKTİF ENDOKARDİTİN ARAŞTIRILMASI Amaç: İnfektif endokardit yüksek morbidite ve mortaliteyle seyreden ciddi bir infeksiyondur; ancak hücre içi veya güç üreyen etkenlere bağlı olgularda klinik bulgular silik seyredebilir ve tanı gecikebilir. Bu çalışmada, sol kalp kapağına yönelik cerrahi replasman veya tamir uygulanan ve operasyon öncesinde kesin infektif endokardit tanısı bulunmayan hastalarda klinik olarak şüphelenilmeyen sessiz infektif endokardit varlığının ve başta Coxiella burnetii, Bartonella spp., Brucella spp. ve Tropheryma whipplei olmak üzere zoonotik/güç üreyen etkenlerin serolojik, moleküler, mikrobiyolojik ve histopatolojik yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu çok merkezli, prospektif, gözlemsel çalışmaya, sol kalp kapağı patolojisi nedeniyle cerrahi replasman veya tamir planlanan erişkin hastalar ardışık olarak dâhil edildi; operasyon öncesinde kesin infektif endokardit tanısı bulunanlar çalışma dışında bırakıldı. Ameliyat öncesi alınan kan örneklerinde Coxiella burnetii Faz I IgG, Bartonella henselae IgG ve Brucella spp. Wright aglütinasyon testleri çalışıldı. Tüm hastaların buffy coat örneklerinde Coxiella burnetii, Bartonella spp. ve Tropheryma whipplei için gerçek zamanlı PCR uygulandı; Coxiella burnetii veya Bartonella henselae serolojik reaktivitesi saptanan olgularda çıkarılan kapak dokusunda reaktif bulunan etkene/etkenlere yönelik ayrıca real-time PCR incelemeleri yapıldı. Cerrahi sırasında çıkarılan kapak dokuları mikrobiyolojik kültür, Gram boyama ve histopatolojik inceleme ile değerlendirildi; seçilmiş örneklerde hematoksilen- eozin (H/E), PAS, GMS, Warthin-Starry ve histokimyasal Gram boyamaları uygulandı. Sessiz 2 infektif endokardit açısından histopatolojik sınıflama, Brandão ve ark.'nın Lepidi ve ark.'dan uyarladığı histopatolojik endokardit ölçütlerine göre yapıldı. Bulgular: Başlangıçta değerlendirilen 156 hastanın 4'ü çalışma dışında bırakıldı ve nihai kohort 152 hastadan oluştu. Bartonella veya Coxiella serolojilerinden en az birinde reaktivite 15 hastada (%9.9) saptandı: Bartonella henselae IgG 8 hastada (%5.3), Coxiella burnetii Faz I IgG 8 hastada (%5.3) reaktifti; Brucella Wright aglütinasyon testi tüm hastalarda negatifti. Hiçbir olguda Coxiella burnetii veya Bartonella spp. için majör Duke-ISCVID serolojik eşik değerine (≥1/800) ulaşılmadı. Buffy coat Coxiella burnetii, Bartonella spp. ve Tropheryma whipplei PCR testlerinin tümü, seroreaktif 15 olgunun kapak dokusunda reaktif hedeflere yönelik etkene özgü PCR incelemeleri ve kapak dokusu kültürlerinin tamamı negatif sonuçlandı. Brandão-Lepidi ölçütlerine göre histopatolojik değerlendirmesi bulunan 147 olgunun 1'i kesin, 8'i olası infektif endokardit olarak sınıflandırıldı (toplam 9/147; %6.1). Seçilmiş 29 kapak örneğinin 3'ünde mikroorganizma lehine histokimyasal bulgu izlendi; bu bulgular bir olguda Gram-pozitif kok morfolojisi, iki olguda septalı mantar hif yapılarıyla uyumluydu. Sonuç: Cerrahi sol kalp kapak replasmanı/tamiri uygulanan bu kohortta Coxiella burnetii, Bartonella spp., Brucella spp. veya Tropheryma whipplei ile ilişkili aktif sessiz infektif endokardit moleküler ya da kültürel yöntemlerle doğrulanmadı. Düşük titreli Bartonella/Coxiella serolojik reaktivitesi bulunan olgularda ilgili etkenlere yönelik kapak dokusu PCR incelemelerinin de negatif kalması, bu reaktivitenin aktif kapak infeksiyonundan çok geçirilmiş maruziyetle uyumlu olduğunu düşündürmektedir. Buna karşılık sınırlı sayıda olgunun Brandão-Lepidi ölçütlerine göre kesin veya olası infektif endokardit kategorisine girmesi ve üç olguda mikroorganizma lehine histokimyasal bulgu saptanması, klinik olarak şüphelenilmeyen endokardit olasılığının yalnızca seroloji, PCR veya kültürle dışlanamayacağını göstermektedir. Bu nedenle kapak cerrahisi uygulanan hastalarda sessiz endokardit araştırması; histopatolojik incelemenin duyarlılığı yüksek bir ilk basamak test olarak kullanıldığı, kültür, özel boya ve moleküler yöntemlerin klinik/histopatolojik şüphe varlığında devreye girdiği, hasta popülasyonuna ve bölgesel epidemiyolojiye göre uyarlanmış algoritmik bir yaklaşımla yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SILENT INFECTIVE ENDOCARDITIS IN PATIENTS UNDERGOING HEART VALVE REPLACEMENT Objective: Infective endocarditis is a serious infection associated with high morbidity and mortality; however, in cases caused by intracellular or fastidious organisms, clinical findings may be subtle and the diagnosis may be delayed. This study aimed to investigate, using serological, molecular, microbiological, and histopathological methods, the presence of clinically unsuspected silent infective endocarditis—and the contribution of zoonotic/fastidious agents, chiefly Coxiella burnetii, Bartonella spp., Brucella spp., and Tropheryma whipplei—in patients undergoing surgical replacement or repair of a left-sided heart valve without a definite preoperative diagnosis of infective endocarditis. Materials and Methods: Adult patients scheduled for surgical replacement or repair of a left-sided heart valve because of valvular pathology were consecutively enrolled in this multicenter, prospective, observational study; patients with a definite preoperative diagnosis of infective endocarditis were excluded. Preoperative blood samples were tested for Coxiella burnetii phase I IgG, Bartonella henselae IgG, and Brucella spp. (Wright agglutination test). Real-time PCR for Coxiella burnetii, Bartonella spp., and Tropheryma whipplei was performed on buffy coat samples from all patients; in cases with serological reactivity to Coxiella burnetii or Bartonella henselae, additional real-time PCR targeting the reactive agent(s) was performed on the excised valve tissue. The valves removed during surgery were evaluated by microbiological culture, Gram staining, and histopathological examination; in selected specimens, hematoxylin–eosin (H&E), PAS, GMS, Warthin-Starry, and histochemical Gram stains were applied. Histopathological classification for silent infective endocarditis was performed according to the histopathological endocarditis criteria adapted by Brandão et al. from Lepidi et al. Results: Of the 156 patients initially evaluated, 4 were excluded, and the final cohort comprised 152 patients. Reactivity in at least one of the Bartonella or Coxiella serologies was detected in 15 patients (9.9%): Bartonella henselae IgG was reactive in 8 patients (5.3%) and Coxiella burnetii phase I IgG in 8 patients (5.3%); the Brucella Wright agglutination test was negative in all patients. No case reached the major Duke-ISCVID serological threshold (≥1/800) for Coxiella burnetii or Bartonella spp. Buffy coat PCR for Coxiella burnetii, 5 Bartonella spp., and Tropheryma whipplei; the agent-specific PCR assays targeting the reactive agents in the valve tissue of the 15 seroreactive cases; and all valve tissue cultures yielded negative results. Of the 147 cases with a histopathological assessment according to the Brandão–Lepidi criteria, 1 was classified as definite and 8 as possible infective endocarditis (total 9/147; 6.1%). In 3 of 29 selected valve specimens, histochemical findings suggestive of a microorganism were observed; these findings were consistent with Gram-positive coccal morphology in one case and septate fungal hyphae in two cases. Conclusion: In this cohort undergoing surgical left-sided heart valve replacement/repair, active silent infective endocarditis associated with Coxiella burnetii, Bartonella spp., Brucella spp., or Tropheryma whipplei was not confirmed by molecular or culture-based methods. The fact that valve tissue PCR for the relevant agents also remained negative in cases with low-titer Bartonella/Coxiella serological reactivity suggests that this reactivity is more consistent with past exposure than with active valvular infection. By contrast, the classification of a limited number of cases as definite or possible infective endocarditis according to the Brandão–Lepidi criteria, together with histochemical findings suggestive of a microorganism in three cases, indicates that clinically unsuspected endocarditis cannot be excluded by serology, PCR, or culture alone. Therefore, the investigation of silent endocarditis in patients undergoing valve surgery should be conducted using an algorithmic approach—adapted to the patient population and regional epidemiology—in which histopathological examination is used as a highly sensitive first-line test, and culture, special stains, and molecular methods are applied when clinical/histopathological suspicion is present.