İşyeri hekimlerinin çalışma yasam kalitesini etkileyen faktörler; İstanbul il örneği
Factors affecting the work-related quality of life of occupational doctors; İstanbul provincial case
  1. Tez No: 789910
  2. Yazar: GÜLTEN İBİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ÇİÇEK ZENGİN BİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: 11111, Halk Sağlığı, 12345, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Hekimi, Çalışma Yaşam Kalitesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Occupational Physician 2, Work Related Quality of Life, 3. Occupational Health and safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KOCAELİ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
İstanbul ilinde Hizmet veren İşyeri Hekimlerinin bazı mesleki sosyo-demografik özelliklerinin ve (WRQOL)çalışma ile ilgili yaşam kalitesi düzeylerinin 6 alt başlıkta belirlemeye ve olumsuz faktörlere yönelik iyileştirici önerilerin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır bu tezde Türkiye genelinde ortalama 14 bine yakın işyeri hekiminin İstanbul ilinde hizmet veren 4369 işyeri hekiminden 252'si araştırma grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın verileri elektronik anket yöntemi ile Kasım-Aralık 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak Microsoft Excel paket programı ile düzenlendikten sonra Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 26 paket programı ve ile analiz edilmiştir. Ankete katılanların verilerini inceleyecek olursak; %57,8'i erkek ve %42,1 kadın yarısından biraz fazlası erkek işyeri hekimdir. Sonuçlar yorumlandığında iş yeri hekimliği yapanların çoğunun 37 yaş üstü olduğu söyleyebiliriz. Bir hekim ortalama 24-25 yaş aralığında 6 yıllık tıp ihtisasını bitirdiği düşünülecek olursa ±3-4 yıl da zorunlu görev döneminde tercih etmeye başladıkları şeklinde yorumlanabilir. Araştırmamızdaki katılımcıların %22,1'i pratisyen %77,9'u herhangi bir tıp dalında uzmanlığını yapmış hekimdir. Tanımlayıcı tipte yapılmış bu araştırmada katılan işyeri hekimlerinin hizmet yılı ortalaması 13,47±7,68 bulunmuştur. Araştırmaya katılan işyeri hekimlerinin günlük çalışma saatlerine bakıldığında Standart Sapma ortalaması 6,11±2,24 ve saat ortalaması da 6 (1-10) dır. İş yeri hekimlerinin %56,3 'ü 16500 TL ve üstü %38,5 'i 5500-16500 TL geriye kalan küçük bir kısımda askeri ücret ve altında maaş almaktadır. Araştırmaya katılan iş yeri hekimleri en çok %78,7 le 'Psikososyal faktörlere, ikinci olarak %62,7 ile Ergonomik yetersizliklere, üçüncü olarak %Sıcak-Soğuk 'dengesizliklerine, %16,2'si Çalışma Ortamındaki gürültüye daha sonra %48,2 le Toz Faktörüne son olarak da % 16,6 ile Titreşime maruz kaldıklarını belirtmiştir. Çalışma yaşam kalitesi sonuçları değerlerinde, araştırmada kullanılan tanımlayan değişkenlerle istatistiksel düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmanın en büyük sınırlılığı İstanbul ilinde Hizmet veren İşyeri Hekimlerinden oluşması ve katılım düzeyinin düşük olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine some Occupational socio-demographic characteristics and (WRQOL) Work-Related Quality of Life levels of Occupational Physicians serving in Istanbul under 6 sub-titles and to develop remedial suggestions for negative factors. 252 of them formed the research group. The data of the research were collected between November and December 2022 by electronic survey method. The data obtained as a result of the research were transferred to the computer environment and arranged with the Microsoft Excel package program, and then analyzed with the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 26 package program and. If we examine the data of the respondents; Slightly more than half of 57.8% men and 42.1% women are male occupational physicians. When the results are interpreted, we can say that most of the workplace physicians are over 37 years old. Considering that a physician has completed a 6-year medical specialization between the ages of 24-25 on average, it can be interpreted as ±3-4 years as they started to prefer during the compulsory duty period. 22.1% of the participants in our study are general practitioners and 77.9% are physicians who have specialized in any branch of medicine. In this descriptive study, the average service years of the participating workplace physicians was found to be 13.47±7.68. Considering the daily working hours of the workplace physicians participating in the research, the mean of Standard Deviation is 6.11±2.24 and the mean of hours is 6 (1-10). 56.3% of workplace physicians receive a salary of 16500 TL and above, 38.5% of them 5500-16500 TL, the remaining small portion of military wages or less. Occupational physicians participating in the research mostly attributed to 'Psychosocial factors' with 78.7%, secondly to Ergonomic deficiencies with 62.7%, thirdly to 'Hot-Cold' imbalances, 16.2% to noise in the Working Environment, and then to 48.2%. He also stated that they were exposed to the Dust Factor with 16.6% and finally Vibration. A statistically significant relationship was found between the descriptive variables used in the study and the values of the results of the quality of work life. The biggest limitation of the research is that it consists of Workplace Physicians serving in Istanbul and the level of participation is low.