Depresyon tanılı bireylerin elektroensafalografi (EEG) verilerinin ve Depresyon-Anksiyete Stres Ölçeği 21 (DASS-21) skorlarının nörobilimsel bakış açısı ile karşılaştırılması
Comparison of electroencephalography (EEG) data and Depression-Anxiety Stress Scale 21 (DASS-21) scores of individuals diagnosed with depression from a neuroscientific perspective
- Tez No: 789883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞÇE BALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, EEG, QEEG, Beyin Haritası, Depression, EEG, QEEG, Brain Map
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada depresyon tanılı bireylerin F3, C3, P3, FZ, CZ, PZ, F4, C4, P4 lokasyonlarındaki Elektroensafalografi verilerinden oluşturulmuş beyin haritalarının skorlarını ve Depresyon Anksiyete Stres 21 ölçeğinden aldıkları depresyon skorlarını karşılaştırarak depresyon tanısında ve teşhisinde beynin spesifik lokasyonunu saptamak amaçlandı. Çalışma ve kontrol grubundaki bireylerin Elektroensafalografi verilerini alabilmek adına Neuron-Spectrum-5 32 kanallı EEG cihazı ile beraber 10-20 prensibinde yerleştirilen elektrotlarla 20 dakika boyunda gözler kapalı şekilde 10µV/mm hassasiyet, 30 mm/s süpürme değeri, 500Hz örnekleme hızı, 0,5 Hz highpass filter, 10 Hz lowpass filter ile Alfa bandında çekim yöntemi kullanıldı. Elde edilen veriler artefaktlardan temizlendikten sonra topoğrafik beyin haritalarına (kantitatif elektroensafalografi) dönüştürüldü. Ardından kişilere yapılan Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği 21 içerisinden bireylerin depresyon skorları çıkarılarak çıkan skorlar beyin haritalarındaki belirlenen lokasyonlarla karşılaştırıldı. Sonuç olarak çalışma grubu ile kontrol grubu arasında sol hemisfer genelinde (F3, C3, P3) anlamlı bir fark bulunurken sağ hemisferde anlamlı bir fark bulunmadı. Tüm bu veriler düzenli beyin haritası çekimi ve nöral aktivasyon kontrolü sayesinde depresyon hastalığının erken teşhisinde incelenmesi gereken noktayı spesifikleştirmesi konusunda önem arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study , the aim was to detect patients that have been diagnosed with depression the locations of F3, C3, P3, FZ, PZ, F4, C4, P4 that were generated from the data of Electroencephalography, depression scores of brain mapping and depression anxiety stress 21 scale. The electroencephalography datas was taken with Neuron-Spectrum-5 32 Channel EEG Machine and Alpha band. The shooting settings was 10µV/mm sensivity, 30 mm/s sweep value, 500Hz sampling rate, 0,5 Hz highpass filter, 10 Hz lowpass filter and all electrodes was placed on the 10-20 principle. The taken EEG datas converted Quantitative Electroencephalography data after cleaned of artefacts. Then, the depression scores on depression anxiety stress 21 scale and spesific locations on brain maps was compared. As a result, there was significant difference on the left hemisphere (F3, C3, P3) between the study group and control group, but there was not significant difference on the right hemisphere. With this result, regular brain map extraction and neural activation check are important about early diagnose and determine to spesific locaiton on depression disease.