Egzersiz ve beslenmeye bağlı kilo kaybının sağlıklı sedanter kadınların denge performansına etkisi
The effect of exercise and nutritional weight loss on the balance performance of healthy sedentary women
  1. Tez No: 790032
  2. Yazar: TUNAY DİLİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ARABACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Denge, Egzersiz, Balance, Exercise, Nutrition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı; 25-35 yaş arası sağlıklı sedanter genç kadınlara uygulanan 12 haftalık direnç egzersiz programı ve beslenme programına bağlı kilo kaybının 30 saniyelik statik denge performansı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya dahil olma kriterlerini sağlamış olan 90 sedanter kadın gönüllü olarak katılmış ve katılımcılar rastgele olacak şekilde; egzersiz ve beslenme grubu, beslenme grubu ve kontrol grubu olarak 3 gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan grupların boy değişkeni incelendiğinde Kontrol grubunun boy ortalaması; 166.636.81 cm, Beslenme grubunun boy ortalaması; 165.66.8 cm ve Egzersiz ve beslenme grubunun boy ortalaması 167.164.87 cm olarak, vücut ağırlığı değişkeni incelendiğinde; Kontrol grubunun vücut ağırlığı ortalaması; 65.8013.39 kg, Beslenme grubunun vücut ağırlığı ortalaması; 64.3110.47 kg ve Egzersiz ve beslenme grubunun vücut ağırlığı ortalaması 65.3610.28 kg olarak ve beden kütle indeksi incelendiğinde; Kontrol grubunun beden kütle indeksi ortalaması 23.664.51, Beslenme grubunun beden kütle indeksi ortalaması 23.98 2.64 ve Egzersiz beslenme grubunun beden kütle indeksi ortalaması da 23.763.56 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada tüm katılımcıların denge performansları Tecnobody Prokin Pk 200 WL cihazıyla ölçülmüş ardından Egzersiz ve beslenme grubuna 12 haftalık egzersiz ve beslenme programı, beslenme grubuna yalnızca 12 haftalık beslenme programı uygulanmış ve kontrol grubuna da hiçbir program uygulanmamıştır. Çalışma gruplarının, 12 haftalık programları tamamlandıktan sonra tekrar denge performans ölçümleri yapılmış ve aradaki farklar tespit edilmiştir. Çalışmalar başlamadan önce ve ilk 6 haftanın sonunda katılımcıların maksimalleri 1RM hesaplama yöntemiyle alınmış ve çalışmalar maksimallerin %50'si ile yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Egzersiz ve beslenme grubunun 12 haftalık egzersiz ve beslenme programlarından sonra denge performansında %37.6 oranında, Beslenme grubunun 12 haftalık beslenme programından sonra denge performansında %16.0 oranında bir artış yaşanmıştır. Bu analizler neticesinde 12 hafta süresince egzersiz programı ve beslenme programını birlikte uygulayan EBG'nin denge performans değerlerinin yalnızca beslenme programı uygulayan BG nin denge performans değerlerine göre %21.6 daha iyi sonuç verdiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak beslenme programıyla desteklenen egzersiz programının denge performansı üzerindeki etkisi, tek başına beslenme programının etkisinden daha anlamlı seviyededir. Çalışmadan elde edilen bu sonuçların sedanter kadınların özellikle günlük yaşamlarını olumlu yönde etkileyeceği ve yaşam standartını arttıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of weight loss due to a 12-week resistance exercise program and nutrition program applied to healthy sedentary young women aged 25-35 on 30-second static balance performance. 90 sedentary women who met the inclusion criteria of the study voluntarily participated and the participants were randomly divided into 3 groups. These groups are; exercise and nutrition group, nutrition group and control group. When the height variable of the groups participating in the study is examined, the mean height of the control group is 166.63±6.81 cm, the mean height of the nutrition group is 165.6±6.8 cm, the average height of the exercise and nutrition group is 167.16±4.87 cm, when the body weight variable is examined, the mean body weight of the control group is 65.80±13.39 kg, and the body weight of the nutrition group is 64.31±10.47 kg, the mean body weight of the exercise and nutrition group is 65.36±10.28 kg, and when the body mass index is examined, the mean body mass index of the control group is 23.66±4.51, the mean body mass index of the nutrition group is 23.98± 2.64, and the mean body mass index of the exercise nutrition group is determined as 23.76 ±3.56. In the study, the balance performances of all participants were measured with the Tecnobody Prokin Pk 200 WL device, then a 12-week exercise and nutrition program was applied to the exercise and nutrition group, only a 12-week nutrition program was applied to the nutrition group, and no program was applied to the control group. After the 12-week programs of the study groups were completed, balance performance measurements were made again and the differences were determined. Before the start of the studies and at the end of the first 6 weeks, the maximals of the participants were measured with the 1RM calculation method and the study continued with 50% of their maximal. As a result of the analysis, an increase of 37.6% was observed in the balance performance of the exercise and nutrition group after 12 weeks of exercise and nutrition programs, and an increase of 16.0% in the balance performance of the nutrition group after the 12-week nutrition program. As a result of these analyzes, it was understood that the balance performance values of EBG, which applied the exercise program and nutrition program together for 12 weeks, gave 21.6% better results than the balance performance values of BG, which applied only the nutrition program. As a result, the effect of the exercise program supported by the nutrition program on balance performance is more significant than the effect of the nutrition program alone. It is predicted that these results obtained from the study will positively affect the daily lives of sedentary women and increase their standard of living.