Öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri ve yansıtıcı düşünme eğilimlerinin incelenmesi (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği)
Investigation of educational philosophies and reflective thinking tendencies adopted by pre-sevice teachers (Muğla Sıtkı Koçman University example)
- Tez No: 790171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER ÖZAYDINLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen adayı, eğitim felsefesi, yansıtıcı düşünme becerisi, pre-service teacher, educational philosophy, reflective thinking skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri ile yansıtıcı düşünme eğilimlerini ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin batı bölgesindeki bir Eğitim Fakültesi'nin Sınıf Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Almanca Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, Resim Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinde 1. ile 4. Sınıfları arasında öğrenim görmekte olan 817 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yılmaz, Altınkurt ve Çokluk (2011) tarafından geliştirilen,“Eğitim İnançları Ölçeği”, Kember ve arkadaşları (2000) tarafından geliştirilen, Çiğdem ve Kurt (2012) tarafından Türk kültürüne uyarlanan“Yansıtıcı Düşünme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiş. Analizler öğretmen adaylarının cinsiyet, bölüm, sınıf düzeylerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmada öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri alt boyut ortalamaları incelendiğinde orta düzeyin üzerinde olduğu, en yüksek İlerlemecilik, en düşük ise Esasicilik felsefi akımını benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme eğilimleri analiz sonuçlarına göre tüm alt boyutlarda orta düzeyin üzerinde olduğu ve en yüksek Yansıtma, en düşük ise Eleştirel Yansıtma eğilimine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri cinsiyet değişkenine göre İlerlemecilik, Varoluşçuluk, Daimicilik ve Esasicilik alt boyutlarında farklılık gösterirken yansıtıcı düşünme eğilimleri Yansıtma, Eleştirel Yansıtma ve Alışkanlık alt boyutlarında anlamlı farklılık göstermiştir. Öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri ve yansıtıcı düşünme eğilimleri bölüm değişkenine göre incelendiğinde tüm alt boyutlarda anlamlı olarak farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri sınıf değişkenine göre incelendiğinde Daimicilik ve Esasicilik alt boyutunda, yansıtıcı düşünme eğilimleri ise Eleştirel yansıtma ve Alışkanlık alt boyutunda anlamlı farklılık göstermiştir. Öğretmen adaylarının benimsedikleri eğitim felsefeleri ile yansıtıcı düşünme eğilimleri arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between the educational philosophies adopted by teacher candidates and their reflective thinking dispositions. Relational screening design, one of the quantitative research methods, was used in the research. The study included 817 pre-service teachers studying between first and fourth grade in the departments of Primary Teaching, Mathematics Teaching, Science Teaching, Turkish Language Teaching, Social Studies Teaching, English Language Teaching, German Language Teaching, Music Teaching, Art Teaching, and Preschool Teaching at a Faculty of Education in the western region of Türkiye for the academic year of 2020-2021. The“Educational Beliefs Scale”developed by Yılmaz, Altınkurt and Çokluk (2011),“Reflective Thinking Scale”developed by Kember et al. (2000) and adapted to Turkish culture by Çiğdem and Kurt (2012) and“Personal Information Form”prepared by the researcher are utilized as data collection tool in the research. The findings obtained within the scope of the research are analysed with the SPSS 22 package program. The analyses are evaluated according to the gender, department and grade levels of the pre-service teachers. In the study, when the educational philosophies sub-dimension averages adopted by the pre-service teachers are examined, it is concluded that they are above the medium level, and that they adopt the progressive philosophy the highest and the essentialism philosophy the lowest. According to the results of the analysis, it is determined that the pre-service teachers' reflective thinking tendencies were above the medium level in all sub-dimensions, and that they have the highest Reflection disposition and the lowest Critical Reflection disposition. While the pre-service teachers' educational philosophies differed along the sub-dimensions of Progressivism, Existentialism, Perennialism, and Essentialism, their reflective thinking tendencies differed significantly along the sub-dimensions of Reflection, Critical Reflection, and Habit. When the educational philosophies and reflective thinking tendencies of pre-service teachers were examined in relation to the department variable, it is determined that there are significant differences between all sub-dimensions. Examining the educational philosophies of pre-service teachers according to the class variable reveals significant differences in the Perennialism and Essentialism sub-dimension and the reflective thinking tendencies in the Critical Reflection and Habit sub-dimension. In conclusion, there is a low-level positive and significant relationship between pre-service teachers' educational philosophies and their reflective thinking tendencies.