Postmodern teoriler ışığında şehir ve kutsal: Bir fenomenolojik yaklaşım
The city and the sacred in the light of postmodern theories: An phenomenological aproach
- Tez No: 789897
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Şehir, Kutsal, Postmodern, Alem, Mekân, History of Religion, City, Sacred, Postmodern, Realm, Space
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Şehirler, özellikle kutsal ile bağlantıları göz önüne alındığında farklı anlamlar ifade etmektedir. Bu bağlamda her dinî topluluk için şehir ve kutsal din mensupları tarafından kendine has perspektiflerle değerlendirilmiştir. Nitekim şehir hafızası söz konusu değerlendirmenin yapılmasında önemli katkı sunmuştur. Zira şehirler hafızasıyla var olmaktadır. Bununla birlikte filozoflar, din bilimcileri mekânı ve kutsal ile ilişkisi bağlamında kutsal mekânı kendilerine özgü teorilerle ifade etmişlerdir.“Postmodern Teoriler Işığında Şehir ve Kutsal: Bir Fenomenolojik Yaklaşım”isimli tezimizde öncelikle kavramları ve zaman içerisinde değişen ve zenginleşen anlamlarını ve kutsal mekân kavramını ele aldık. Sonrasında şehircilik, şehir hafızası, şehir sakininin kutsala karşı tavrına değinerek söz konusu şehir başka bir deyişle mekân ve kutsalı farklı perspektiflerle ele alan Johan Huizinga, Michel Foucault, Jacques Derrida, William Paden, Stewart Guthrie ve Peter Rutherford McKenzie'nin postmodern teorilerine değindik.
Özet (Çeviri)
Cities especially linked with the term sacredness hold several meanings. Every religious group has analysed the concepts city and sacred in their own perspective and evaluated them in their own way. As a matter of fact, the city memory made a significant contribution to the evaluation in question. Cities exist with their memory. The philosophers and the scholars of religion have also assigned places especially 'sacred places' a specific meaning according to their distinct theories. In this paper named“The City and The Sacred in the Light of Postmodern Theories: An Phenomenological Aproach”we have approached the relating terms according to their transformation in time and their enriching meanings. Subsequently we touched upon the postmodern theories of Johan Huizinga, Michel Foucault, Jacques Derrida, William Paden, Stewart Guthrie and Peter Rutherford McKenzie, who deal with the city in question, in other words space and the sacred, with different perspectives including urbanism, city memory and the attitude of the citizen towards the sacred.